Световното по футбол: Наръчник - всичко, което трябва да знаете за Мондиал 2022 (ВИДЕО И СНИМКИ)


Световното по футбол: Наръчник - всичко, което трябва да знаете за Мондиал 2022 (ВИДЕО И СНИМКИ)
Снимка: GettyImages/колаж: Sportlive.bg

8036 0

Настъпи времето за най-мащабния, най-скъпия, най-скандалния и дори най-чакания спортен форум в историята - Световното първенство по футбол 2022. Провеждащ се в Катар, шампионатът на планетата тази година ще бъде уникален по рода си и в настоящата разработка ще се погрижим да научите всичко, което трябва да знаете, за да сте напълно подготвени за всичко, което се е случило досега в Катар и предстои да се случи по и извън терените на Мондиал 2022. 

Кога започва Световното първенство в Катар?

Въпреки огромната вълна от недоволство и критики към Катар – целият свят насочва поглед натам, за да стане свидетел на най-глобалното спортно събитие. Мондиал 2022 ще се проведе от 20 ноември до 18 декември през тази година. Революционното му провеждане през зимата също породи дискусии, но тук се появи и втора позиция на анализаторите.

От една страна програмата за футболистите стана изключително пренатоварена, за да е възможно това. Защитаващите другата гледна точка пък вярват, че тогава се очаква играчите да са в най-добра форма – за разлика от лятото, когато е минал изтощителният клубен сезон и повечето от тях се нуждаят от заслужена ваканция.

Първият двубой е на 20-ти ноември, като Катар посреща Еквадор в 18:00 часа. В 16:00 часа пък ще се проведе Откриването на Световното по футбол. 

Програма на Световното първенство по футбол

Както вече бе споменато в статията, Катар 2022 стартира на 20 ноември в 18:00 часа българско време. Ето и как са разпределени всички двубои от турнира по дни:

  • Групова фаза (от 20 ноември до 2 декември включително);
  • осминафинали (от 3 декември до 6 декември включително);
  • четвъртфинали (от 9 декември до 10 декември включително);
  • полуфинали (от 13 декември до 14 декември включително);
  • „малък финал“ – мач за трето място (17 декември);
  • финал (18 декември).

В първия ден ще се изиграе само откриващият двубой, като той ще стартира в 18:00 часа българско време. Поради факта, че първият мач от група "A" ще се проведе ден по-рано, в ден №2 има "само" три срещи с начален час 15:00, 18:00 и 21:00. 

Оттам нататък до края на 2-рия кръг от груповата фаза ще има 4 двубоя на ден в следните часове (всички часове са в българско време): 

  • 12:00 мач №1 
  • 15:00 мач №2 
  • 18:00 мач №3 
  • 21:00 мач №4

В последния кръг от тази фаза отборите, които са в една група, ще играят в един и същ час. Тоест отново ще има по четири сблъсъка на ден, но те ще започват в 17:00 и в 21:00 часа. 

Това са двата начални часа и на срещите от осминафиналите и четвъртфиналите. Полуфиналите ще стартират в 21:00 часа, докато мачът за третото място, както и големият финал ще започнат в 17:00 часа.

Можете да видите кога ще се проведат най-интересните мачове в нашата пълна ТВ програма на Световното първенство по футбол!

Формат и регламент на Световното първенство по футбол в Катар

На Мондиала ще вземат участие 32 отбора, които ще изиграят общо 64 мача. Най-много представители сред континентите има Европа с 13, а останалите са както следва: Азия – 5, Африка – 5, Южна Америка – 4, Северна Америка – 4, както и Австралия, която е част от конфедерацията на Азия. Всички селекционери вече избраха съставите си от 26 футболисти, което е с трима повече от предишни формати.

Отборите са разпределени в осем групи от по 4 тима. Страните, класирали се на първите две места, продължават към осминафиналите, докато последните два отбора в групите отпадат. В елиминационната фаза всичко се решава в един сблъсък – при равенство в редовното време следват две продължения от по 15 минути, а при паритет и след тях – изходът идва след изпълнения на дузпи. Какъв критерий обаче се прилага при равен брой точки в груповата фаза?

  • Голова разлика;
  • брой отбелязани попадения във всички мачове от групата;
  • взети точки в мачовете между замесените отбори;
  • голова разлика в мачовете между замесените отбори;
  • брой отбелязани попадения в мачовете между замесените отбори;
  • точки за феърплей (получени картони);
  • жребий на случаен принцип

Мондиал 2022 – групова фаза

Групите на финалите на Световното първенство по футбол започва на 20-ти ноември с откриващия двубой между домакина Катар и Еквадор. Последният кръг в групите пък ще се състои на 2-ри декември. В първия ден е само откриващият мач, във втория срещите са три на брой, а във всеки останал ден до края на групите ще има по четири сблъсъка. Ето и разпределението по групи:

  • Група А: Катар, Еквадор, Сенегал, Нидерландия
  • Група B: Англия, Иран, САЩ, Уелс
  • Група С: Аржентина, Саудитска Арабия, Мексико, Полша
  • Група D: Франция, Австралия, Дания, Тунис
  • Група Е: Испания, Коста Рика, Германия, Япония
  • Група F: Белгия, Канада, Мароко, Хърватия
  • Група G: Бразилия, Сърбия, Швейцария, Камерун
  • Група H: Португалия, Гана, Уругвай, Южна Корея

Отборите са 32, мачовете са 64 - пълна програма за Световното първенство в Катар.

Елиминационна фаза на Мондиал 2022

Пълният жребий за целия турнир е ясен, като по този начин можем да проследим потенциалните пътища на тимовете, които спечелят групите си (както и на подгласниците им). Какво следва след груповата фаза?

  • Осминафинали:

№1 – победителят от група А срещу втория в група В;

№2 – победителят от група C срещу втория в група D;

№3 – победителят от група D срещу втория в група C;

№4 – победителят от група B срещу втория в група A;

№5 – победителят от група E срещу втория в група F;

№6 – победителят от група G срещу втория в група H;

№7 – победителят от група F срещу втория в група E;

№8 – победителят от група H срещу втория в група G;

 

  • Четвъртфинали:

№1 – победителите от осминафинали №5 и №6

№2 – победителите от осминафинали №1 и №2

№3 – победителите от осминафинали №7 и №8

№4 – победителите от осминафинали №3 и №4

 

  • Полуфинали:

№1 – победителите от четвъртфинали №1 и №2

№2 – победителите от четвъртфинали №3 и №4

  • Финал - 18.12.2022

Стадионите за Катар 2022

Двубоите от Световното първенство по футбол през тази година ще се състоят на осем стадиона. Откриващият мач е на „Ал Байт“, докато финалът ще се проведе на „Лусаил“ – най-големят стадион, който ще побере 80 000 зрители. Средният капацитет на стадионите за първенството е 47 500. Средно по 8,1 мача ще се проведат на всяка арена. А ето и кои са те:

Лусаил (80 000 капацитет, открит през 2022 г.) – 5 мача от груповата фаза, 1 от осминафиналите, 1 от четвъртфиналите, 1 от полуфиналите и финалът;

Повече за стадиона, на който ще бъде определен новият световен шампион.

Ал Байт (60 000 капацитет, открит през 2021 г.) – 5 мача от груповата фаза (включително откриващия), 1 от осминафиналите, 1 от четвъртфиналите и 1 полуфинал;

Ал Джануб (40 000 капацитет, открит през 2019 г.) – 5 мача от груповата фаза, 1 от осминафиналите;

Ахмад Бин Али (40 000 капацитет, открит през 2020 г.) – 5 мача от груповата фаза, 1 от осминафиналите;

Международен стадион Халифа (40 000 капацитет, открит през 1976 г.) – 5 мача от груповата фаза, 1 от осминафиналите и сблъсъкът за трето място;

Образователен градски стадион (40 000 капацитет, открит през 2020 г.) – 5 мача от груповата фаза, 1 от осминафиналите и 1 от четвъртфиналите;

Стадион 974 (40 000 капацитет, открит през 2021 г.) – 5 мача от груповата фаза и 1 от осминафиналите;

Ал Тумама (40 000 капацитет, открит през 2021 г.) – 5 мача от груповата фаза, 1 от осминафиналите и 1 от четвъртфиналите.

Правила и рестрикции за феновете на Катар 2022

Има специфични правила и рестрикции за всички привърженици, които ще са в Катар. Феновете ще имат нужда от своеобразен идентификационен фенски документ, за да влизат в страната от 1 ноември до 23 декември. Дори и да не се планува посещаване на мачове – пак бихте имали нужда от него. В дните, в които има мачове, тази карта осигурява безплатен публичен транспорт (бус, метро, влак). Няма нужда от PCR тест (нито какъвто и да е било) или от сертификат за ваксина.

Както вече споменахме – законите в Катар може да се окажат доста непознати за широката аудитория. Алкохолът ще се продава в лицензирани хотелски ресторанти и барове, като освен това ще може да се закупува и от зоните за фенове. Незаконно е да се внася алкохол, а необходимите навършени години за консумация са 21. Електронните цигари също са забранени в страната от 2014 година насам и неспазването води до огромна глоба или дори... затвор. Хомосексуалността е незаконна в страната, а интимността на публични места се счита за агресивна и обидна. Все пак от Катар признаха, че ще приветстват и LGBT+ общността, като мерките ще са в "по-лек" вариант по време на шампионата (каквото и да означава това). 

Въпреки тази готовност - бе намекнато, че целувки между двойки не са добре дошли на Катар 2022.

Талисман и слоган за Мондиал 2022 – прикачи видеото

Талисманът на турнира се нарича Лаиб. На местния език това значи „изключително талантлив играч“. Той представлява традиционна арабска куфия (наричана още „гутра“), която идва от алтернативна вселена, обитавана от талисмани от световни първенства. Според ФИФА, Лаиб ще разнесе радостта от футбола към всеки. Маскотът често бива асоцииран с дух, но идеята далеч не е такава.

Слоганът на Катар 2022 е „Сега е всичко“, въпреки че през 2010 година страната печели конкурса за домакинство със слоган „Очаквай невероятното“. Със „Сега е всичко“ организаторите ни казват: „Когато изживяваш мечтата си, осъзнаваш съдбата си и притежаваш момента“

Топката за Световното първенство по футбол

Дизайнът на топката за Мондиал 2022 бе представен по любопитен начин (СНИМКА), което заинтригува феновете.

„Ал Рила“ (Al Rihla) е официалната топка за Световното първенство по футбол в Катар. Преведено на български, името на топката е „Пътешествието“. За 14-та поредна година германската компания „Адидас“ отговаря за производството на коженото кълбо за световни първенства.

От „Адидас“ твърдят, че този прототип топка е по-добър от предните, защото се движи по-добре във въздуха. Някои от футболистите вече позираха с „Ал Рила“.

Кои телевизии ще излъчат Световното по футбол в Катар?

По традиция от последните големи форуми – две български медийни компании си поделиха правата за излъчване на Световното първенство в Катар. Това са „Нова Броудкастинг Груп“ и Българската национална телевизия. Съответно срещите ще се излъчват в ефира на „Нова телевизия“, „Диема“, БНТ 1 и БНТ 3, както и по платените спортни канали на "Нова". Някои двубои ще се предават едновременно по всички предвидени канали, но по-голяма част от срещите ще се излъчват в една от двете медийни групи.

Тъмната страна на Катар 

Декември 2010 година е моментът, в който бе официално взето решението Световното първенство по футбол през 2022 година да се проведе в Катар (тогава страната е под номер 113 в световната ранглиста). 12-те години изминаха и остават около 24 часа до старта на дългоочаквания революционен турнир. За пръв път в историята ще видим най-гледаното футболно събитие да се провежда през зимата. Това обаче не е единствената причина за многото полемики около изданието през тази година.

Всичко за скандалния избор на Катар за домакин на шампионата, човешките жертви при реализацията на проектите за 220 милиарда долара и още много ужасни разкрития можете да научите в специалните материали на Sportlive.bg - Тъмната страна на Катар

Мондиал 2022 - най-полемичното световно първенство в историята?

Бидейки домакин, Катар получава правото да участва на това Световно без значение резултатите в квалификациите. Породиха се много съмнения около причините, подтикнали ФИФА да вземе решението да връчи тази чест на арабската страна, чиято финансова мощ е всеизвестна. Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер и Тео Цванцингер, който в миналото е бил начело на футболната асоциация на Германия, се изказаха доста крайно по темата и определиха това решение като „грешка“. Освен това хвърлиха обвинения към комисията, взела решението, за корупция и разбира се – за получени подкупи.

Съвсем наскоро дори - броени дни преди форума, Сеп Блатер "жегна" Инфантино и определи Световното в Катар като "грешка".

ФИФА проведе разследване заради тези твърдения, като то продължи цели две години. В крайна сметка обаче, не е е било открито нищо нередно. Това далеч не разнесе мъглата от съмнения, обгърнала решението.

Нечовешките условия и смъртните случаи около Катар за Световното

По данни на Amnesty International (Организация за правата на човека) цели 1,7 милиона мигранти са отишли като работна ръка в Катар. Огромна част от тях са от Бангладеш, Индия и Непал. Там повечето са подложени на нечовешки условия – не могат да сменят работата си, не могат да напуснат страната, често бавят заплатите им и получават „жълти стотинки“ за усилията си, които поставят основата на масивни финансови приходи за ФИФА и спонсорите ѝ. Организацията посочва и седем начина, по които работниците биват експлоатирани:

1. Скъпи такси за наемане от агенциите: много мигранти търсят работа в Катар, за да не са безработни и за да избягат от бедността. За да си намерят работа обаче, плащат огромни суми – между 500 и 4300 щатски долара на агенти и агенции в техните страни. Така голяма част от тях имат дългове и не могат да си позволят да изгубят работата си в Катар.

2. Потресаващи условия за живот: голяма част от работниците живеят в препълнени, мръсни и не особено безопасни места. Използват се походни легла, а в малки стаи редовно живеят по над осем души. Работното място пък е истински ад, предвид и температурите.

3. Лъжливи обещания за заплатите: част от заминаващите дори получават обещания за определена заплата, но впоследствие това не се спазва. Amnesty International дава пример с конкретен работник от Непал. На него му е била обещана заплата от 300 щатски долара на месец, но впоследствие се оказва, че ще получава по 190 щатски долара. „Не ме интересува какво са ти казвали. Даваме ти тази заплата и нищо повече. Ако продължава да говориш, ще кажа да ти отменят визата и ще те изпратим обратно“ – такъв отговор получават обикновено служителите, когато се опитат да получат това, което е предварително уговорено.

4. Забавяне на заплатите: понякога заплатите се бавят с няколко месеца и по този начин работниците не могат да си купуват храна, да изпращат пари на семейството си, нито пък да плащат заемите към агенциите, които са ги пратили в Катар.

5. Невъзможност да се напусне работното място: някои служители не получават разрешение за пребиваване, въпреки че това се изисква от закона в страната. Без тези карти не могат да живеят и работят в Катар и съответно могат да бъдат глобени или дори вкарани в затвора, ако бъдат хванати без такава. Поради това някои не напускат работния лагер.

6. Невъзможност да се напусне страната или да се смени работата: всички работници предават паспортите си на своите работодатели. Ако искат да напуснат Катар, трябва да получат специално разрешение от компанията. Работодателите обаче често игнорират тези молби и заплашват служителите си.

7. Заплахи и работа насила: ако работниците поискат помощ или се оплачат, получават заплахи. „Когато казах на мениджъра ми, че искам да се върна у дома, защото заплащането се бави постоянно, той ми се разкрещя и ми каза да работя, защото в противен случай никога няма да мога да си тръгна от страната“ – разказва друг работник пред Организацията за правата на човека.

За Световното първенство бяха построени седем стадиона, както и ново летище, метро, редица пътища и около 100 нови хотела. Цял град е създаден около стадиона, който ще приеме финалния двубой. През февруари 2021 година The Guardian информира, че 6500 мигранти от Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш и Шри Ланка са умрели в Катар, откакто страната получи домакинството за Световното. Не е известна точната бройка смъртни случаи към момента. Правителството на Катар определя тази информация като подвеждаща, защото „не всички смъртни случаи са на хора, които са работили по проекти за Световното“.

Протести срещу Катар

Това, разбира се, получи отзвук. Самите работници, организации, LGBT+ общността, дори националните отбори показаха недоволството си. По различни начини селекциите негодуват и се смяташе, че ще продължи по време на самото състезание (не е сигурно, тъй като ФИФА вече забрани на Дания да протестира). Това провокира ФИФА да се обърне със специално съобщение към 32 държави, докато се провеждаха квалификациите. Призивът от световната централа, където протестите бяха приети на нож, бе за това тимовете да се съсредоточат върху действията на терена.

Разбира се, всеизвестен е и доста по-различният начин на живот в арабската страна, където основните разлики със статуквото в Европа обхващат жените и човешките права (още два аспекта, за които страната-домакин на Мондиал 2022 понесе много критики). Все пак от правителството на Катар гарантират, че са помислили за всички аспекти и няма да има проблем с многото туристи от цял свят, които вероятно могат да изпаднат в културен шок. 

Очаква се Катар 2022 да бъде наблюдаван от общо 5 милиарда души по света, което би надминало 3,5-те милиарда, наблюдавали Мондиал 2022 в Русия.

Фаворитите на Световното първенство в Катар

Фаворитите на Христо Стоичков за Мондиал 2022

По традиция футболните анализатори и специалисти започнаха със своите прогнози относно фаворитите в Катар рано-рано, като с наближаването на турнира те не се промениха особено. Там попадат страните, които от години биват определяни като фаворити по големите форуми. Това обаче далеч не е гаранция за успеха им, тъй като неведнъж се е случвало никой от големите фаворити да не се добере до така жадуваната цел – дори напротив – неизменно ставаме свидетели на поне няколко „шокиращи издънки“ от водещи страни.

Франция

Сякаш неизбежно е да започнем с настоящия световен шампион Франция, въпреки че цели 13 футболисти от тези, покорили света през 2018 година, няма да са част от този състав. Несъмнено най-осезаемата липса ще е на трима футболисти, които нямат възможност да вземат участие – Н'Голо Канте, Пол Погба и Преснел Кимпембе (ударите, които понесе Франция преди Мондиал 2022). Букмейкърите поставят актуалния първенец под номер 3 при фаворитите.

Франция записа серия от седем поредни победи в края на миналата година и началото на тази, но впоследствие последва спад и шест двубоя в Лигата на нациите, от които бе спечелен само един (съперниците бяха Дания, Хърватия и Австрия – по два пъти срещу всеки от тях).

Дидие Дешан е доказан специалист и вече е най-успешният треньор в историята на страната – златен медал от Мондиал 2018, сребърен от Евро 2016 и трофея от Лигата на нациите през 2021 г. Забелязва се сериозно подмладяване в състава му, като вероятно разковничето за това дали ще бъдат постигнат успех се крие в двама от тях. В халфовата линия ще се разчита много на Чуамени. Голям удар по амбициите на "петлите" е и отпадането от състава на Нкунку. Ще бъде любопитно  каква схема на игра ще избере Дешан, след като през 2018 година успешно игра с 4-4-1-1, но на Евро 2016 заложи на схеми с трима централни защитници (3-5-2 или 3-4-3).

Вижте подробности - пълен анализ за Франция преди Световното първенство в Катар.

Бразилия

Големият хегемон на световни първенства по футбол, който обаче не е вкусвал успеха вече 20 години – Бразилия. Няма как да говорим за най-гледаното футболно събитие и „селесао“ да не е сред най-сериозните фаворити – не е случайно, че именно селекцията на Тите е с най-големи шансове според букмейкърите.

Именно специалистът обаче ще бъде подложен на убийствени критики, ако съставът допусне издънка. Много се коментира изборът му на футболисти, като най-значима несъмнено изглежда липсата на Роберто Фирмино, който се радва на чудесна форма, но въпреки това не получи повиквателна.

Все пак Аденор Леонардо Бакши (Тите) е рекордьор по дни начело на националния отбор на страната, въпреки че има само един трофей за периода от около 2400 дни – Копа Америка (2018/19). Наставникът изпробва две различни офанзивни схеми на игра за турнира: 4-2-3-1 и 4-3-3, като предстои да разберем избора му за старта. Бразилия има само една загуба в последните 29 мача – от Аржентина.

Вижте подробности - пълен анализ за Бразилия преди Световното първенство в Катар.

Аржентина

Един от големите въпроси за Катар 2022 е: „Дойде ли времето на Лионел Меси и Аржентина“? Неотдавна спечелил Копа Америка и „Финалисима“, съставът на „гаучосите“ изглежда достатъчно класен, за да ликува след Световното. Букмейкърите го определят като тима с най-големи шансове за триумф след Бразилия.

44-годишният Лионел Скалони залага на традиционното 4-3-3, като все пак през годините схемата на Аржентина варира сериозно. Голяма причина за това е и Лионел Меси, който често бива „нагоден“ спрямо противника и спрямо това къде точно трябва да търси празните места по терена. В спечеления срещу Италия финал на „Финалисима“ Скалони заложи на 4-1-2-3, а атаката бе водена от Меси, Ди Мария и Лаутаро Мартинес.

Евентуален успех на Меси с Аржентина ще наклони сериозно везната в негова полза относно званието „най-добър футболист в историята“. „Бълхата“ бе болезнено близо до това през 2014 година, но загуби в продълженията на финала от Германия.

Вижте подробности - пълен анализ за Аржентина преди Световното първенство в Катар.

Англия

Англия също винаги е неминуемо сред фаворитите за спечелването на всеки турнир, въпреки че единственият голям успех на „трите лъва“ на световни и европейски е през 1966 година, когато властва над футболния свят. Все пак трябва да се отбележи, че през изминалата година селекцията записа най-доброто си представяне на европейски първенства, достигайки финала, който обаче бе загубен от Италия.

„Да върнем футбола у дома“ се превърна в емблематична за реплика, което обаче често води и до подигравка от привърженици на съперникови отбори. Гарет Саутгейт и компания ще направят всичко възможно, за да придадат добавена стойност към репликата.

Когато пое националния отбор през 2016 година, Саутгейт си постави за цел да модернизира отбора. Сред един от прийомите в тази насока, който ще ни направи впечатление на Катар 2022, е изборът на специалиста да залага на млади играчи. Англичанинът придоби популярност с прагматичния си игрови стил и избягването на излишни рискове.

На Мондиал 2018 отборът стигна до полуфиналите, където разочароващо за мнозина отпадна от Хърватия. Сега несъмнено ще опита да надгради.

Вижте подробности - пълен анализ за Англия преди Световното първенство в Катар.

Португалия

Същото, което бе казано за Лионел Меси и Аржентина, важи за Кристиано Роналдо и Португалия. „Мореплавателите“ разполагат с най-силния си състав в цялата история и ще бъде потърсено надграждане след спечеленото Евро 2016.

Въпреки че Роналдо е далеч от най-добрата си форма, изглежда малко вероятно да се промени тенденцията от последните няколко години, когато дори не се поставяше под съмнение, че ще бъде титуляр. Още повече, че Катар 2022 минава под знака „последното световно първенство на Кристиано Роналдо“.

Това обаче може да бъде нож с две остриета за страната. Фернандо Сантош има да избира между играчи с впечатляваща класа почти на всяка позиция, като нападението на тима не прави изключение. При действията в отбрана и най-вече при пресирането на противниците Роналдо не би бил толкова полезен. Освен това се забелязва тенденция при някои футболисти да показват различна (в лош аспект) игра, когато на терена редом до тях е CR7.

Предстои да разберем дали Кристиано Роналдо за пореден път ще се превърне в герой за страната си и ще блесне на най-значимата сцена, или по-скоро ще бъде пречка за наистина силния състав на Португалия.

Вижте подробности - пълен анализ за Португалия преди Световното първенство в Катар.

Анализатори и букмейкъри дават добри шансове и на Испания, Германия, Нидерландия и Белгия за спечелването на Световното.

Потенциалните изненади на Катар 2022

Винаги преди голям форум изглежда немислимо страна, която не е слагана сред фаворитите, да обърка прогнозите на всички специалисти. Все пак, по ирония на съдбата, селекцията, която изглежда с най-сериозни шансове да го стори, вече го е правила.

Дания

През 1992 година Дания дори не се класира за Европейското, но впоследствие попада там и го печели.

Сега „червения динамит“ безспорно разполага с далеч по-силен състав оттогава. Отборът се представи повече от достойно и впечатли на Евро 2020, където според мнозина бе сериозно ощетен на полуфинала срещу Англия.

Вижте подробности - пълен анализ за Дания преди Световното първенство в Катар.

Хърватия

Не можем да не споменем и Хърватия, която вече бе близо до поднасянето на подобна сензация, след като се класира за финала на Мондиал 2018, където обаче загуби. „Шахматистите“ спечелиха ожесточената борба именно с Дания за първото място в групата си в Лигата на нациите, оставяйки Франция с над два пъти по-малко точки (в сравнение и с двете страни). Те го постигнаха след четири поредни победи в края – две от тях над Дания и една над Франция.

Вижте подробности - пълен анализ за Хърватия преди Световното първенство в Катар.

Уругвай

Не би било коректно да се изпусне сред потенциалните изненади селекцията на Уругвай, която изглежда достатъчно добре подготвена във всяка фаза. Страната печели първото издание на световно първенство, а сега ще се опита да повтори този успех, оформяйки впечатляваща смес от млади и опитни играчи, сред които Диего Годин, Роналд Араухо, Родриго Бентанкур, Федерико Варела, Луис Суарес, Дарвин Нунес и Единсон Кавани.

Единственият отбор, който дебютира на Мондиал 2022

Катар

В тазгодишното издание на световно първенство ще станем свидетели на само един отбор, който ще запише първи минути на възможно най-голямата сцена във футбола. Както вече бе упоменато в началото на материала, става въпрос за домакина Катар. Страната получи това право посредством привилегията, която се полага на всеки, който приютява световно първенство.

Вижте подробности - пълен анализ за Катар преди Световното първенство.

Младите звезди на Катар 2022, които ще участват на първо световно първенство

За някои от най-перспективните млади футболисти това ще бъде и първи шанс да блеснат на такова ниво. Най-отличаващите се имена, някои от които дори вече са сред най-ключовите играчи в своите отбори, са Фил Фоудън (Англия), Винисиус Жуниор (Бразилия), Джамал Мусиала (Германия), Джуд Белингам (Англия) и Хулиан Алварес (Аржентина).

Легендите, за които Мондиал 2022 ще бъде последното световно първенство

За съжаление, Катар 2022 ще е своеобразно сбогом за някои от най-значимите футболисти на 21-ви век. Те ще изиграят своите последни моменти на световно първенство. Няма как да не започнем с две от иконите на този спорт – Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Освен тях правят впечатления имена като Мануел Нойер, Лука Модрич, Карим Бензема, Роберт Левандовски, Луис Суарес, Томас Мюлер, а според някои анализатори – дори и Неймар, въпреки че е на значително по-ниска възраст от гореизброените (30). Самият той също намекна, че това може да е последното му световно първенство.

Любопитни факти за Световното първенство в Катар

- Това е първото световно първенство, което ще се проведе през зимата.

- За първи път на световно първенство ще има мач, в който главният съдия е жена.

- Най-скъпото световно първенство в историята – вложени са стотици милиарди в стадиони, магистрали, хотели и т.н.

- Катар 2022 е световното, което се провежда на най-малък брой стадиони – 8.

- Очаква се рекорден брой зрители за световни – както под формата на пристигащи туристи, така и пред телевизорите из цял свят.

- Най-малката страна-домакин на световно.

- Домакинът ще се справя с високите температури чрез специални охладителни системи.

- Второто световно първенство, провеждащо се в Азия.

- Първо световно първенство, състоящо се в Близкия изток.

- По-различен тип консумация на алкохол.

- Най-краткото световно първенство в историята – 28 дни.

- Културният шок, който може да възникне при сблъсъка на европейските възгледи и закони с тези в Близкия изток.

- Първи домакин на световно, който никога преди не е участвал на такова.

- Страната-домакин на световно, получила най-много критики преди провеждането му.

- Необходими са около 7680 маркиращи спрея за линии по терена, ако се ползват такива след всяка среща.

- Първо световно първенство без Елизабет II.

- Най-високите цени за билети на мачове на световни първенства.

- И това световно първенство ще мине без участието на България, като пропускаме шесто поредно.

Рекорди и постижения на финали на световни първенства

- Най-много спечелени титли: Бразилия (5).

- Най-много участия на финали: Германия (8).

- Най-много участия на световни първенства: Бразилия (22 – всички издания).

- Най-много спечелени титли от конфедерация: УЕФА (12).

- Най-много отбелязани голове на световно: 171 (1998 г. и 2014 г.).

- Най-много поредни спечелени титли: Италия и Бразилия (по 2).

- Най-много получени дузпи: Испания (18).

- Най-много изиграни мачове: Германия и Бразилия (с по 109).

- Най-много победи: Бразилия (73).

- Най-много отбелязани голове: Бразилия (229).

- Най-много мачове, докато се стигне до първа победа: България (17).

- Най-добро представяне на отбора-домакин: шампион – Уругвай (1930 г.), Италия (1934 г.), Англия (1966 г.), Германия (1974 г.), Аржентина (1978 г.), Франция (1998 г.).

- Най-добро представяне на отбор-дебютант: шампион – Уругвай (1930 г.) и Италия (1934 г.). Що се отнася до периода след 1934 г. – трети места за Португалия (1966 г.) и Хърватия (1998 г.).

- Континент с най-много домакинства: Европа (11).

- Най-изразителни победи: Уругвай – Южна Корея 9:0 (1954 г.), Югославия – Заир 9:0 (1974 г.), Унгария – Ел Салвадор 10:1 (1982 г.).

- Най-много отбелязани голове в един мач: 12 (Австралия – Швейцария 7:5).

- Най-голово равенство: Англия – Белгия 4:4.

- Най-много „сухи мрежи“: Питър Шилтън и Фабиен Бартез (по 10).

- Най-много минути без допуснат гол: Валтер Дзенга (517).

- Най-много мачове на треньор: Хелмут Шьон (25).

- Най-много поредни победи като треньор: Луис Фелипе Сколари (11).

- Най-много отбелязани голове: Мирослав Клозе (16).

- Най-много отбелязани голове в един турнир: Жюст Фюнтен (13).

- Най-много отбелязани голове в един мач: Олен Саненко (5).

- Най-много отбелязани голове във финал: Джоф Гърст (3).

- Най-бърз хеттрик: Ласло Киш (8 минути).

- Най-много асистенции: Пеле (10).

- Най-много спечелени награди „Играч на мача“ в един турнир: Лионел Меси (2014 г.).

- Най-много изиграни мачове: Лотар Матеус (25).

- Най-много изиграни минути: Паоло Малдини (2 217).

- Най-много спечелени мачове: Мирослав Клозе (17).

- Най-много турнири с поне един вкаран гол: Пеле, Уве Зеелер, Мирослав Клозе и Кристиано Роналдо (с по 4).

- Най-млад голмайстор: Пеле (17 години и 239 дни).

- Най-възрастен голмайстор: Роже Мила (42 години и 39 дни).

- Най-много участия на финал: Кафу (3).

- Най-много мачове като капитан: Рафаел Маркес (17).

- Най-много участия като резерва: Денилсон (11).

- Най-млад играч: Норман Уайтсайд (17 години и 41 дни).

- Най-млад играч на финал: Пеле (17 години и 249 дни).

- Най-млад капитан: Тони Меола (21 години и 109 дни).

- Най-млад играч, попаднал в групата на отбора си: Еду (16 години и 339 дни).

- Най-възрастен играч: Есам Ел-Хадари (45 години и 161 дни).

- Най-възрастен играч на финал: Дино Дзоф (40 години и 133 дни).

- Най-възрастен дебютант: Есам Ел-Хадари (45 години и 161 дни).

- Най-млад съдия: Хуан Гардеазабаи (24 години и 193 дни).

- Най-възрастен съдия: Джордж Рийдър (53 години и 236 дни).

- Най-бърз жълт картон: Хесус Гайардо (11 секунди).

- Най-бърз червен картон: Хосе Батиста (56 секунди).

Мода на Световното първенство по футбол в Катар

Световното първенство по футбол е най-добрата възможност за доказване не само пред футболистите, но и пред... големите компании, които са отговорни за облеклото на страните. Ставали сме свидетели на какви ли не дизайни от производителите – от фамозна изработка до пълен фарс. По този повод Бразилия представи по колоритен начин екипите, с които ще играе на Световното първенство в Катар. Ето какво ни очаква на Мондиал 2022:

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички