Ливърпул е жив, а Манчестър Сити е на колене след епичен спектакъл във Висшата лига (ВИДЕО)


Ливърпул е жив, а Манчестър Сити е на колене след епичен спектакъл във Висшата лига (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

15126 0

Действащият шампион на Англия Манчестър Сити отстъпи на подгласника си Ливърпул, губейки с 1:0 като гост в мегасблъсъка от 11-ия кръг на Висшата лига. Мохамед Салах отбеляза победния гол за мърсисайдци, но основна заслуга за успеха има цялата отбрана на "червените", която изигра перфектен мач в дефанзивен план.

Ливърпул, който стартира кошмарно новия сезон във Висшата лига, показа, че е "жив" и успя да нанесе първа загуба на Манчестър Сити в първенството. Въпреки всички проблеми в отбрана от началото на кампанията хората на Юрген Клоп бяха безупречни в продължение на близо 100 минути срещу най-силната атака в Премиър лийг.

Още от първата минута Ливърпул показа, че днешният сблъсък ще бъде по-различен от предишните мачове на отбора - с агресия, борба за всяка топка и стремеж към спечелване на всяко единоборство. Първото полувреме протече със здрава битка между двата тима, в която головите ситуации липсваха - за сметка на това, което предстоеше през втората част.

Кошмарният пропуск на Салах и отмененият гол на Манчестър Сити

Пет минути след началото на втората част Ливърпул пропусна чисто положение за гол (ВИДЕО), след като Мохамед Салах не успя да вкара сам срещу вратаря. Малко след това пък Манчестър Сити стигна до гол във вратата на Ливърпул (ВИДЕО), който обаче бе отменен заради нарушение на Ерлинг Холанд.

От втория път: Салах не сбърка

Секунди след отменения гол дойде нов пропуск пред вратата на Манчестър Сити - Диого Жота пропусна да вкара с глава от чиста позиция (ВИДЕО). След това и Манчестър Сити имаше своите положения да вкара, но Върджил ван Дайк и Алисон Бекер показаха най-добрия си футбол, за да запазят вратата на домакините "суха".

В 76-ата минута Мохамед Салах за втори път в мача излезе сам срещу вратаря Едерсон и този път не сбърка, откривайки резултата за домакините. Любопитното е, че асистенцията дойде от Алисон Бекер, който го намери с феноменален дълъг пас, а при попадението фатално сбърка Жоао Кансело, който изпусна египтянина.

Червен картон за... Юрген Клоп

До края на мача Манчестър Сити упражни сериозен натиск към вратата на Ливърпул, но отбраната на "червените" се справи повече от перфектно и неутрализира Ерлинг Холанд и компания. Дарвин Нунес можеше да подсигури победата на своя тим, но разочарова в две ситуации в атака. Юрген Клоп пък трябваше да догледа мача от трибуните, след като бе изгонен от главния арбитър (ВИДЕО).

Така Ливърпул отново победи Манчестър Сити, след като надви "гражданите" и за Къмюнити Шийлд в началото на сезона. "Червените" се изкачиха до осмо място във Висшата лига с 13 пункта - на десет точки зад Манчестър Сити, който е втори, с мач повече. Лидер е Арсенал с 27 пункта. В следващия кръг Ливърпул приема Уест Хям, а Сити е домакин на Брайтън.

РАЗВОЙ НА МАЧА ЛИВЪРПУЛ - МАНЧЕСТЪР СИТИ

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Ливърпул започна агресивно срещата, вдъхновен от атмосферата, която феновете на "Анфийлд" създаваха. "Червените" опитаха да печелят всяко единоборство на терена и да се борят за всяка първа топка, както и да пресират достатъчно агресивно. В средата на полувремето дойде и първата по-сериозна заплаха за вратата на Манчестър Сити. Шестима играчи на Ливърпул налетяха в атака, като Джеймс Милнър проби отляво и центрира остро в наказателното поле, но Едерсон изби пред главата на Диого Жота. Топката се озова на крака на Анди Робъртсън, чийто завършващ удар бе крайно разочароващ.

В следващите минути Манчестър Сити започна да се нагажда към играта на "Анфийлд" и да се опитва да разгадава противниковата отбрана. Защитата на Ливърпул обаче демонстрира отлично ниво и рядко позволяваше на "гражданите" да застрашат вратата на Алисон Бекер. При една от ситуациите пред вратата на домакините Ерлинг Холанд опита да прехвърли бразилския страж, който обаче успя да блокира удара му, а след това и Върджил ван Дайк изчисти на сигурно. В 40' Кевин де Бройне даде перфектно центриране за Ерлинг Холанд, който стреля с глава от близка дистанция до вратата, но Алисон улови.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Пет минути след подновяването на играта Ливърпул пропусна чисто положение за гол (ВИДЕО). Роберто Фирмино даде великолепен извеждащ пас за Мохамед Салах, който се отскубна зад отбраната на Манчестър Сити. Нейтън Аке бягаше по петите на египтянина, но бе зад гърба му. Салах излезе сам срещу вратаря Едерсон, но закъсня с удара, което позволи на стража да избие топката с пръсти достатъчно, за да не се озове в мрежата.

Video edited on Kapwing

Няколко минути по-късно Манчестър Сити стигна до гол във вратата на Ливърпул (ВИДЕО). Ерлинг Холанд излезе очи в очи срещу Алисон Бекер, но бразилският страж успя да го спре. Топката обаче се озова в краката на Фил Фодън, който успя да прати топката в опразнената врата. ВАР обаче преразгледа ситуацията, като видя нарушение на Холанд срещу Фабиньо в хода на атаката. Секунди след това дойде нов пропуск пред вратата на Манчестър Сити - Диого Жота пропусна да вкара с глава от чиста позиция (ВИДЕО).

Video edited on Kapwing

В 64-ата минута Ерлинг Холанд се озова на стрелкова позиция в наказателното поле на Ливърпул и веднага нанесе удар към вратата, но Алисон Бекер отново отказа норвежеца с блестяща намеса. В 72' Юрген Клоп извърши тройна смяна - в игра се появиха Джордан Хендерсън, Фабио Карвальо и Дарвин Нунес, а терена напуснаха Фабиньо, Харви Елиът и Роберто Фирмино.

Video edited on Kapwing

В 76-ата минута Ливърпул успя да излезе напред в резултата. Манчестър Сити изпълни статично положение, след което топката бе уловена от Алисон Бекер. Вратарят на мърсисайдци веднага прати топката в предни позиции, където Мохамед Салах очакваше топката. Египтянинът се пребори с персоналния си пазач Жоао Кансело, който сбърка фатално и му позволи да мине зад гърба му. Салах отново излезе сам срещу вратаря Едерсон и този път не сбърка - 1:0!

Video edited on Kapwing

Допуснатото попадение накара Манчестър Сити да се хвърли бясно в атака. В рамките на 10 минути "гражданите" имаха 92% притежание на топката. В 82-ата минута пък опасно центриране в наказателното поле за Ерлинг Холанд бе решително изчистено от Върджил ван Дайк. Ако не бе намесата на бранителя, Холанд по всяка вероятност щеше да вкара в мрежата на Алисон.

В 86-ата минута едно несвирено нарушение срещу Мохамед Салах накара Юрген Клоп да побеснее покрай тъчлинията. За поведението си обаче Клоп получи директен червен картон от главния арбитър, което означава, че германецът няма да бъде покрай тъчлинията за следващия мач на отбора. Минута по-късно Ливърпул контраатакува в ситуация трима на един, но Дарвин Нунес прояви егоизъм и реши да завършва сам, вместо да подава, и бе спрян.

Video edited on Kapwing

Video edited on Kapwing

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Ливърпул: Алисон, Милнър, Гомес, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Тиаго, Елиът, Жота, Салах, Фирмино

Манчестър Сити: Едерсон, Аканджи, Диас, Аке, Кансело, Родри, Де Бройне, Гюндоган, Бернардо, Холанд, Фодън

ПРЕДИ МАЧА ЛИВЪРПУЛ - МАНЧЕСТЪР СИТИ

Само една точка раздели английските грандове Ливърпул и Манчестър Сити в миналогодишната надпревара за титлата във Висшата лига, а няколко месеца по-късно - при по-малко от десет изиграни кръга - разликата между двата тима е цели 13 точки в полза на шампионите от Манчестър.

Кризата в Ливърпул

Мърсисайдци изпаднаха в неочаквана криза, която накара Юрген Клоп да "отпише" Ливърпул за титлата още преди да е изминала и 1/4 от новия сезон. В дербито срещу Манчестър Сити обаче няма място за отстъпване назад и хората на Клоп ще хвърлят всички сили в опит да спечелят.

Ливърпул непобеден срещу Ман Сити в четири поредни мача

Ако има отбор, който може да спре Манчестър Сити, то това е Ливърпул. Тимът победи "гражданите" за Къмюнити Шийлд на старта на сезона, а през миналия сезон го отстрани за ФА Къп, както и остана непобеден в двата шампионатни двубоя (две равенства).

Сблъсъкът Ливърпул - Манчестър Сити със залог без риск? Да!

Кадровите проблеми на Ливърпул

Ливърпул е в криза, но и Ливърпул показа, че може да "мачка" - така както го направи срещу Борнемут (9:0) и срещу Глазгоу Рейнджърс (1:7) по-рано през седмицата. Мърсисайдци обаче имат и сериозни кадрови проблеми - Луис Диас, Артур, Жоел Матип, Наби Кейта и Алекс Окслейд-Чембърлейн са в лазарета, а Трент Александър-Арнолд, Къртис Джоунс и Ибрахима Конате са под въпрос за срещата.

Ерлинг Холанд влиза отпочинал в дербито

Пред Манчестър Сити няма толкова проблеми за решаване, като отсъстват единствено Кайл Уокър, Калвин Филипс и Джон Стоунс. Хосеп Гуардиола пък си позволи да съхрани част от основните си играчи в двубоя срещу Копенхаген в Шампионска лига, включително и головата си машина Ерлинг Холанд, който въобще не се появи в игра.

Повече за модерната английска класика Ливърпул - Манчестър Сити четете в статията в линка!

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ ЛИВЪРПУЛ - МАНЧЕСТЪР СИТИ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички