С шеметен обрат Англия се класира за Евро 2024 и остави Италия да трепери (ВИДЕО+СНИМКИ)


С шеметен обрат Англия се класира за Евро 2024 и остави Италия да трепери (ВИДЕО+СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

6788 0

Англия обърна с 3:1 Италия и се класира за Евро 2024. „Адзурите“ пък продължават да треперят за квотата си на шампионата в Германия.

„Трите лъва“ постигнаха втора победа над актуалния шампион в своята Група „С“ от евроквалификациите, след като сразиха големия си съперник с 2:1 и насред Неапол преди няколко месеца. Така хората на Гарет Саутгейт се превърнаха във втория отбор в историята, който побеждава на 2 пъти италианците в един квалификационен цикъл.

Битката на гигантите на „Уембли“ започна отлично за хората на Лучано Спалети. Те откриха резултата чрез Джанлука Скамака в 15-ата минута. След това обаче домакините се развихриха и особено Джуд Белингам, който беше с ключова роля за първите две попадения за англичаните. Той и Хари Кейн се превърнаха в героите за англичаните.

Звездата на Реал Мадрид първо изработи дузпа, реализирана от Хари Кейн в 32-ата минута. Нападателят на Байерн Мюнхен вкара още един гол, с което сметката му за Англия набъбна на 61 попадения.

Преди това Маркъс Рашфорд осъществи пълния обрат в 57-ата минута след асистенция на Бенлингам. Кейн узакони победата на своите в 77-ата минута с втория си гол в срещата.

Така Англия се бетонира на първото място в групата с 16 точки и се класира за финалния турнир в Германия. Италия пък се свлече на третата позиция с 10 пункта, на 3 от втория Украйна. По този начин Лучано Спалети и избраниците му ще трябва да минат през ада в мача си с украинците, за да си спечелят виза за Евро 2024, като са пред реалната угроза да останат зад борда за втори пореден голям форум след Световното първенство в Катар през 2022 год.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна с очакван натиск на домакините. „Адзурите“ обаче удържаха първоначалния устрем на „Трите лъва“.

В 12-ата минута Рашфорд шутира силно от пряк свободен удар, но би над вратата на Донарума.

ГОООЛ! В 15-ата минута гостите шокираха англичаните и смълчаха „Уембли“. „Адзурите“ осъществиха атака отляво чрез Ел Шаарауи. Той прехвърли фронта на другия фланг, където Ди Лоренцо центрира в пеналта, а там Джанлука Скамака матира Пикфорд – 0:1.

Само 8 минути по-късно Скамака едва не удвои. Той шутира от дъгата на пеналта, но ударът на нападателя на Аталанта премина покрай дясната греда.

ГОООЛ! Англия получи право да изпълни дузпа, след като реферът от Франция Клеман Тюрпен я отсъди в 28-ата минута. Реферът я даде заради нарушение на Джовани Ди Лоренцо срещу нахлулия на скорост в пеналта Джуд Белингам. Хари Кейн пое отговорност и не остани шансове на Донарума от бялата точка – 1:1 в 32-ата минута. Това беше гол №60 за Кейн с екипа на „Трите лъва“.

И двата отбора продължиха да търсят головете. Интересните моменти не липсваха и пред двете врати. Домакините имаха леко териториално превъзходство.

Във 2-ата минута на добавеното време обаче Удоджи имаше златен шанс, но не успя да преодолее Пикфорд. Така почивката дойде при 1:1.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Англичаните започнаха по-активно след антракта. В 48-ата минута Фоудън се свлече в пеналта след съприкосновение със защитник. Съдията обаче не видя нещо нередно и домакините си останаха с претенциите за дузпа.

В 51-ата минута Калвин Филипс би от около 20 метра, но над вратата , пазена от Донарума.

ГОООЛ! В 57-ата минута Англия осъществи пълен обрат. Маркъс Рашфорд направи 2:1, но основна заслуга за гола имаше звездата на Реал Мадрид Джуд Белингам. Фодън намери играча на „кралете“ който напредна, подаде към Рашфорд и му освободи пространство. Нападателят на Манчестър Юнайтед проби, навлезе в пеналта и матира Донарума – 2:1.

Само 4 минути по-късно Скамака имаше шанс да изравни, но Пикфорд улови удара му. 120 секунди по-късно англичаните отговориха с неточен удар на Рашфорд.

В 65-ата минута реферът от Франция Клеман Тюрпен спести втори жълт картон за Калвин Филипс, който влезе доста грубо в краката на Николо Барела.

В 69-ата минута Донарума показа отлични умения след удар на Фил Фоудън.

ГОООЛ! В 77-ата минута резултатът стана 3:1. Хари Кейн вкара втория си гол в мача и общо 61-ви за Англия. Кейн се пребори с двама защитници на гостите и излезе сам срещу Донарума, след което го преодоля без проблеми.

В края на мача резервата Мойс Кийн пробва рефлекса на Пикфорд с удар от дъгата на пеналта, но стражът на Евертън се справи без проблеми.

С успеха Англия си подпечата визата за Евро 2024, като си гарантира и първото място в групата.

Състави:

Англия: Пикфорд, Уолкър, Стоунс, Магуайър, Трипиър, Филипс, Райс, Рашфорд, Белингам, Фоудън, Кейн

Италия:  Донарума, Удоджи, Ачерби, Скалвини, Ди Лоренцо, Фратези, Кристанте, Барела, Ел Шаарауи, Скамака, Берарди

ПРЕДИ МАЧА

Англия е лидер в групата с 13 точки. В последната си среща от квалификациите англичаните направиха равен 1:1 като гости на Украйна. След това селекцията на Гарет Саутгейт спечели две контроли срещу Шотландия с 3:1 и Австралия с 1:0.

Италия е на втората позиция с 10 пункта. Избраниците на Лучано Спалети спечелиха последните си две срещи от групата, побеждавайки последователно у дома Украйна с 2:1 и Малта с 4:0.

Първата среща между „Трите лъва“ и „Скуадрата“ завърши с успех на англичаните с 2:1 насред Неапол. Към момента Италия е с предимство в срещите между двата отбора в исторически план. „Адзурите“ са 13 победи, анличаните имат 9 успеха, а също толкова са и равенствата.

Със сигурност хората на Саутгейт ще се опитат да ударят съперника си за втори път в групата, с което ще застрашат сериозно участието на италианците на Евро 2024. Групата е много заплетена и с оглед на резултата тази вечер ситуацията може да стане още по-сложна, защо Украйна е на третото място с актив от 10 точки.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички