Пълен обрат: УЕФА на колене пред Реал, Барса и Юве за Суперлигата след решение на съда


Пълен обрат: УЕФА на колене пред Реал, Барса и Юве за Суперлигата след решение на съда
Снимка: Getty Images/Guliver

25624 0

Пълен обрат претърпя ситуацията със Суперлигата на Европа, след като излезе съдебното решение. То задължава УЕФА да премахне всички рестрикции и санкции за останалите три клуба, които не се отказаха - Реал Мадрид, Барселона и Ювентус, както и на останалите основатели, които преди време се предадоха под натиска на Европейската футболна централа и своите фенове.

Това става ясно от изявление от трите гранда, което гласи следното:

"Барселона, Ювентус и Реал Мадрид приветстват решението от днес на съда, което налага с незабавен ефект на УЕФА да отмени действията, предприети срещу всички клубове-основатели на Европейската Суперлига, включително прекратяване на дисциплинарните производства срещу подписващите три клуба и премахване на наложените санкции и ограничения за останалите девет основатели, като УЕФА няма да има право на дисциплинарни действия.

Съдът подкрепя искането, отправено от организаторите на Европейската Суперлига, отхвърля жалбата на УЕФА и потвърждава предупреждението си до УЕФА, че неспазването на решението му ще доведе до глоби и потенциална наказателна отговорност. Делото ще бъде разгледано и от Съда на Европейските общности в Люксембург, който ще направи преглед на монополната позиция на УЕФА по отношение на европейския футбол.

Ние сме длъжни да разрешим много сериозните проблеми, пред които е изправен футболът: УЕФА се утвърди като единствен регулатор, изключителен оператор и уникален собственик на правата на европейските футболни състезания. Тази монополна позиция, в конфликт на интереси, уврежда футбола и конкурентния му баланс. Както е показано от множество доказателства, финансовият контрол е неадекватен и те се прилагат неправилно. Клубовете, участващи в европейски състезания, имат право да управляват свои собствени състезания.

Доволни сме, че занапред вече няма да бъдем обект на продължаващите заплахи на УЕФА. Нашата цел е да продължим да разработваме проекта за Суперлигата по конструктивен и кооперативен начин, като винаги разчитаме на всички футболни заинтересовани страни: фенове, играчи, треньори, клубове, лиги и национални и международни асоциации. Ние сме наясно, че има елементи от нашето предложение, които трябва да бъдат преразгледани и, разбира се, могат да бъдат подобрени чрез диалог и консенсус. Оставаме уверени в успеха на проект, който винаги ще бъде в съответствие със законодателството на Европейския съюз".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички