Не е само САЩ'94: Историческият триумф на България, за който никой не говори


Не е само САЩ'94: Историческият триумф на България, за който никой не говори
Снимка: БФС / скрийншот

8022 0

Несъмнено най-големият успех за българския футбол е прочутото четвърто място на Световното първенство в САЩ през 1994 година. Изключителният триумф на националите носи невиждана еуфория и екстаз сред българските фенове, които излизат по улиците на големите градове, за да ликуват заедно.

Лудото американско лято от 94-та година обаче не е единственият голям успех за българския футбол. Редом до САЩ'94 спокойно може да се постави и историческият подвиг на България на Олимпийските игри в Мексико през 1968 година, когато "лъвовете" стигат до сребърните медали. Подвиг, за който обаче почти не се говори...

Борбата, боксът и... футболът прославят България на Олимпиадата в Мексико

На Игрите през 68-ма година България завоюва общо девет медала, като шест от тях са за борбата (два златни, три сребърни и два бронзови). Българският бокс добавя още два бронза, а третият спорт, който носи олимпийски медал на България, е футболът.

Олимпийското сребро за националния отбор по футбол идва след изключително представяне в хода на турнира, в който участват 16 отбора, разделени в четири групи. В груповата фаза България разгромява Тайланд със 7:0, а след това прави равен с Чехословакия, а в решаващия трети мач побеждава и Гватемала с 2:1, за да спечели групата си.

Фортуна намигва на България на 1/4-финалите

На 1/4-финалите националният ни отбор, в който личат имената на Петър Жеков и Аспарух Никодимов, изкарва голям късмет. "Лъвовете" откриват резултата в самото начало на двубоя, но допуска изравняване на резултата в края. Тогава регламентът гласи, че при равенство не се играят продължения, а се разиграва жребий. Монетата пада от правилната страна за България, за да се класираме с голяма доза шанс за полуфиналите.

Националният отбор изхвърля домакина Мексико

В полуфиналната фаза България трябва да се изправи срещу домакина Мексико - и то на препълнения стадион „Халиско“ в Гуадалахара. Мачът се играе по обяд - в изключителна жега, която обаче не сломява българския отбор. След като повежда с 2:0, България допуска изравняване на резултата, но в самия край накуцващият Цветан Веселинов успява да отбележи за 3:2.

По този начин националният отбор по футбол на България се класира за първия си олимпийски финал, където среща тима на Унгария. Двубоят е белязан от изключителни скандали, след като главният арбитър Диего де Лео показва три червени картона на български играчи. В резултат на това "лъвовете" губят срещата с 1:4, но все пак печелят сребърните медали.

Съдийска тесла посича България на финала на Олимпийските игри

България всъщност повежда в резултата на финала, но след съдийската тесла мачът поема в съвсем друга посока. И до днес се смята, че решенията на арбитъра да изгони трима български играчи са били тенденциозни и са спрели възпитаниците на старши треньора Георги Берков да спечели олимпийската титла.

Сребърните олимпийски медали обаче си остават едно от най-ценните отличия за българския футбол. Никога повече България не стига до медалите на олимпиада. По-скромният интерес към този успех на "лъвовете" може да се отдаде на факта, че олимпийският футбол никога не е имал толкова висок статут, колкото например световно или европейско първенство. Въпреки това триумфът на българския футбол на Олимпиадата в Мексико през 1968-а е исторически момент, който трябва да се помни и споменава с гордост!

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички