Модерната английска класика, но с нов залог: Ливърпул - Манчестър Сити


Модерната английска класика, но с нов залог: Ливърпул - Манчестър Сити
Снимка: GettyImages

2355 0

В английския футбол има невероятни съперничества, чиито корени и история са вековни. В същото време един дуел през последните години оставя всички останали сблъсъци на заден план. Една гросмайсторска битка между двама гении на модерния футбол, достигнали абсолютния апогей на футболното майсторство. Разбира се, става въпрос за сблъсъка между Ливърпул и Манчестър Сити - двата клуба, превърнали Висшата лига в състезание помежду си! 

Ситуацията обаче този път е по-различна от тази, с която футболната общественост на Острова е свикнала. Докато Манчестър Сити продължава (почти) перфектния си ход в Англия и Европа, Юрген Клоп и неговите възпитаници не издържаха на темпото и показаха първи признаци на изтощение от свирепата битка в последните сезони с "гражданите". И 90-те минути в неделя вечер на "Анфийлд" ще покажат способна ли е "червената машина" да си върне и самочувствието, и участието в битката за титлата в Англия? 

Ливърпул и Манчестър Сити в по-различен дуел помежду си 

Мърсисайдци постигнаха две от най-големите победи в европейския футбол до момента през сезона - 9:0 срещу Борнемут и преди няколко дни 7:1 срещу Рейнджърс в Глазгоу. Такъв тип победи са нетипични в годините, в които Клоп е начело на отбора, но бяха следствие на насъбрано напрежение и редица от слаби резултати, натрупани от отбора. В уикенда преди 7-звездното представяне срещу Рейнджърс, "червените" бяха надиграни и победени от Арсенал, отдалечавайки се допълнително от битката за златото в английската Висша лига. Играта на отбора не е толкова плавна и постоянна, а формата - под очакваната за този етап от сезона. 

На коренно различен "бряг" са "гражданите" от Манчестър, които се радват на убийствена форма и изумителен голмайстор в лицето на Ерлинг Холанд, който вече има 20 гола на своята сметка - брой, за който някои нападатели биха му завидели дори за цял сезон, какво остава за само 13 мача.

Докато Ливърпул се лута в средата на таблицата, шампионите са в битка с Арсенал за челото. Разликата между двата съперника днес е 13 точки (мач повече в полза на Сити). Ливърпул няма право на грешка. А отборът на Клоп е показвал, че винаги отговаря на предизвикателството, когато е опрян до стената. 

Съперничеството между Ливърпул и Манчестър Сити 

Пристигането на Юрген Клоп и Хосеп Гуардиола във Висшата лига превърнаха Ливърпул - Манчестър Сити в най-завладяващия дуел - както на терена, така и край него. Всеки тактически прийом, всяка лека промяна в един от двата отбора, всяко нестандартно изпълнение - всичко е поставено под лупа и всяко едно действие води до мигновено контрадействие от съперника. Битката Клоп - Гуардиола е най-добрият треньорски дуел във футбола в момента, а двата отбора винаги оправдават очакванията за изумителни 90 минути. 

"Гражданите" може да са шампиони вече втора поредна година, но в сблъсъка нямат победа в последните 4 двубоя. В последните два Ливърпул отбеляза по 3 гола във всеки един от тях, а на "Анфийлд" доминацията на домакините е смазваща. 

От 2016 година насам Ливърпул е спечелил 5 двубоя у дома срещу модерния си голям съперник, докато "гражданите" са взели само 1 мач в своя полза (3 равенства). Въпреки че "шумните съседи" печелят повече трофеи и титли, в директното съперничество предимството е в полза на Ливърпул. 

Какво очакват букмейкърите от Ливърпул - Манчестър Сити? 

Интересен е анализът на букмейкърите върху тази среща. В Sesame.bg "аутсайдер" е Ливърпул с коефициент 3.66 да спечели двубоя - нещо, което не сме свикнали да виждаме в мачовете на Клоп и компания, особено на "Анфийлд". Победа за Манчестър Сити е оценена на 1.90, докато равенството - 4.20. 

Разбира се, големите очаквания са към головете в срещата, като над 2.5 попадения в мача се смята за "сигурно" с коефициент 1.45 (какви други пазари и коефициенти се предлагат за срещата можете да видите в сайта на букмейкъра). Sesame също така има специално предложение за своите потребители, отнасящо се към голямото дерби днес

Нов сезон, нова тактика от двата гранда 

Двамата мениджъри имаха много работа през лятото, както и от началото на сезона. Те трябваше да променят своите отбори с оглед промените, които бяха направени по време на трансферния прозорец. "Гражданите" промениха драстично ролята, която играе №9 в отборите на Гуардиола, тъй като Ерлинг Холанд е коренно различен футболист от тези, които Пеп обича да използва на тази позиция. Клоп, от своя страна, трябваше да се справи с драстично занижената форма на редица от топ играчите си, напускането на Садио Мане и интегрирането на Дарвин Нуньес в състава

И, засега, Гуардиола се справя по-добре. Холанд не спира да бележи, а извън някои леки изненади на старта на шампионата, Сити смазва всеки свой опонент. Ливърпул, от своя страна, е колеблив, а това наложи на Клоп да изпробва различни схеми, последната от които 4-4-2, преминаваща в 4-2-3-1, основно когато Роберто Фирмино е на терена. 

Дарвин Нуньес срещу Ерлинг Холанд 

След първия мач между двата отбора за сезона, в който Нуньес спечели дузпа и реализира гол за крайното 3:1, а Холанд се скъса да пропуска, всички побързаха да обявят Ливърпул за победител на трансферния пазар. Оттогава насам обаче норвежецът няма спирка, а интегрирането на уругвайския таран е по-трудно. Нападателят все пак показва добри игри, но е далеч, поне засега, от това, което показва Холанд. И цифрите го показват - 4 срещу 20 гола. 

Интересно е да се отбележи, че Ливърпул има 20 гола във Висшата лига през целия сезон до момента (9 от които отбелязани срещу един съперник). Холанд има 15 за 9 мача в шампионата. 

Завърна ли се Мохамед Салах? 

Една от големите теми на "Анфийлд" е формата на Мохамед Салах. От началото на сезона той е бледа сянка на страшилището по дясното крило, което плашеше и най-добрите защити в света. Формата му е слаба, головете липсват, а напускането на Мане като че ли се отрази най-вече на египтянина. 

Египтянинът е далеч от най-добрата си форма, но ситуацията започва да се обръща в негова полза!

Срещу Рейнджърс обаче Салах "избухна" с най-бързия хеттрик в историята на Шампионска лига. Феновете се надяват изявите му през седмицата да са го събудили от летаргията, в която беше изпаднал от началото на сезона. Дали формата на Фараона се е завърнала обаче, предстои да разберем. 

Роберто Фирмино - Х-факторът в сблъсъка 

Бразилецът, който изгуби титулярния си статут през миналата година, е в страхотна форма. Макар и основно резерва през настоящия сезон, усмихнатият стрелец е "лъчът светлина" на "Анфийлд" с играта си до момента през кампанията. И именно той може да наклони везните в полза на "червените". 

Нападателят е

Фирмино е идеална опция за любимата схема на Клоп - 4-2-3-1, с която може и да излезе срещу "гражданите". Поливалентният ас е изключително ефективен в отнемането на топката, разпределянето на играта и създаването на положения за останалите играчи на терена. Поставянето му зад нападателя може да се окаже печелившият ход, от който се нуждае отчаяно Клоп в неделния сблъсък. Бразилецът подобрява и офанзивното поведение на Ливърпул, и дефанзивните придвижвания на отбора, особено при преса. Ако получи шанс и има ден, "гражданите" не могат да очакват нищо добро. 

Модерната класика в английския футбол 

Има невероятни съперничества във футбола. В неделя дори се играе може би най-големият сблъсък в спорта между Реал Мадрид и Барселона. И въпреки всичко - в момента най-наелектризиращият дуел е именно този между Ливърпул на Юрген Клоп и Манчестър Сити на Хосеп Гуардиола. 

Двубоят е истински празник за всеки фен на футбола. Всеки детайл в битката е измислен почти до съвършенство. Всяко движение се гледа под лупа. Всяка грешка се наказва. Сблъсък, който се гледа на един дъх. И днешната гросмайсторска партия няма да е изключение. 

Насладете се максимално на един от двата мегасблъсъка в неделния ден и, разбира се, ще можете да следите битката Ливърпул - Манчестър Сити НА ЖИВО в Sportlive.bg

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички