Самуел и безразсъдната му жилка, която го правеше велик


Самуел и безразсъдната му жилка, която го правеше велик
Снимка: Getty images/Guliver

6386 0

Колко от вас са чували за Кенениса Бекеле, Хайле Гебреселасие, Елиуд Кипчоге? Всеки човек, който се интересува поне малко от лека атлетика, познава тези имена. А колко от вас са чували за Самуел Уанджиру? Име, което е далеч по-непознато на широката аудитория, но и име, което спокойно можеше да се сравнява с горепосочените легенди.

Днес Самуел щеше да навърши 32 години. Щеше. За жалост Сами си отиде от този свят преди повече от седем години. Млад и неопитен той пое по "най-бързата писта" в нашия живот, оставяйки отворен въпроса дали можеше да достигне легендарните имена в историята на леката атлетика. 

Самуел Уанджиру е кенийски атлет на дълги разстояния, който започва да впечатлява с бързоногите си крака от ранна детска възраст. Историята на Сами е тежка и наподобява тази на редица други кенийци. На 12 години той е принуден да напусне училище, тъй като родителите му не могат да си позволят подобен "лукс". Животът обаче го отвежда в Япония, където по-късно се среща и с една от легендите на страната по маратон Койчи Моришита.

Именно след тази среща започва и впечатляващото израстване на Сами в дългите дистанции. Кениецът започва да бяга едва на 8-годишна възраст в среда, която обуславя бъдещето му, а резултатите не закъсняват. Престоят му в Япония обаче е може би една от основните причини неговият потенциал да бъде забелязан и разкрит.

Едва на 18 години Сами постига това, за което мнозина световни атлети тренират цял живот. Той чупи световния рекорд на полумаратон на състезание в Ротердам, Холандия. Две седмици по-рано обаче Уанджиру постига нещо дори по-впечатляващо. Той участва в паметното бягане на 10 000 метра в Брюксел, на което легендата в дългите бягания Кенениса Бекеле поставя световен рекорд - 26:17.53 минути.

Уанджиру завършва трети в надпреварата и забележете времето на 18-годишния кениец - 26:41.75 минути. С това поставя нов световен рекорд за младежи в дисциплината, а и "изнася" бягане, което би притеснило дори и победителя Бекеле. С подобен резултат, на такава крехка възраст, бъдещето пред Сами изглежда повече от оптимистично.

Кениецът не спира да впечатлява. Последват нови две изключителни бягания на дистанцията от 21.0975 километра и нови два рекорда. Самуел обаче решава да се пробва и на цялата маратонска дистанция. През декември 2007 година той участва в първия си маратон и го печели с рекорд на трасето - 2:06:39 часа.

През лятото на следващата година, по време на Олимпийските игри в Пекин, Уанджиру успява да спечели олимпийска титла, поставяйки и олимпийски рекорд на трасето. В допълнение на това печели и още няколко престижни състезания през годината, с което дава заявка и за световен рекорд.

През 2009-а Уанджиру се включва във веригата маратони "World Marathon Majors", които се провеждат в рамките на две години. Голямата награда от половин милион долара, равняващи се на 26,5 млн. долара в Кения, примамват най-добрите маратонци в света.

През първата година Уанджиру се справя отлично, спечелвайки маратоните в Лондон и Чикаго. Той закономерно повежда временното генерално класиране във веригата, носеща голямата награда. Богатството и славата обаче подвеждат младия кениец, който започва да действа безразсъдно. 

2010-а се оказва изключително трудна година за бегача. Той прекратява своето участие в Лондонския маратон заради контузия на дясното коляно. Последният му шанс да задържи лидерската позиция в "World Marathon Majors" е на маратона в Чикаго през октомври.

Тук започва и саморазрушителният начин на живот на кениеца. До юни Сами пие алкохол всяка вечер до късно, а нощта обикновено завършва в леглата на фенки. През юли Уанджиру е с близо 5 килограма над състезателното си тегло - нещо немислимо за професионален атлет.

В края на лятото Самуел все още не може да достигне темпото на по-слабите бегачи по време на тренировка. Месец преди маратона кенийският треньор на Сами - Клаудио Берардели, смята, че Уанджиру трябва да е изключително глупав, за да стартира в Чикаго. А ако стартира - то със сигурност няма да го завърши.

Дни преди маратона Сами изпитва сериозни стомашни проблеми, които влошават още повече ситуацията около бегача. В допълнение и на контузията в коляното, задачата пред Уанджиру в Чикаго изглежда невъзможна.

Изненадата обаче става факт. На 10 октомври Самуел показва на света как физическата слабост може да бъде преодоляна с психологическа сила, печелейки състезанието. "Сами днес доказа, че е човек със сърце", споделя директорът на Чикагския маратон Кери Пинковски веднага след финала.

И да - Сами бе сърцат бегач. Психическата сила и себеотрицанието на младия кениец бяха именно причината, която го отведе до световния връх. А безразсъдната му "жилка" - причината, която го свали от там и го изпрати в неизмеримата надпревара отвъд живота. 

В какво се проявяваше тази негова черта? Например да заплаши съпругата си с автомат АК-47. Или да напусне този свят по най-нелепия начин - падайки от балкон по време на пиянски запой само седем месеца след маратона на Чикаго.

Безразсъден на пистата, безразсъден и в живота. Именно тази "жилка" в неговия характер го направи психически по-способен от останалите атлети. Жилка, която му даде много, но и му отне много. Самуел Уанджиру не успя да разкрие докрай своя потенциал, но със сигурност ще остане в историята на дългите бягания.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички