Тежки атмосферни условия и финален спринт определиха световния шампион в маратона


Тежки атмосферни условия и финален спринт определиха световния шампион в маратона

349 0

Лелиса Десиса сложи край на 18-годишното чакане на Етиопия за световна титла в маратона, след като триумфира в класическата дистанция на Световното първенство в Доха, Катар. Надпреварата започна в полунощ, но въпреки това се проведе при тежки атмосферни условия - 29 градуса температура и близо 50 процента влажност на въздуха.

Два километра преди края петима атлети все още бяха в битката за медалите, но след това Десиса и сънародникът му Мосинет Геремеу се откъснаха и решиха спора с финален спринт, в който Десиса успя да надделее, за да стигне до титлата. Победителят записа време от 2 часа, 10 минути и 40 секунди, само четири секунди по-бързо от това на Геремеу, докато бронзовият медал остана за кениеца Амос Кипруто с 2:10:51.

"Беше горещо, но аз бях подготвен за това състезание. Много съм уморен, но след като спечелих сребро в Москва, този път разпределих силите си по-добре", коментира след успеха Десиса, който е първият етиопец със златен медал от маратона след Гезахене Абера от 2001-ва година.

А как завърши битката за медалите в щафетите 4х100 - четете в този материал на SportLive.bg

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Други


8 любопитни факта за коридата

  Смята се, че коридата се е зародила в древни времена. Иберийският народ, живял на територията н съвременна...

Реклама

Най-четени новини


виж всички
Реклама