С човек по-малко за 60+ минути: Барселона бе не само обърната, но и разбита, ПСЖ е на полуфинал (ВИДЕО)


С човек по-малко за 60+ минути: Барселона бе не само обърната, но и разбита, ПСЖ е на полуфинал (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

8821 0

ПСЖ обърна Барселона и се класира за полуфиналите в Шампионска лига с разгром на "Монжуик". Каталунците, които бяха победили с 3:2 в Париж, поведоха с 1:0 в 12-ата минута, но в 29-ата останаха с човек по-малко след изгонване на Роналд Араухо.

След това домакините инкасираха 4 безответни попадения, дело на Усман Дембеле, Витиня и Мбапе на 2 пъти. Момчетата на Шави Ернандес получиха и дузпа във вратата си след нарушение на Жоао Кансело срещу Дембеле.

Въпреки че не играха слабо, нещата за каталунците се объркаха във всяка възможна насока. В 57-ата минута те останаха и без своя треньор Шави Ернандес, който ритна пано на Шампионска лига в яда си и беше изгонен. 

Така парижани ще играят за трети път полуфинал в Турнира на богатите в последните 5 години. Там те ще играят срещу Борусия (Дортмунд), който победи Атлетико (Мадрид). Каталунците пък не са били на полуфинал вече пет поредни години. Ето как се разви двубоят:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Динамични начални минути в Каталуня, ПСЖ поглежда често към противниковата врата, но опасни ситуации липсват. Барселона в първите 10 минути не успява да застраши вратата, пазена от Донарума. ГОЛ! Резултатът бе открит на пръв поглед внезапно в 12-ата минута. Ламин Ямал бе намерен отдясно, навлезе в наказателното поле и подаде към Рафиня, който от много близка дистанция, с играч на ПСЖ на гърба, успя отново да накаже французите - 1:0 на "Монжуик"!

След гола каталунците показаха истинското си лице и след бърза атака в 21' топката стигна до Левандовски в наказателното поле. Той си намести топката и стреля между двама бранители в бяло, но над вратата. 

Парижани стигнаха до първия си точен удар в реванша в 28-ата минута. Тогава Мбапе нанесе опасен удар, но Марк-Андре тер Стеген реагира добре и спаси. Малко след това Кунде отрази с глава от вратарското поле изстрел на съперников играч.

Липса на концентрация в 29-ата минута коства висока цена на домакините. Араухо извърши нарушение срещу нахлуващия в наказателното поле Баркола, който падна на тревата. Съдията извади червения картон и го показа на уругваеца, като свири и пряк свободен удар за ПСЖ. С изпълнението се нагърби бившият играч на Барселона Усман Дембеле, който прехвърли стената, но и вратата на Тер Стеген.

В 34' Шави предприе смяна, подтикнат от обстоятелствата. Той извади Ламин Ямал и пусна в игра Иниго Мартинес. В 40-ата минута ПСЖ се върна в мача след отлична атака. Витиня подаде към Баркола отляво, който центрира умело. Мбапе се размина с топката пред вратата, за да стигне тя до Дембеле, който се справи с Кансело и с удар с десен крак опъна мрежата на бившия си тим - 1:1.

В добавеното време на първата част френското крило можеше да донесе пълния обрат на новия си тим, след като от сходна позиция стреля отново към вратата, пазена от Тер Стеген, от малък ъгъл. Топката обаче мина на милиметри от десния стълб.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Силни минути за ПСЖ след подновяването. В 49' Тер Стеген спаси с една ръка изстрел на Ашраф Хакими. Три минути по-късно Фабиан Руис регистрира пропуск пред вратата на каталунците, стреляйки покрай вратата. 

В 54' натискът на гостите даде резултат и те стигнаха до обрат. След изпълнение на корнер топката попадна у Витиня, който с много добре премерен удар от позиция зад дъгата на наказателното поле направи Тер Стеген безпомощен. Малко след това Илкай Гюндоган получи шанс да възстанови равенството, но стреля покрай вратата. 

Повече от 30 минути преди края на двубоя Шави Ернандес остави отбора си без старши треньор, след като побесня на съдийско решение, изрита банер на Шампионска лига и запсува, в резултат на което бе изгонен. 

В 60-ата минута французите стигнаха до обрата не само в реванша, но и в общия резултат. В 59' Жоао Кансело фаулира Дембеле в наказателното поле и съдията Ищван Ковач посочи бялата точка. С изпълнението се зае Килиан Мбапе, който стреля високо в десния ъгъл на каталунската врата, за да направи резултата 1:3 в полза на парижани. 

В 64' Гюндоган се свлече в пеналтерията след съприкосновение с Маркиньос и поиска дузпа, но реферът, добре познат в България, не видя повод да свири 11-метров наказателен удар. Германецът дори получи жълт картон.

В минутите след 70' футболистите на Барселона дадоха надежда на своите привърженици за запазване на интригата. Първо, в 73' Донарума спаси с една ръка изстрел на Левандовски, а 5 минути по-късно удар на Рафиня мина встрани от вратата.

Двойна смяна за Барселона в 82' - в игра влизат Жоао Феликс и Фермин Лопес, край на мача за Жоао Кансело и Френки Де Йонг. В тези минути има порив в играта на каталунците, но така нужният им гол не пада. 

В 88' Левандовски реши да завърши сам бърза атака, вместо да подаде на съотборник вляво или вдясно и ударът му бе блокиран. Минута по-късно Донарума се разтегна, за да предотврати гол на рафиня директно от корнер. В последвалата контратака ПСЖ вкара четвърти гол и всичко приключи в този дуел. В ситуацията Тер Стеген спаси два последователни удара към вратата си, но не успя да реагира на този на звездата във френската атака. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Барселона: Тер Стеген, Кансело, Кунде, Кубарси, Араухо, Педри, Де Йонг, Гюндоган, Рафиня, Ямал, Левандовски

ПСЖ: Донарума, Хакими, Мендес, Ернандес, Маркиньос, Заир-Емери, Руиз, Витиня, Баркола, Дембеле, Мбапе

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Барселона излиза на свой терен и с преднина спрямо своя съперник. В първия двубой между двата тима "блаугранас" покориха "Парк де Пренс", грабвайки успеха след драматична битка и 3:2. Срещата изглежда измори значително каталунците, които само дни по-късно записаха труден успех с 1:0 над Кадис в Ла Лига. От редиците на "лос кулес" ще липсват контузените Алехандро Балде и Гави, както и наказаните Андреас Кристенсен и Серхи Роберто.

ПСЖ от своя страна има да наваксва пасив и то пред препълнените трибуни на Олимпийския стадион в Испания. Суперзвездата на тима Килиан Мбапе ще бъде на линия, а в атака е и бившият ас на испанския тим Усман Дембеле. Французинът дори се разписа в първия мач, а с необузданото си отпразнуване си навлече много сериозен гняв от страна на каталунските фенове. Интересно ще бъде как ще го приемат те във вторник вечер и по какъв начин реакциите ще повлияят на представянето му.

В исторически план тези два съперника са се изправяли един срещу друг 14 пъти. Барса има превес в силите, печелейки 6 от тях срещу 4 успеха на парижани и 4 равенства. "Лос кулес" определено имат какво да си връщат, след като през 2021-ва година ПСЖ ги изхвърли от осминафиналите на турнира с общ резултат 5:1.

Барселона срещу ПСЖ в мач от Шампионска лига НА ЖИВО

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички