Без право на нова издънка: Какво трябва да направи Италия, за да се класира за Евро 2024?


Без право на нова издънка: Какво трябва да направи Италия, за да се класира за Евро 2024?
Снимка: GettyImages

2368 0

Италия се изкачи до второто място в група C на квалификациите за Европейското първенство през 2024 г. благодарение на победата си с 2:1 над "крайна във вторник вечерта. Работата им далеч не е приключила, ако "адзурите" искат да се класират за самия турнир следващото лято. А това със сигурност е така, особено след пропуснатия Мондиал в Катар.

Отборът на Лучано Спалети вече е на половината път от квалификациите, след като се изправи срещу всеки отбор в групата по веднъж. "Скуадра адзура" вече има две победи, едно равенство и една загуба за общо седем точки. Италия ще трябва да завърши като победител в групата или на второ място, ако иска да се класира директно за турнира.

Победата над Украйна във вторник вечер беше изключително важна за Италия, като се има предвид, че можеше да отиде на четвърто място в групата при загуба.

Италия гони второто място в групата

Все пак остава много работа за довършване, започвайки със следващата международна пауза през октомври. Националният отбор ще приеме Малта, преди да отпътува за Лондон, за да се изправи срещу лидера в групата Англия на "Уембли". През ноември ще има още по-решителен набор от мачове - срещу Северна Македония и Украйна.

Реалността е, че Англия трудно може да бъде достигната на върха. Отборът на Гарет Сугейт все още няма загуба и е загубил точки само веднъж досега, срещу Украйна в Полша. С 13 точки от пет мача досега, то три точки от следващите им два мача ще бъдат достатъчни за класиране.

И така, истинската битка е за второто квалификационно място, а Италия в момента има предимството. Три отбора - Италия, Украйна и Северна Македония, в момента имат седем точки, но "адзурите", имат един мач по-малко и имат най-добрата голова разлика. А това е изключително важно и може да се окаже дори решаващо.

Следващият мач, у дома срещу Малта, също трябва да вдигне самочувствието на отбора на Спалети. Противниците все още не са спечелили нито една точка в квалификациите и победата трябва да е рутинна за Италия. Това би поставило Италия на 10 точки разлика за мача с Англия.

Италия все още може да си позволи да загуби от Англия, но при положение, че победи Северна Македония и Украйна в последните два мача от квалификациите през ноември.

Как Украйна може да изпревари Италия?

Единственият проблем е, че Украйна може теоретично да изпревари Италия по точки преди следващата им среща, която ще бъде последният мач от квалификациите. Този сценарий на практика би превърнал финалния мач в самостоятелен плейоф. А италианците няма да разчитат на домакинско предимство.

Преди да се изправи срещу Италия, Украйна ще трябва да играе срещу Северна Македония и Малта. Няма да е изненада, ако вземат шест точки от тези два мача. Ако Украйна спечели следващите си две срещи, то Италия ще трябва да спечели поне три от следващите си четири двубоя. Това означава, че три на "Уембли" биха осигурили огромен тласък за селекцията на Лучано Спалети, който бе доволен от победата срещу Украйна.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички