Стадионите на Евро 2016: Стад дьо Франс


Стадионите на Евро 2016: Стад дьо Франс
Снимка: Guliver/GettyImages

5364 0

Финалът на Евро 2016 ще се проведе на стадион "Стад де Франс" в Сен-Дени. Това е предградие на Париж и, честно казано, не е най-доброто предградие. Намира се близо до Париж, 1 станция на RER от центъра на града. Така че, ако имате билет за най-голямото събитие на първенството, трябва да отседнете в Париж, а не в Сен-Дени.

"Стад де Франс" е построен за Световното първенство през 1998 г. и побира 81338 човека, с което се нарежда на първо място в страната и на шесто в Европа. На този стадион френският национален отбор играе домакинствата си.

Тук ще бъдат проведени 4 мача от груповата фаза, по един от 1/8-финалите и 1/4-финалите, а също и финалът на 10 юли. В допълнение можем да кажем, че тук ще играе първия си мач Франция в срещата, която ще открие първенството.

ПРОГРАМАТА:

Група А, 10 юни, 22:00 часа: Франция – Румъния
Група Е, 13 юни, 19:00 часа: Ирландия – Швеция
Група С, 16 юни, 22:00 часа: Германия – Полша
Група F, 22 юни, 19:00 часа: Исландия – Австрия
1/8-финал, 27 юни, победител от Група E – втори от група D
1/4-финал, 3 юли, победител от мач 40 – победител от мач 44
Финал, 10 юли, 21:00 часа

А сега подробностите...

Съоръжението се намира на 3 км. на север от Париж. Построяването му е глътнало 285 млн. долара. Първият гол, вкаран тук, е дело на знаменития Зинедин Зидан през 1998 г.

"Стад дьо Франс" е националният стадион на Франция.
Тук се провеждат срещите на френските национални отбори по футбол и ръгби. Името на стадиона е препоръчано от френската легенда Мишел Платини. На 12 юли същата година, Франция става световен шампион, като на финала побеждава Бразилия с 3:0.

Този прекрасен стадион е бил домакин и на 2 финала на Шампионска Лига – през 2000 и 2006 година. Иначе е домакин и на много събития от моторните спортове, а също така и за концерти на големите звезди от музиката, като Ролинг Стоунс, Селин Дион, Роджър „Стената“ Уотърс, Риана, Лейди Гага, Пол МакКартни, Колдплей, Еминем, Мадона и други.

Изграждането на покрива на съоръжението струва над 45 милиона евро, а елиптичната му форма е символ на универсалността на спорта. Площта на покрива е 60000 квадратни метра и е с маса 13000 тона, като се счита за чудо на инженерната мисъл. Той покрива всички седящи места, но не и терена, за да може тревата да расте и да не пожълтява от липсата на светлина.

"Стад дьо Франс" предлага на спортистите най-добрите условия във Франция. Навсякъде има тревни килими и са пряко достъпни с автобус. Всеки отбор има хост, който го посреща при пристигането, съоръженията са снабдени с видео контрол, а играчите разполагат с по 2 съблекални, разположени на площ от 1200 квадратни метра. Целите съблекални са проектирани отново от Мишел Платини.

Съоръжението в Сен Дени е най-големият модулен стадион в света, като той е на три етажа. Най-ниската част на трибуните е подвижна, като побира 25000 души. При прибирането си тя влиза навътре с 4,5 метра, като разкрива лекоатлетическата писта и траповете за скоковете. Така капацитетът намалява само с 3000 места. Достъпът до трибуните става през 22 входа, като под седалките има помещения, обособени като ресторанти, зони за забавление, магазини и централна станция за охрана. Евакуацията на всички над 80000 души става за по-малко от 15 минути.

Няма как да не припомним, че това прекрасно съоръжение за малко не стана кървава арена. На 13 ноември 2015 г. в близост до него станаха три взрива, дело на терористи, които готвели кървава касапница по време на приятелския мач между Франция и Германия. Въпреки ужаса, който изживяха, докато ставаше евакуацията им, феновете пееха с пълно гърло "Марсилезата" като първичен, чисто човешки отпор срещу безсмисленото насилие.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички