Айсберги, камъни, китове, 1 седмица в годината: ФИФА и природата НЕ убиха футбола там (ВИДЕО)


Айсберги, камъни, китове, 1 седмица в годината: ФИФА и природата НЕ убиха футбола там (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

4657 0

Футболът е един от най-великите и обичани спортове в световен мащаб. И напук на твърдението, че нищо не е по-силно от природата - човешката любов доказва обратното. Но човешката любов не към друго живо същество, а именно към футбола. Запознайте се с най-необикновената история за този спорт в една държава, в която е наглед невъзможен.

Там, където футболът е невъзможен, на помощ се притича любовта към него

Гренландия е най-големият остров в света, но е с най-малка гъстота на населението в сравнение с всяка друга страна. Там метеорологичните условия са изключително неблагоприятни. Снеговалежите са почти целогодишни, температурите са много ниски, поникването на трева е рядко срещано, а още по-рядко е тя да бъде успешно поддържана - това гранични с невъзможното.

Страната е голяма, а почти няма пътища заради огромната дистанция между отделните заселници. Така наглед футболът там е невъзможен, но това прави фактът, че над 10% от населението на Гренландия играе този спорт, още по-невероятен. ФИФА обаче и до този момент не е признала футбола в тази страна и не позволява на страната да стане член в Световната футболна организация.

Футболът в Гренландия е национален спорт. Първият турнир се състои през 1958 година, а Футболната асоциация на страната е сформирана през 1971 година. Дълги години обаче той се играе само и единствено върху терени от пясък и камъни. Това донякъде се променя през 2015 година, когато се появяват някои терени с изкуствена трева (което също е изключително трудно за поддържане).

Гренландия - национален отбор, шампионат, грандове

Гренландия има национален отбор, но лагерите, тренировките и всичко останало излиза много скъпо поради големите разстояния и възможността да се пътува само и единствено със самолет. Първият мач на националния отбор на страната е на 2 юли 1980 година, когато губи от Фарьорските острови с 0:6. Тимът се състезава в различни състезания, но никога на по-големи турнири, тъй като не е член на никоя континентална конфедерация, нито и на ФИФА. Именно това остава голямата цел на Гренландия и това е една от причините да се правят още игрища с изкуствена трева - в близкото бъдеще да се присъедини към ФИФА, която към момента упорито отказва да подпомогне футбола в страната. Играчът с най-много мачове за националния отбор е Андерс Петерсен (24).

Гренландия има и вътрешно първенство. Всяка година от 1971-ва то се провежда в рамките на една седмица и участват малък брой отбори, а айсбергите и случващото се с китовете също допринасят за невъзможността да се играе и през останалото време от годината.

Заради проблемите с пътуването повечето футболисти от изолираните градове и селища тренират сами. Много от отборите там се наричат по абревиатура и година на създаване. Например най-успешният тим е B-67 - отбор от столицата Нуук (Boldklubben, сформиран през 1967 година), той е шампион цели 13 пъти.

Неведнъж футболистите са признавали, че е много трудно да се играе на такива терени. Освен това се стига и до много на брой и сериозни контузии, включително и счупвания. Все пак това е било валидно най-вече, когато мачовете са били само върху пясък и камъни. За предпочитане е било да не се играе с къси шорти, а вратарите често слагали няколко слоя дрехи, за да се предпазват от нараняване. Един чифт нови футболни обувки пък е стигал едва за един сезон.

Въпреки че планът е бил до 2021-ва година да има 6 терена с изкуствена трева, то бройката за този период е два пъти по-голяма.

 

Някои спортове в страната (като хандбалът) изискват от наблюдаващите фенове закупуване на билети, но за футболните мачове това не важи. "Не можем да кажем на хората - ето, билетът за тази, по-голямата скала, е 100 долара, а за тази, по-малката, 25 долара" - споделят организаторите.

Пречките между Гренландия и ФИФА

Политически също има пречки пред Гренландия да бъде приета от ФИФА, но Фарьорските острови показаха, че това не е невъзможно, тъй като те са автономна област на Дания. Гренландия прави постоянни опити да стане членка на ФИФА, а надеждите на страната са, че повечето на брой изкуствени терени рано или късно ще окажат своето сериозно влияние и голямата мечта ще се сбъдне.

Така напук на политика, ФИФА, природа и всичко останало - любовта на един народ към футбола надделява. А този спорт там се развива непрестанно. С ужасно бавни за този век стъпки, но непрестанно.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички