Преди мача на Евро 2020: Исторически поглед върху съперничеството между Португалия и Франция


Преди мача на Евро 2020: Исторически поглед върху съперничеството между Португалия и Франция
Снимка: Gettyimages.com

2544 0

Груповата фаза на Европейското първенство по футбол дойде до своя край и е време за елиминациите. Преди това обаче първият етап от финалите ще бъде приключен по повече от подобаващ начин. С още едно мегадерби от "групата на смъртта" на този турнир.

Ред е един срещу друга да се изправят Португалия и Франция, а за този мач има много какво да се каже. Освен, че се очаква страхотно зрелище на терена, налице са редица допълнителни фактори, които засилват още повече емоциите около и без това големия сблъсък.

КРИСТИАНО РОНАЛДО БЕ ОПРЕДЕЛЕН КАТО "ГЛУПАК" ЗАРАДИ ГЕНИАЛНО СВОЯ ОТИГРАВАНЕ (ВИДЕО)

Както е известно, точно тези два отбора решиха кой ще бъде европейският първенец на миналия континентален формат. През 2016 година "мореплавателите" излязоха срещу "петлите" в позицията на абсолютен аутсайдер, който, на всичкото отгоре, дори е гост. Въпреки това чудото се случи и Фернандо Сантош и неговите момчета стъпиха на върха на Стария континент.

А сега Дидие Дешан и селекцията му ще са пределно мотивирани не само да победят португалците и да си гарантират първото място, но и при възможност да ги разгромят със значителна разлика, с което дори ще ги изхвърлят от Евро 2020, тъй като ще развалят сериозно показателите им при класирането на 3-тите отбори впоследствие.

Нека не забравяме обаче, че най-голямата звезда на Португалия Кристиано Роналдо също има личен мотив за отмъщение. Макар и да триумфира преди 5 години на Евро 2016, той много добре помни тежката му съдба тогава, тъй като трябваше да напусне принудително терена рано-рано поради контузия, причинена от необмислено влизане на Димитри Пайет (който сега не е в състава на французите), за което дори не бе отсъдено нарушение.

ЗАПЛАХА: ВЕЛИКА ИСТОРИЧЕСКА ЦЕЛ НА РОНАЛДО МОЖЕ ДА БЪДЕ "ОТКРАДНАТА"

Самият Роналдо се намира във великолепна форма въпреки 36-те си години. Той започва ударно и на това Европейско, като стана голмайсторът за всички времена на този турнир и вече има цели три попадения и една асистенция в два мача (срещу Унгария и срещу Германия), оглавявайки класацията при голмайсторите на състезанието, заедно с Ромелу Лукаку, Патрик Шик и Джорджиньо Вайналдум.

Историческа "дисекция" на съперничеството обаче показва, че Франция има огромно предимство пред Португалия. Те са се изправяли в директен спор общо 27 пъти, в които "петлите" са записали цели 19 победи. "Мореплавателите" са надделявали едва 6 пъти, като 2 от срещите им са завършвали наравно.

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ СБЛЪСЪКА ПОРТУГАЛИЯ - ФРАНЦИЯ НА ЕВРО 2020?

В тези мачове головата разлика е 50 срещу 29 в полза на Франция. Само 4 от тези срещи обаче са на европейски или световни форуми, а до 2016 година Франция бе излизала като победител във всяка една от тях - на полуфинала на Евро'84 (3:2 след продължения), на полуфинала на Евро'00 (2:1 след продължения) и на полуфинала на Мондиал 2006 (1:0 с гол от дузпа на Зинедин Зидан).

А каква по-добра заявка за световния шампион да завземе и европейския връх (за което е фаворит) от тази да разгроми настоящия първенец на Стария континент?

ПРЕВЮ НА ПОРТУГАЛИЯ - ФРАНЦИЯ: СМЪРТОНОСНИЯТ СБЛЪСЪК

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички