Световно първенство по футбол 1962: Недъгавият бразилец, който засенчи Пеле (ВИДЕО И СНИМКИ)


Световно първенство по футбол 1962: Недъгавият бразилец, който засенчи Пеле (ВИДЕО И СНИМКИ)

8825 0

По вече утвърждаваща се традиция седмото световно първенство по футбол се провежда в Южна Америка – в Чили. Това е и първото световно първенство, на което участва България. Там страната ни се класира след успех в плейофен мач над Франция с 1:0. На самото първенство записваме и първата си точка – 0:0 срещу Англия, след загуби с 1:6 от Унгария и 0:1 от Аржентина. В квалификациите за шампионата участват 57 отбора от 6 континента, като домакините от Чили и световният шампион Бразилия се класират по право.

Ултиматумът на Южна Америка

Домакинството на Чили е предопределено, след като южноамериканските отбори постигат невиждано обединение – или шампионатът ще се играе в Южна Америка, или няма да има южноамерикански участник на първенството. Участниците са: Англия, Аржентина, БРАЗИЛИЯ, България, Испания, Италия, Колумбия, Мексико, СССР, Унгария, Уругвай, ФРГ, Чехословакия, Чили, Швейцария, Югославия.

Земетресението, поставило под въпрос Мондиал 1962

През 1960 година Чили преживява изключително тежко земетресение и има сериозни опасения, че няма да се подготви за първенството. Президентът на организационния комитет Карлос Дитборн обаче изрича думи, които се превръщат в мото на първенството: „Сега нямаме нищо, затова ще построим всичко”.

Световната футболна война

Първенството остава в историята и с друго прозвище – Световната футболна война. В мача между европейския шампион СССР и Югославия защитникът на СССР Дубински е изнесен на носилка със счупен крак след груба интервенция. Същата е съдбата на капитана на швейцарците Ешман след мача на отбора му с ФРГ. А за срещата Чили – ФРГ в медиите сполучливо излиза следното определение – кеч ес кеч кен (бой до дупка). Върхът обаче е Чили – Италия, резултатът от който е 2:0 за домакините, но далеч по-интересни са други аспекти – двама нокаутирани чилийци, двама изгонени италианци (Джорджо Ферини и Марио Давид), плюс куп контузени и от двата отбора. Всички тези епизоди раждат и следния виц: „Знаете ли поне един съдия, който ще посмее да отмени гол на чилийците? Не, но ще му научите името от некролозите”.

Доминацията на Бразилия

Като футболни достойнства няма изненади на шампионата – Бразилия отново доминира. Изненадващо е обаче, че преди първенството Висенте Феола, който е архитектът на бляскавата Бразилия от 1958 година, е уволнен – заради много лошите му отношения с пресата. На негово място е назначен Айморе Морейра, който се оказва достатъчно мъдър, за да не променя нищо – освен че разделя отбора на две групи при пътуването за Чили от съображения за сигурост. Героят този път обаче не е Пеле, а не по-малко прочутият му съотборник Мане Гаринча. Пеле става жертва на грубата игра на шампионата и е контузен при нулевото равенство в групата с Чехословакия – същата Чехословакия, с която кариоките в крайна сметка играят на финал.

Мане Гаринча засенчва Пеле

Гаринча блести в четвъртфиналния мач с Англия, когато нанизва два гола и подава за третия при успеха с 3:1 на бразилците. Той буквално побърква английската защита, а същото се случва и със защитата на Чили на полуфинала, когато пак вкарва два гола за победата с 4:2. В 83-тата минута обаче нервите на Гаринча не издържат и той нокаутира Рохас, който през целия мач му е персонален пазач и в невъзможността си да го спре непрестанно го рита. Финалът трябва да е без Мане, но лично бразилският премиер моли чилийския си колега „да не разваля шоуто” и Гаринча участва в последния мач на първенството. В другия поток Чехословакия се справя с Унгария с 1:0 и с Югославия с 3:1.

Двете минути, в които Чехословакия се чувства като световен шампион

Както и в Швеция преди четири години, кариоките бързо-бързо инкасират гол – 0:1 след попадение на чешката звезда Йозеф Масопуст, който вкарва в 15-тата минута след страхотен дълъг пас на Адолф Шерер.

И когато изглежда, че европейците могат да сторят чудото, вратарят им Вилиам Шройф проваля отбора – той изпуска топката само две минути по-късно и Амарилдо, който влиза в титулярния състав след контузията на Пеле, изравнява.

Бразилия обръща с лекота и вдига световната титла

Оттук насетне спасение няма за Чехословакия – Зито дава аванс на кариоките в 69-тата минута, а девет по-късно Шройф прави нова грешка и Вава подпечатва втората поредна световна титла за Бразилия.

СТАТИСТИКА

Бразилия – Чехословакия 3:1

Голмайстори: Амарилдо (17), Зито (69), Вава (78); Йозеф Масопуст (15)

БРАЗИЛИЯ: Жилмар; Джалма Сантос, Мауро Рамос, Зито, Зозимо, Нилтон Сантос, Мане Гаринча, Диди, Вава, Амарилдо, Марио Загало

Треньор: Айморе Морейра

ЧЕХОСЛОВАКИЯ: Вилиам Шройф; Ян Поплухар, Ладислав Новак, Сватоплук Плускал, Адолф Шерер, Йозеф Йелинек, Иржи Тихи, Томас Поспихал, Йозеф Кадраба, Андрей Квашняк, Йозеф Масопуст

Треньор: Рудолф Витлачил

Голмайстори на турнира: Гаринча, Вава, Лионел Санчес, Флориан Алберт, Валентин Иванов, Дражан Йеркович – по 4 гола

 

 

Мане Гаринча е най-добрият играч на Мондиал 1962

Най-добър играч: Мане Гаринча

Мане Гаринча е безспорният победител. Той самичък закарва Бразилия на финала след рецитали на четвъртфинала и полуфинала срещу Англия и Чили, вкарвайки по два гола. Уникалното крило остава в историята на футбола с характерните си финтове – Мануел Франциско Дош Сантош, както е истинското му име, се ражда със сакати крака, като след сложна операция още при раждането той може изобщо да ходи.

6 см по-къс ляв крак

Левият му крак обаче си остава Х-образен и със шест сантиметра по-къс от десния, но именно това му помага да прави неуловимите си финтове, с които побърква фланговите защитници на противника, най-вече по дясното крило. Точно заради недъга си бразилецът получава прякора Гаринча, който означава „райска птица с клатеща се походка”. Гаринча започва кариерата си в „Ботафого”, а на пробната тренировка прави за смях националния защитник Нилтон Сантос. Именно Сантос след това му става покровител и най-добър приятел.

Недъгът на Гаринча скъсява професионалната му кариера

В националния отбор дебютира срещу Чили през 1955 година при равенството 1:1. Стилът на Гаринча е прост – неподражаем дрибъл по фланга, с който събира по няколко играчи край себе си и следва дяволско центриране, осигуряващо чиста голова възможност за съотборниците му. След 1962 година Мане участва и на световното първенство в Англия през 1966 година, но вече не е същият играч – краката му не издържат и заради недъга сухожилията са твърде претоварени за професионален футбол.

Баща на 12 деца, убит от алкохола четири години преди смъртта му

Гаринча има 12 деца от няколко брака плюс шест осиновени и плаща годишна издръжка от 34 хил. германски марки за любовта си към живота. Когато свършва парите, влиза за три месеца в затвора заради неплащане на издръжката. Умира през 1983 година, след като се отдава на алкохола, а властите го считат за починал четири години преди същинската дата на кончината му.

Интересни факти за Мондиал 1962

  • Чили’1962 е първото първенство, на което в сила влиза головата разлика като показател за определяне на по-предно класирал се отбор при тимове с равни точки.
  • Чили’1962 е и първото първенство, на което средната резултатност на мач слиза по 3 гола. Оттук насетне, та и досега, няма световно първенство, което да се е върнало на кота поне 3 гола на мач.
  • От Чили’1962 нататък влиза в сила правилото, че веднъж играл за един национален отбор играч не може да премине в друг национален отбор.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички