Клиничен Силва и потресаващ Джаксън съсипаха Челси срещу Манчестър Сити


Клиничен Силва и потресаващ Джаксън съсипаха Челси срещу Манчестър Сити
Снимка: Getty Images

4499 0

Хегемонът в английския футбол Манчестър Сити ще защитава трофея си от ФА къп, спечелен през миналия сезон, след като "гражданите" излъгаха Челси в полуфинала между двата гранда в най-старата клубна надпревара. 

Единственият гол в мача беше отбелязан в 82' от Бернардо Силва, който до някаква степен се реабилитира за изпуснатата дузпа срещу Реал Мадрид през седмицата в Шампионска лига. 

Португалецът обаче не беше с най-голяма заслуга за отпадането на Челси, тъй като Николас Джаксън направи 4 непростими пропуска при 0:0, с които обрече своите на провал. Немалка беше ролята на главния рефер Майкъл Оливър, който, според мнозина, не отсъди 100%-ова дузпа за Челси

Челси завърши мача с 1.07 xG, от което над 80% беше генерирано от Джаксън, който беше париран на 4 пъти от вратаря, а два негови удара бяха блокирани от защитници. 

"Гражданите" не бяха в най-добрата си форма, но въпреки това с ключовия гол на Силва в края на мача, отборът се класира за 13-ия си финал във ФА къп. По този начин, те не само могат да се превърнат в първия отбор, защитил трофея си, от 2014 година (Арсенал), но и да се изравнят по брой купи от надпреварата (8) заедно с отборите на Ливърпул, Челси и Тотнъм. 

Първо полувреме - паритет в резултата, паритет в положенията

Началните минути по традиция бяха в полза на "гражданите", които установиха траен натиск и сериозна преса. Лондончани обаче бяха готови за това и при всяка една възможност, контраатакуваха опасно, а това доведе до няколко добри нахлувания към пеналтерията на Джаксън и Мадуеке, както и до опит на Палмър за изненадващ удар от 40-ина метра. 

Въпреки това, най-добрата ситуация в първите 20 минути се откри пред Фил Фодън. При акция отдясно на нападението, Де Бройне пусна фантастичен пас към наказателното поле, като елиминира цялата защита на Челси и изведе национала на Англия сам срещу вратаря. Фодън заобиколи Петрович, но нямаше ъгъл за стрелба и не успя да реализира в опразнената врата - първи сериозен пропуск за защитаващия трофея си тим. 

Следващата интересна ситуация в мача отново беше пред вратата на Петрович, но този път дойде с акция по лявото крило. Грийлиш проби и центрира към далечната греда, където Бернардо Силва засече от малък ъгъл, но Петрович спаси. Последва и флаг за засада, но тя бе на Хулиан Алварес. 

Само 2 минути по-късно (30'), Нико Джаксън беше изведен сам срещу вратаря и, подобно на Фодън, го заобиколи, но стори това твърде бавно и беше заобиколен от 4-ма защитници. Вместо да стреля към опразнената врата, той реши да подава на съотборник, нахлуващ към наказателното поле, и Аке успя да отнеме топката и да предотврати удар. 

В 38' брилянтна акция на Челси по дясното крило завърши с пропуск на Палмър. Той получи топката пред наказателното поле, с фантастична техника преодоля половината защита на Челси и стреля, но Ортега съумя да отрази удара към долния си десен ъгъл - пропуск на бившия ас на "гражданите" и все още 0:0 на "Уембли". 

Второ полувреме - провал за Джаксън и радост за Сити

С промяна в дефанзивния вал на Сити започна втората част - Джон Стоунс отстъпи мястото си на Рубен Диаш, а Аканджи беше поставен пред централните бранители на "гражданите". 

Жестоки два пропуска направиха лондончани в 48', когато отново Нико Джаксън изскочи на удобна позиция, стреля, но Ортега изби встрани. Топката остана в игра и Густо центрира към далечната греда, където отново Джаксън беше на позиция, но ударът му с глава попадна право в тялото на вратаря.

В 56' се стигна до много спорен момент в наказателното поле на Сити. При изстрел от пряк свободен удар на Палмър, топката рикошира в стената на "гражданите" и излезе от игра. Повторенията ясно показаха, че Грийлиш е играл с ръка, но Майкъл Оливър не беше привикан да гледа повторение на ситуацията. 

Последва затишие и пред двете врати, като единствено в 76' Нико Джаксън отново ощети своите, след като при поредната контраатака и подаване към него в дълбочина, той нито успя да подаде на съотборник на чиста позиция, нито да нанесе добър удар. 

Въпреки че Челси цял мач имаше по-добрите положения, в 83' "гражданите" стигнаха до гол. Доку проби отляво и пусна пас към наказателното поле за Де Бройне. Белгиецът пусна прострелен пас към малкия пеналт, вратарят успя да отбие топката, но тя се озова току пред Бернардо Силва - удар и 1:0. 

СЪСТАВИ

Манчестър Сити: Ортега, Уокър, Стоунс, Аканджи, Аке, Родри, Де Бройне, Силва, Фоудън, Грийлиш, Алварес

*Ерлинг Холанд не е дори на пейката за тима на Пеп Гуардиола

Челси: Петрович, Густо, Чалоба, Силва, Кукурея, Кайседо, Енцо, Галахър, Мадуеке, Палмър, Джаксън

ПРЕДИ МАЧА

Като фаворит в сблъсъка определено влиза съставът на Хосеп Гуардиола. "Гражданите" отпаднаха от Шампионска лига и се намират във форма от 3 победи, 1 равенство и 1 поражение в последните си пет сблъсъка във всички турнири.

От другата страна, Челси не е допускал поражение от 25-и февруари насам и се намира във форма от 3 победи и 2 равенства в последните си пет сблъсъка.

Сити и Челси изиграха своите двубои във Висшата лига, като направиха зрелищно равенство (4:4) на "Стамфорд Бридж" и поделиха отново точките на "Етихад" при 1:1.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички