Да спечелиш мач с цената да изгубиш много повече


Да спечелиш мач с цената да изгубиш много повече
Снимка: Getty Images/Guliver

24426 0

Барселона нанесе тежък удар по амбициите на Ливърпул, побеждавайки английския гранд с 3:0 в първия сблъсък от полуфиналите на Шампионска лига. В светлината на прожекторите, както в почти всеки мач на каталунците, бе геният от Росарио - Лионел Меси. Аржентинецът отбеляза два гола за успеха на своя отбор, като на практика осигури почти сигурен билет на "блаугранас" за големия финал на "Уанда Метрополитано".

Очаквано и оправдано, цялото медийно внимание падна върху "Мистър 600", но похвала заслужава и другият голмайстор в мача Луис Суарес. Едва ли обаче бившият играч на Ливърпул ще получи същите мили думи от привържениците на "червените", които впрочем симпатизира(т)ха също толкова силно на уругваеца, както на играчи като Мане, Фирмино и Салах.

За всеки е ясно, че причината няма как де се крие в това, че Суарес вкара в мрежата на бившия си клуб. Напротив - голът на уругваеца единствено може да доведе усмивка по лицата на гостуващите фенове, които добре помнят славните години, когато Луисито бележеше гол след гол на "Анфийлд". Поведението на латиноамериканеца бе това, което провокира феновете на английския тим, а той успя да постигне това в рамките на 45 минути.

Суарес бе сред звездните играчи на Ливърпул, които имаха рядката привилегия да напуснат "Анфийлд", знаейки че си тръгват обичани от феновете. Мнозина други на мястото на уругваеца се разделиха с гранда от град Ливърпул с не толкова благоприятни чувства, а най-ярките примери са Филипе Коутиньо и Фернандо Торес. Уругвайският голмайстор обаче сякаш не бе способен да оцени това, което оставя зад гърба си.

Дойде моментът, в който Луис трябваше да се изправи срещу бившия си клуб в официална среща. Головият нюх на уругваеца бързо даде своя принос на Барселона, откривайки резултата в средата на първата част по начин, който неведнъж го е правил и с "червената" фланелка. Това, което порази почитателите на мърсисайдци, бе необузданата радост на Суарес след попадението.

Всъщност, Суарес предварително бе предупредил, че ако отбележи гол във вратата на бившия си клуб, то няма да скрие радостта си. Емоцията е нещо, което не може да бъде прикрито, а и сякаш не трябва. Но начинът, по който уругваецът стори това, бе повече от прекомерно. Бившият нападател на Ливърпул се държеше така сякаш е отбелязал гол в мрежата на Манчестър Юнайтед или Реал Мадрид - поведение, непристойно за играч от такъв калибър, който дължи голяма част от израстването си тъкмо на отбора, в чиято врата бележи.

Нека да отдадем празненствата след гола на латиноамериканската кръв, която тече във вените му, но безобразните действия на уругваеца продължиха и в следващите минути на "Камп Ноу". Суарес започна да влиза в конфронтации с почти всеки играч на Ливърпул - както словесни, така и физически.

Звездата на Барселона започна да играе грубо и нервно, а при всяка една по-спорна ситуация бързо притичваше до главния арбитър на срещата, за да търси сметка от него. И най-лошото бе, че сред играчите, с които Суарес търсеше саморазправа, присъстваха и бивши негови съотборници, с които заедно са ликували не една или две победи в миналото.

Няма как да третираш бившия си клуб по подобен начин и да очакваш той да продължи да демонстрира любов към теб. Суарес допусна една от най-големите си грешки в своята футболна кариера, а същото се отнася и за Юрген Клоп, който заяви преди мача, че на "Камп Ноу" фигурират две легенди на Ливърпул - не, не е така, а на това мнение е и бившият бранител на мърсисайдци Джейми Карагър.

Луис Суарес успя да допринесе за крайния успех на своя отбор в един-единствен мач, а в същото време заплати далеч по-голяма цена, губейки много по-важни неща от футболна среща. Загуби любовта на милиони фенове, уважението на един отбор и подкрепата, която получаваше през всичките тези години. И бъдете сигурни - "Анфийлд" ще излее своя гняв след седмица, а той ще бъде също толкова оправдан, колкото бе необяснимо поведението на бившия им футболист.

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички