Хаосът в Ливърпул и новата тактика, която Клоп вече мисли да захвърли в коша


Хаосът в Ливърпул и новата тактика, която Клоп вече мисли да захвърли в коша
Снимка: Колаж на SportLive

3102 0

Английският гранд Ливърпул се намира в криза и това е факт, който вече не може да бъде отречен и от Юрген Клоп. Мърсисайдци се представят много под равнището си от началото на новия сезон, а проблемите в отбора са комплексни. Но ако има човек на тази планета, способен да извади "червените" от кризата, то това е Клоп.

В опит да промени играта на Ливърпул към по-добро немският специалист прибегна към промяна на тактическата постройка. След като години наред мърсисайдци жънеха успехи с популярната схема 4-3-3, сега Клоп взе решение да премине към формация 4-4-2, с която отборът му да стане по-непредсказуем.

Промяната на схемата идва "на пожар" при вече стартирал сезон, което означава, че ще е необходимо значителен период от време, за да бъде разгърната в пълния ѝ потенциал. Два мача след въвеждането на новата тактика обаче Клоп е напът да се откаже от нея...

Ливърпул в система 4-4-2

Ливърпул излезе във формация 4-4-2 срещу Глазгоу Рейнджърс в Шампионска лига, която в конкретния мач сработи. Тогава Дарвин Нунес игра на върха на атаката, а зад него действаше Диого Жота, докато Мохамед Салах и Луис Диас получиха възможност да се изтеглят максимално на фланга.

Играта в защита за Ливърпул

След мача Клоп призна, че няма система, която да бъде напълно надеждна и перфектна, като отбеляза, че при 4-3-3 лесно могат да се видят къде остават празни пространства и те трябва да бъдат заличени с повече движение. При 4-4-2 германецът извлича полза в дефанзивен план, когато Ливърпул на практика се защитава във формация 4-6.

В двубоя срещу Арсенал тази система отново бе приложена, но не донесе желания резултат. Според Клоп обаче допуснатите голове не се дължат на новата схема. Той настоява, че с тази схема може да се постигне нова стабилност в отбрана, от която се нуждае отборът. Германецът отдаде загубата на липса на концентрация и подчерта, че играчите трябва да свикнат с новата схема.

Контузиите объркаха плановете на Юрген Клоп

В същото време обаче Клоп намекна, че тази схема може да бъде захвърлена в кошчето за боклук след само два мача. Причината са кадровите проблеми пред германеца, които се увеличиха след загубата от Арсенал с контузиите на Луис Диас и Трент Александър-Арнолд.

От беднотията и гангстерите до "Анфийлд": Недохраненият хлапак, който заигра в Ливърпул

Липсата на тези двама играчи ще накарат Клоп да преосмисли дали да продължи с новата формация. Попитан дали Ливърпул отново ще играе със схема 4-4-2, Клоп каза: "Не знам, защото загубихме една важна част от нея. Така че трябва да видим кой е на разположение за следващия мач."

"Главоболието" за Клоп около формацията на Ливърпул идва броени дни преди дербито с Манчестър Сити, който се намира във фантастична форма. И ако има треньор, който знае как да "разшифрова" тактиката на Хосеп Гуардиола, то това е Клоп. Големият въпрос е как германецът ще се справи с кадровия хаос в Ливърпул и с каква формация ще опита да постави в шах Пеп и компания. 

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички