Най-великата дузпа на световни и европейски първенства за всички времена - дело на Зинедин Зидан (ВИДЕО)


Най-великата дузпа на световни и европейски първенства за всички времена - дело на Зинедин Зидан (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

19693 0

Европейското първенство по футбол наближава до своя етап на елиминационни сблъсъци. А те са толкова обичани от зрителите не само поради факта, че се очаква именно там най-добрите отбори да се сблъскат един срещу друг, но и заради това, че често мачовете не излъчват победител в редовното време и се стига до удължаване на насладата (ако не е любимият отбор) и понякога дори до дузпи.

Всъщност конкретно Евро 2020 вече е предложило достатъчно 11-метрови наказателни удари на аудиторията - над 10. Любопитното пък е, че над половината от тях са изпуснати. Е, ако бяха изпълнени като най-добрата (според мнозина) в историята на европейски и световни първенства, нямаше как да има пропуск.

Припомняме си изпълнението на великия Зинедин Зидан от Световното първенство през 2006 година във финала. Тогава неговата Франция се изправя срещу Италия, но "Скуадра адзуа" се оказва победителят и стъпва на световния връх.

В тази среща Зизу слага и "черно петно" на завършека на своята феноменална кариера, след като удря с глава Матераци за един от най-емблематичните моменти във футболната история като цяло.

ИСТОРИЧЕСКА ДИСЕКЦИЯ НА МЕГАДЕРБИТО ПОРТУГАЛИЯ - ФРАНЦИЯ: НАДМОЩИЕ И МОТИВИ ЗА МЪСТ 

Преди да го стори обаче сътворява великата дузпа в стил "Паненка". Французинът демонстрира огромно самочувствие (и то срещу Джанлуиджи Буфон, който тогава според мнозина е най-добрият вратар в света) и стреля технично, а топката се отбива в напречната греда, пада зад линията, пак се отбива в напречната греда и излиза навън.

Така Зидан е близо до огромен пропуск, но вместо това сътворява най-великата дузпа на европейски и световни първенства. Насладете се на изпълнението му във видеото по-долу. А дали на Евро 2020 някой ще може да изпълни по-легендарна дузпа?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички