Световно първенство по футбол 2014: Триумфът на Германия и резилът на домакините


Световно първенство по футбол 2014: Триумфът на Германия и резилът на домакините

3370 0

Бразилия е държавата, която печели правото да стане домакин на Световното първенство по футбол. Държавата печели правата за приемане на Мондиала през 2007 година, като това е вторият път, в който приема този форум. Ако не най-доброто, то Световното първенство от 2014 година се смята за едно от най-великите в историята на провеждането на турнира. От въпроса дали Испания ще успее да защити титлата си от 2010 година и да вземе отново първото място, до огромните надежди на домакините за триумф на собствена земя, чак до доминацията на Германия – всичко това и още интересни факти и акценти можете да намерите в следващите редове.

Квалификации

32 са отборите, които участват на световните финали в Бразилия, като 24 от тях са били част и от Мондиал 2010. Единственият отбор, който не беше участвал на финалите на Световно първенство, беше Босна и Херцаговина – единственият дебютант.

Отсъстващите в Бразилия

Мондиал 2014 се превърна в първото Световно първенство от 32 години насам, в което нито една северна държава не взе участие. Част от другите отсъстващи бяха Украйна, Австрия, Перу, Египет, Южна Африка, Мароко, Чехия, Полша и България, което едва ли има нужда да се споменава.

Група „А“ не представлява особено затруднение за Бразилия

Домакините се паднаха в една група с Камерун, Мексико и Хърватия. Както се очакваше, началото на световните финали не представляваше особено затруднение за „селесао“ – отборът допусна само едно нулево равенство (с Мексико), а останалите срещи взе със значителна голова разлика. Бразилия се наложи над Хърватия с 3:1 и над Камерун с 4:1. След тези резултати „селесао“ си осигури място във фазата на елиминациите. Мексико зае втората позиция в групата и също излезе от груповата фаза.

Суровата действителност за Испания

„Червената фурия“ отнесе звучен шамар още в началото на световните финали. Испания загуби от Холандия с 1:5 и от Чили с 0:2. Отборът стигна единствено до една победа – над Австралия с 3:0, но тя не се оказа достатъчна, за да успее тимът да защити световната си титла.

Колумбия командва парада в група „С“

Група „С“ се оказа тотално доминирана от „лос каферетос“. Колумбия вкара средно по 3 гола на мач и допусна единствено два – един от Япония и един от Кот д‘Ивоар. Хамес Родригес не пропусна да се разпише в нито една среща и Колумбия оглави класирането в групата. Гърция пък зае втората позиция и също продължи към фазата на елиминациите.

Огромни изненади в група „D“

Италия, Англия, Уругвай и Коста Рика попаднаха в група „D“. Два европейски отбора, като и двата не успяват да прескочат груповата фаза. Двата отбора си тръгнаха безславно от Бразилия с по две загуби зад гърба си.

Европейска доминация в група „Е“

След не особено доброто представяне на европейците в група „D“, то Франция и Швейцария успяха да отсрамят стария континент. Двата отбора не оставиха шанс на останалите два, като единственият, срещу който Франция не успя да отбележи, беше Еквадор. Европейският сблъсък в групата обаче се превърна в истинско голово шоу. „Петлите“ показаха устрема си към титлата, като вкараха три гола още през първото полувреме от срещата. През второто полувреме последваха още два и така резултатът стана 5:0 в полза на Франция. След последните попадения на Бензема и Сисоко „петлите“ вдигнаха крака от газта и допуснаха два гола. Така Швейцария се измъкна от скандално тежък погром от европейския си съперник.

Меси и компания не скучаят в група „F“

Аржентина продължи пътя си към фазата на елиминациите без да допусне и една загуба. Звездата на отбора Лео Меси се разписа и в трите срещи на „гаучосите“. Дебютантът Босна и Херцаговина беше принуден да се задоволи единствено с участието си в груповата фаза на световните финали. Отборът отпадна, но успя да запише една победа – срещу Иран с 3:1.

Бъдещите световни шампиони загряват за триумфа

Група „G“ събра Германия, Португалия, Гана и САЩ на едно място. Още от самото начало Маншафтът набра силна инерция и разгроми Португалия, редом с Роналдо. Мюлер не пропусна да се разпише три пъти, а четвъртият гол отбеляза защитникът Матс Хумелс. Прекрасно начало за Германия и звучен шамар за Португалия. Роналдо беше принуден да се примири с отпадането на националния отбор, САЩ гледаше към елиминационната фаза, а пътят за Германия тепърва започваше.

Три от три за Белгия в група „Н“

Скромно, но от сърце Белгия си запази първото място в групата. Отборът започна с победа от 2:1 над Алжир, а в следващите си две срещи отбеляза единствено по едно попадения. Това обаче се оказа достатъчно и „червените дяволи“ продължиха напред, следвани от Алжир.

Осминафиналите – място за изяви и за печелене на награди

Голът, който беше записан като най-доброто попадение на Мондиал 2014, беше отбелязан по време на осминафиналната фаза. Колумбия победи Уругвай с 2:0, а един от головете се оказа „златен“ за Хамес Родригес. Увереност, мощност и прецизност в едно – уменията, които колумбийският футболист демонстрира, за да отбележи гола на головете на Мондиал 2014. Хамес овладя топката на гърдите си, обърна се и удари топката от воле, за да я вкара във вратата на Уругвай. Колумбия отпадна на четвъртфиналите от домакините, но дотогава полузащитникът успя да вкара шест гола, а по-късно спечели и Златната обувка.

Голям европейски сблъсък на 1/4-финалите

След напредването на надпреварата реализирането на головете драстично спадна и нормално – първенството вече е навлязло в решаваща фаза – една грешка може да коства всичко. Единствената среща, която успя да се отличи с без отбелязан гол в редовното време, беше тази между Нидерландия и Коста Рика. Напред продължиха „лалетата“, след изпълнение на дузпи.

Може би най-очакваната среща беше тази между Франция и Германия. Бундестимът постигна трудна победа, а единственото попадение беше отбелязано от Матс Хумелс в 12-ата минута. При попадението останаха съмнения за нарушение в атака на германския защитник срещу Рафаел Варан, но попадението беше зачетено. До края на срещата Германия показваше завидната си доминация. Франция получи възможност да покаже натиск едва в последните 15-ина минути от срещата, но „петлите“ не успяха да се възползват. Германия можеше да си осигури и по-убедителна победа, но Андре Шюрле направи два скандални пропуска. Бундестимът обаче продължи напред, а Франция не успя да продължи серията си от участие на пет поредни полуфинала.

Сълзи, разочарование и безпощаден погром за домакините

Полуфиналът на Мондиал 2014 влезе в историята, след като представи един от най-зрелищните мачове. Докато Аржентина и Нидерландия определиха съдбата си след изпълнение на дузпи, срещата между Бразилия и Германия представи коренно различен сценарий.

Бундестимът отбеляза още в 11-ата минута от срещата, след като Томас Мюлер беше оставен непокрит в наказателното поле и отбеляза след изпълнение на ъглов удар. Следващите попадения на сметката на Германия продължават – едва 12 минути след първото падна и второто попадение. Мирослав Клозе не само че успя да се разпише, но и изпревари бразилската легенда Роналдо от вечната голмайсторска класация на Световните първенства. Двоен удар за домакините.

До 29-ата минута Германия вече води с разлика от 5 гола. Петото попадение обаче е леко спорно – не е ясно дали няма незабелязана тънка засада, но така или иначе голът не е решаващ. Бундестимът обаче продължи да вкарва и през второто полувреме. Андре Шюрле се разписа два пъти в рамките на 10 минути, като така заби шестият и седмият пирон в ковчега на Бразилия. Домакините се сбогуваха с Мондиал 2014 безславно, но все пак успяха да отбележат един гол в срещата от полуфинала – в 90-ата минута.

С гордо вдигната глава към финала

След разгрома над Бразилия Германия се изправя срещу друга държава от Южна Америка в спор за трофея. Бундестимът и Аржентина влизат в пряк сблъсък за световната титла. Двубоят е рекордният трети финал между двата състава на Световни първенства. Смята се, че срещата изправя един срещу друг най-добрия в света (Лео Меси) и най-добрия отбор в света (Германия).

В срещата Германия показва перфектната си отборна игра и невероятния си дух. Очаквано за финал, двата отбора не рискуват излишно и редовното време остава без реализирано попадение. Единственото такова е отбелязано във второто продължение, в 113-ата минута, когато Марио Гьотце успява да изведе Бундестима към четвъртата световна титла.

Аржентина добави на сметката си редица пропуснати възможности. Гонсало Игуаин и Лионел Меси не успяха да намерят очертанията на вратата. Пропуснати възможности имаше и за Германия, а единственото попадение беше дело на влезлия от резервната скамейка Гьотце. Голът дойде след перфектен пас в наказателното поле, който германецът успя да реализира с елегантно воле.

По този начин Германия спечели четвъртата си световна титла, а благодарение на този триумф Европа стана първият континент, който излъчва световен шампион в три последователни издания на турнира – Италия (2006), Испания (2010) и Германия (2014).

Финал на Мондиал 2014

Германия – Аржентина 1:0 (след продължения)

Голмайстор: Марио Гьотце (113)

ГЕРМАНИЯ: Мануел Нойер, Бенедикт Хьоведес, Матс Хумелс, Сами Кедира, Бастиан Швайнщайгер, Месут Йозил, Мирослав Клозе, Томас Мюлер, Филип Лам, Тони Кроос, Жером Боатенг

Треньор: Йоаким Льов

АРЖЕНТИНА: Серхио Ромеро, Езикиел Гарай, Пабло Сабалета, Лукас Биля, Енцо Перес, Гонсало Игуаин, Лионел Меси, Хавиер Масчерано, Мартин Демикелис, Маркос Рохо, Есекиел Лавеци

Треньор: Алехандро Сабела

Интересни факти за Мондиал 2014

Голмайстор на турнира: Хамес Родригес – 6 гола

Най-добър играч: Лионел Меси

- За пръв път на световни финали се използва технология на голлинията

- За пръв път се използва и изчезващ спрей от реферите; изчезва напълно в рамките на минута

- Заради високите температури е взето решението да се правят почивки за охлаждане

- Мирослав Клозе става топ голмайстор в историята на Световните първенства

- Мирослав Клозе става и един от малкото играчи, които са печелили златен (2014), бронзов (2006, 2010) и сребърен (2002) медал от Световно първенство.

- Германия печели четвъртата си Световна титла

- Германия печели първата си Световна титла след обединяването на страната

- Финалът е третият пореден на Световно първенство, който завършва наравно след изтеклите редовни 90 минути

- Мондиал 2014 се провежда в 12 различни града, в повече градове от което и да е друго Световно първенство

- Бразилия става домакин на Световно първенство за втори път

- Бразилия никога не е печелила Световно първенство на свой терен

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички