Ливърпул се нуждае от "последното парче от пъзела", за да се превърне в това, което Юрген Клоп иска


Ливърпул се нуждае от "последното парче от пъзела", за да се превърне в това, което Юрген Клоп иска
Снимка: Getty Images/Guliver

2779 0

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп е познат с това, че винаги успява да измъкне позитивното, дори и тимът му да загуби срещата. Колкото и добри думи да каза за играта на мърсисайдци след тежката загуба с 3:0 при гостуването на Барселона в 1/2-финалите на Шампионска лига, немският специалист знае, че "червените" ще имат нужда от огромно чудо, за да успеят да отстранят Барса на "Анфийлд" през следващата седмица и за втора поредна година да играят финал в турнира на богатите.

Ливърпул показа страхотна игра през този сезон, както във Висшата лига, така и в най-комерсиалния футболен турнир. Тимът стигна до 1/2-финалите и е напълно нормално в тази фаза да играе срещу най-добрите. Там те срещнаха Лионел Меси и неговата магия се оказа прекалено голяма. Логично ще бъде да се каже, че възпитаниците на Юрген Клоп играха достойно, в не малка част от мача те контролираха случващото се, но от мачове като този клубът трябва да си направи изводи за това какво още недостига на 5-кратния европейски клубен шампион, за да завладее отново Стария континент.

Колкото и изненадващо да звучи, първата задача на Ливърпул през лятото трябва да бъде привличането на централен нападател. Да, в предни позции мърсисайдци разполагат с триото Садио Мане, Роберто Фирмино и Мохамед Салах, което носи главоболия на всяка една защита, която се изправи срещу тях. Какво обаче се случи? Бразилецът не бе готов да стартира от първата минута. На пейката са Дивок Ориги и Даниел Стъридж, които обаче са достатъчно колебливи, че вместо тях, Клоп трябваше да заложи на Джорджино Вайналдум. 

Холандският полузащитник определено не бе с ролята на централен нападател, но имаше тежката задача да пресира бековете, да гони всяка топка, да се опитва да си открива пространста. Вайналдум трябваше да бъде Роберто Фирмино, но това няма как да се случи. Важността на 9-ката на Ливърпул е неоспорима. Точно както Мо Салах и Мане, Фирмино е незаменим в тактиката на Клоп. През този сезон тримата имат общо 65 гола, което е страхотно постижение, но не и на фона на миналата година, когато цифрата бе 91. Проблемите за мърсисайдци обаче идват, когато един от тях не може да играе и това се видя на "Камп Ноу". Така бе и във финала миналата година, когато египетският футболист напусна заради контузия в рамото.

Адам Лалана замени Салах в Киев, а Вайналдум замени Фирмино в Барселона. Двамата са доказани добри играчи, но просто не са нито Салах, нито Фирмино. Във финала в Шампионска лига миналата година Доминик Соланке остана на пейката, а Дани Ингс дори не бе в групата. Срещу каталунците Дивок Ориги получи шанс едва в 84' при резултат 3:0, а Джердан Шакири за пореден път не бе използван от Юрген Клоп. Даниел Стъридж пък за пореден път не бе част от състава на "червените". 

НЕКА СИ ПРИПОМНИМ КАКВО КАЗА ЮРГЕН КЛОП ПРЕДИ ЧЕТИРИ ГОДИНИ

Видно е, че точно тези играчи не получават доверието на Клоп. Всички те имаха своя принос през сезона, но не и в най-важните мачове на тима от "Анфийлд". Истината е, че ако Ливърпул иска да се бори с Манчестър Сити на домашната сцена и с грандове от ранга на Барселона и Реал Мадрид в Европа, през лятото ръководството ще трябва да похарчи много през лятото, за да доведе в тима доказан нападател. И може би това е последното парче от пъзела, който Юрген Клоп реди вече почти четири години в клуба от града на Бийтълс.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички