Триумфът на Ливърпул се нуждае от "неуспелите" на "Анфийлд"


Триумфът на Ливърпул се нуждае от "неуспелите" на "Анфийлд"
Снимка: Getty Images/Guliver

3980 0

Два последни кръга до края на един от най-вълнуващите сезони във Висшата лига в последното десетилетие. Два отбора провеждат своите кампании по образец, а това, което ги дели в тази късна фаза на шампионата, се равнява на една точка. Точка, която е с цената на най-голямото отличие на Острова... а може би и повече.

Ливърпул и Манчестър Сити продължават своята гонитба от първия до последния кръг, а това, което ги отличава от останалите грандове в Англия, е ненадминатото постоянство в изявите им на терена. Когато играеш 38 мача в определяното за най-елитно първенство в света, няма как да не допуснеш купища грешки. Но не и тези два клуба, които показаха, че дори във футбола на новото хилядолетие е постижима подобна хегемония.

Нюкасъл, Лестър, Улвърхемптън и Брайтън - четири тима, които преследват своите цели в елита на Англия. Това, което ги обединява, е, че те определят съдбата на шампионския трофей през сезон 2018/19. И всеки един от тях може да даде своите насоки за пренаписването на историята.

Няма спор, че титлата е в ръцете на лидера в класирането. "Гражданите" са отборът, който определя правилата и диктува надпреварата. Това, което може да направи тимът на Ливърпул, е да спечели двата си оставащи мача и да се надява на грешка на съперника. Възможно ли е обаче "грешката" на Сити да бъде подпомогната и от странични фактори, който има своите причини да го направи?

Тази вечер момчетата на Юрген Клоп излизат за последното си гостуване в шампионата, а опонентът е специален - Нюкасъл. Причината за това е, че "свраките" са водени от бившия мениджър на мърсисайдци Рафаел Бенитес. Испанският специалист има дълго и славно минало с гранда от "Анфийлд", печелейки паметния финал в Шампионска лига през 2005 година. Въпреки това мнозина продължиха да определят Рафа като "неуспял" мениджър. Причината: пропуснатите шансове да вдигне най-ценния трофей за "червените" привърженици - Висшата лига.

Бенитес изпита разочарованието на това да остане на крачка от титлата в Англия през сезон 2008/09, когато мърсисайдци имаха реален шанс да вдигнат трофея. Те бяха убедителни лидери в класирането, като дори разбиха прекия си конкурент за титлата Манчестър Юнайтед с 1:4 на "Олд Трафорд". Грешките на Ливърпул, и в частност тези на Бенитес, доведоха до срив в края на сезона, който позволи на кръвния им враг да вдигне победоносно ръце с четири точки преднина на върха.

За никого не е тайна, че здравата връзка между Ливърпул и Рафа Бенитес се запази дълго след раздялата между клуба и мениджъра, състояла се преди девет години. Въпросът е, до колко Бенитес е готов да жертва мач на своя отбор, за да "подпомогне" бившия си клуб по пътя към трофея. На хартия изглежда сякаш това не представлява особен проблем за испанеца. "Джордитата" са 13-и в първенството и не са застрашени от изпадане, но пък всяко място напред в подреждането е добре дошло за клуба... особено финансово.

При победа на "Сейнт Джеймсис Парк" Ливърпул отново ще се изкачи на върха в класирането, задминавайки "небесносините" с две точки. Тимът от Манчестър играе едва в понеделник, което допълнително би увеличило напрежението върху играчите на Пеп Гуардиола. Опонентът на Сити на пръв поглед не изглежда сериозно препятствие. Лестър е осми в подреждането, но в последния кръг предупреди "гражданите", че не ги очаква лесен мач, след като разгроми Арсенал с 3:0. Освен това, сред "лисиците" има още един "неуспял" на "Анфийлд", който със сигурност има за какво да си връща на Манчестър Сити - Брендън Роджърс.

Ирландският наставник пое Лестър в края на февруари и веднага започна да жъне успехи на "Кинг Пауър Стейдиъм". Роджърс, подобно на своя колега Рафа Бенитес, също добре познава усещането да останеш на крачка от големия успех на Острова, а болката от сезон 2013/14 със сигурност още отлежава в сърцето на ирландеца.

В споменатата кампания Ливърпул отново бе в надпревара за титлата с отбора на Манчестър Сити, но грешки в самия край на сезона костваха така ценния трофей за мърсисайдци. Сега Брендън Роджърс отново има възможността да помогне на своя бивш отбор да вдигне титлата - макар извън треньорския щаб на "Анфийлд".

37-ми кръг може да се окаже повратен за целия сезон във Висшата лига. Трима мениджъри, които дават/са давали мило и драго за "червената" кауза от град Ливърпул, имат възможността да обединят сили и да преклонят изглеждащия като непобедим отбор на Гуардиола. Неуспехите на Бенитес, Роджърс и Клоп в минали години могат да донесат най-големия успех за Ливърпул. Дали ще успеят да го постигнат - предстои да разберем.

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички