През 2019 година и непреходното в българския футбол показа, че има своя край


През 2019 година и непреходното в българския футбол показа, че има своя край
Снимка: БГНЕС

3708 0

Ако имаше нещо непроходно в българския футбол в последното десетилетие, то това беше Борислав Михайлов. Президентът на Българския футболен съюз заемеше този пост в продължение на 14 години и по нищо не изглеждаше, че няма да завърши и този свой мандат. Докато не дойде датата 14 октомври. На нея се случи най-очакваното събитие, след като бе ясно, че ще играем с Англия. Българският национален отбор загуби с 0:6 у дома и това бе най-малкото, което можеше да отнесе тимът ни. Последвалите събития обаче от този двубой предизвикаха сериозен трус в родния футбол.

На първо място „мечтата“ на англичаните да ни изкара като едни от най-големите расисти в света се сбъдна. В продължение на няколко седмици главната тема в медиите на Острова бе как техните играчи са били обиждани на расова основа в София, а в дните преди двубоя пък напрежението от страна на англичаните бе нагнетявано, като дори имаше заплахи, че ще напуснат терена на Националния стадион. До това не се стигна, но три пъти бе прекъсван двубоя, а веднага в социалните мрежи бе разпространено видео, което показва серията расистки прояви, дошли от куп облечени в черно български фенове. Видеото показва как защитникът на гостите Тайрън Мингс дава знак към своята скамейка, че е бил атакуван расистки. После селекционерът Гарет Саутгейт предава съобщението на едно от официалните лица.

Все пак изглежда, че провинението ни е било толкова голямо, колкото се искаше на англичаните и от УЕФА ни наложиха един мач на затворени врата, както и парична глоба от 85 хиляди евро. Не така леко се размина обаче Борислав Михайлов след цялата тази ситуация. Още в края на двубоя голяма част от феновете поискаха оставката на легендарния ни вратар. Не след дълго и голямата подкрепа, която доскоро срещаше в лицето на държавата се изпари. Призиви за оставка се чуха от премиера Бойко Борисов, както и от спортния министър Красен Кралев, макар намесата на държавата във футбола да е напълно забранена. "Преустановяваме всякакви отношения с Български футболен съюз (БФС) до подаване на оставка на председателят Борислав Михайлов. Включително финансови", съобщи Кралев след разговор с премиера.

"Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз!“, това пък написа във Facebook-профила си Бойко Борисов след злополучния двубой, като след това опита да убеди всички, че не се е месил директно в работата на родната ни централа. След като стана ясно, че може да има сериозни последици от ФИФА обяви, че просто няма да помага финансово, но това по никакъв начин не се счита за намеса.

Така, на 15 октомври следобед, с държавна намеса или не, Борислав Михайлов официално обяви, че подава оставка. Минути след нея органи на реда, сред които полиция, жандармерия и представители на ГДБОП „посетиха“ офисите на новата спортна база Бояна.  Специалната акция се проведе под абсолютно мълчание от страна на органите на реда. Щурмът към Националната футболна база дойде  в следствие на заканата на министър-председателя на България, че ще има ревизия на дейността на БФС. Именно след тези думи на премиера президентът на организацията подаде оставка с официално съобщние до медиите. Разследване, което се твърди, че продължава и до сега, не само в София, но в цялата страна заради финансови злоупотреби.

Връщайки се обаче на оставката на Михайлов обясненията му за нея също бяха леко нелогични, както и цялата ситуация. Няколко пъти подчерта, че той не чувства вина за състоянието на българския футбол, а тя трябва да е колективна на всички, свързани с него. А оставката му е било дългообмисляна, но сега е правилният момент, тъй като може да е омръзнал на хората. Обяснението за полицейската акция в Бояна също изключително наподобяваше същите думи, като бе обявено, че тази акция е планирана отдавна и просто така е съвпаднало. Изглежда, че случайностите в българския футбол са често срещано явление.  Михайлов категорично отрече и дори не прие въпроси на темата, че се е оттеглил по искане на Бойко Борисов. Като цяло, остана едно впечатление, което дори бе и обсъждано, че в цялата ситуация е скроена една добра постановка, която постигна целта си – оттеглянето на Борислав Михайлов. В един доста подходящ момент, когато цяла Европа се е обърнала към след расисткия скандал и легендарният ни национал е логичната „жертва“ на всичко случило се.

След Михайлов всички от досегашния Изпълком обявиха, че също подават оставка и временно изпълняващ длъжността на президент бе избран Михаил Касабов. И това обаче не мина без драми, които имат своето продължение и до този момент. Няколко седмици по-късно първият вицепрезидент Йордан Лечков опита да хитрува и да се предложи той за президент, въпреки че се бе подписал за избирането на Касабов. Закани се дори да стигне до съд, като внесе и няколко жалби, а името му дори продължава да се свързва и с кандидатиране за шеф на родната ни централа на предстоящия Конгрес. Лечков дори бе отстранен от БФС и не заема в момента абсолютно никаква позиция.

Събирането на Конгреса, на който ще стане ясен новият шеф,  обаче не ни очаква в близко бъдеще. Още от самото начало правеше впечатление, че настоящите управляващо ще опитат по всякакъв начин да забавят провеждането му. Първоначално се появи информация, че през февруари ще бъде избран новият президент, мина се април, за да се стигне до официално насрочената дата – 7 юни. Тук отново прави впечатление, че има една вратичка и на тази дата да не бъде избран новият президент, тъй като трябва да се случи 5 дни преди старта на Европейското първенство, за което националният ни тим все още се бори да се класира

При положение, че успее да се промъкне до турнира, това означава, че вместо всички сили и цялата организация да е насочена натам, ще трябва да се избира кой да ръководи футбола ни през следващите години. Посочваните имена в медиите са много – от Димитър Бербатов до Красен Кралев, но все още няма нито едно официално потвърждение. Едно обаче е ясно, че ни очакват 6 месеца с доста изненади и борба за шефското място. Дали обаче чрез новия президент ще се стигне и до очакваната промяна в българския футбол или просто ще продължим да тъпчем на едно и също място – предстои да разберем. А до тогава ни остава само да гадаем какво са ни подготвили футболните хора за 2020 година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички