Отборът, който отново се превръща в хегемон на Острова


Отборът, който отново се превръща в хегемон на Острова
Снимка: Getty Images/Guliver

23906 0

През последните години конкуренцията в английската Висша лига се превърна в ожесточена битка за надмощие между три основни отбора – двата колоса от град Манчестър и съставът на Челси. Не липсваха обаче и изненади в най-оспорваното първенство в Европа, като най-пресен пример за това е шампионската титла на абсолютната сензация Лестър през сезон 2015/16.

В периода 2006-2014 година най-елитното първенство на Англия започна донякъде да отегчава дори и най-отявлените си привърженици, след като в рамките на осем сезона само веднъж титлата бе грабната от отбор извън град Манчестър. През 2010 година доказаният италиански специалист Карло Анчелоти успя да донесе шампионската титла на „Стамфорд Бридж", като прекъсна серията на легендарния Сър Алекс Фъргюсън.

След годините на надмощие от страна на „червените дяволи" и „небесносините“ в Англия, Челси отново успя на два пъти да се добере до жадувания трофей, а вече споменатият Лестър изненада всички фенове на английския футбол, възползвайки се умело от уязвимостта и посредствената игра на първенците в шампионата, за да спечелят трофея.

През изминалия сезон Манчестър Сити бе еднолично над всички, като показа много високо ниво на игра през цялата кампания. Друг отбор от Острова обаче постигна нещо дори по-впечатляващо за английския футбол. Ливърпул успя да достигне до финал в Шампионската лига 11 години по-късно след последния им финал в турнира - този срещу Милан. Мърсисайдци претърпяха загуба от съперника си Реал Мадрид, но въпреки това положителните страни от достигането на финалния сблъсък изпъкнаха.

„Червените“ дадоха сериозна заявка за така жадуваната титла в Англия още през сезон 2013/14, но тогавашният отбор на Брендън Роджърс сякаш нямаше необходимия опит, за да устиска до край своето водачество и в крайна сметка завърши кампанията на второ място. Головете на Луис Суарес в онзи сезон не бяха достатъчни за мърсисайдци, а легендарният Стиви Джи така и не успя да се докосне до бленувания трофей.

През 2015 година немският специалист Юрген Клоп зае треньорския пост в Ливърпул и това бе изключително важен ход от страна на ръководството на „червените“, които имаха късмета да подпишат с точния човек за поста „мениджър на Ливърпул“. „Хеви метъл“ футбола на Клоп напълно се вписа в атакуващия стил на Ливърпул, а привържениците на отбора отново започнаха да следят с наслада всеки един от мачовете на любимците си.

Клоп от самото начало заяви, че ще е необходимо време, за да сработят нещата в клуба. Той постепенно успя да наложи своите виждания върху играта, като с всеки изминал сезон неговият отбор се превръщаше във все по-добре смазана немска машина. Достигането до финал в Шампионската лига само подсказа, че „червените“ се завръщат на голямата сцена, а мечтите за титла от Висшата лига започнаха да се превръщат в постижима цел.

Немският наставник нареди като пъзел своя отбор и спокойно може да се каже, че специалистът изгради до съвършенство всяка част от състава си. С привличането на Върджил Ван Дайк през миналия сезон той постави основите в отбраната на „червените“. Жоел Матип и Деян Ловрен се справят с партнирането на холандския национал, като най-вероятно Клоп няма да прибегне към привличането на нов централен защитник.

Трент Александър-Арнолд изигра чудесна кампания, въпреки възрастта си и малкия опит, който притежава, но през новия сезон ще срещне конкуренцията на стабилния Натаниел Клайн, който ще влезе в състава буквално като нова придобивка. Преди два сезона английският защитник бе сред най-постоянните играчи на Ливърпул, като стартираше неизменно във всеки един мач на отбора. Левият фланг на защитата също е подсигурен с миналогодишната покупка Анди Робъртсън, който оставя сърцето си във всеки един мач за „червените“, а испанският защитник Алберто Морено също ще се бори за титулярното място.

След пристигането и на Алисон Бекер от състава на Рома, въпросът с вратарския пост също изглежда решен. Бразилският страж, който направи невероятен сезон през миналата кампания, със сигурност ще има основна роля в отбора на Клоп, но въпреки това скамейката на „червените“ не изглежда никак лоша, като там се намират Лорис Кариус и Симон Миньоле.

Юрген Клоп подсили своя състав с двама полузащитници, които могат да се окажат и сред най-важните играчи на Ливърпул през следващия дълъг сезон. Пристигането на Наби Кейта и Фабиньо ще доведе до сигурност в халфовата линия на мърсисайдци, а Адам Лалана също може да се счита като ново попълнение, след като пропусна голяма част от миналия сезон поради контузия.

Атакуващото трио на „червените“ Мане-Салах-Фирмино отново се очаква да диктува правилата на футболния терен, а новата покупка Джердан Шакири ще внесе още повече острота в атаката на Ливърпул. Стъридж, Соланке, Ингс и Ориги пък показват добра форма в първите приятелски срещи на отбора, като Клоп смята със сигурност да разчита на част от тях през новия сезон. Широчина в атаката на мърсисайдци не липсва, което ще позволи на ударното трио да получава по-често почивка в предстоящия дълъг сезон.

Именно широчината в състава беше основния проблем на Ливърпул през последните години, а сега изглежда, че ръководството на „червените“ е разрешило този проблем. Другата проблемна зона в отбора бе в дефанзивен план. Мърсисайдци взеха необходимите мерки, за да се подобрят в това отношение, а привличането на Алисон може да успокои голяма част от феновете на отбора. Двете нови придобивки в средата на терена със сигурност ще бъдат основния движещ механизъм на отбора, а за безпощадната атака остава единствено да обере лаврите на успеха.

Дали Ливърпул ще успее да се противопостави на конкурентите си във Висшата лига - предстои да разберем.

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички