Барселона "изскочи" зад Манчестър Сити като скрит фаворит в Шампионска лига, а Дортмунд ще скъсява изоставане за край на лоша поличба


Барселона "изскочи" зад Манчестър Сити като скрит фаворит в Шампионска лига, а Дортмунд ще скъсява изоставане за край на лоша поличба
Снимка: GettyImages

1960 0

Тази вечер (16-и април) ще станат ясни първите два полуфиналиста в Шампионска лига. Първите мачове от 1/4-финалната фаза бяха много динамични, резултатни, пълни с обрати и развръзката остана за реваншите.

Сблъсъкът между Барселона и ПСЖ бе сред очакваните с голям интерес, като каталунците си осигуриха малко предимство след първия мач в Париж, завършил 3:2. Отборът на Шави допусна да бъде обърнат до 2:1, но след това бе по-добрият на терена и до края на двубоя изкова важния успех.

Барселона за последно вдигна трофея от Шампионска лига, докато Шави бе в тима като състезател, побеждавайки Ювентус във финала през сезон 2014/15. Докато старши треньорът Шави се готви да напусне през лятото, европейската слава отново е неговата цел, но като треньор.

Още: От Барселона са говорили с препоръчан от Хосеп Гуардиола, но друг ще наследи Шави

Барса изскочи точно зад Сити

Барселона ще гони полуфинал в ШЛ

Преди реваншите от четвъртфиналите тази седмица, суперкомпютърът Opta направи Барселона втори фаворит за спечелване на турнира, техният 17,8% ги поставя само зад Манчестър Сити (30,2%). Нито един отбор не се счита за по-вероятно да стигне до последните четири от каталунците, които успешно защитават предимството си в първия мач в 76,3% от нашите турнирни симулации.

Луис Енрике – архитектът на спомената горе победа – се стреми да стане първият бивш наставник на Барселона, който ги елиминира от елиминации в Шампионска лига. Само двама испански треньори са побеждавали досега каталунския гранд в тази фаза – Рафаел Бенитес от Ливърпул през 2006/07 (8-финалите) и Висенте дел Боске от Реал Мадрид през 2001-02 (полуфинали).

ПСЖ доминираше във владението на топката за дълги периоди на "Парк де Пренс", но ще им трябва много повече, ако искат да обърнат нещата във вторник. Нито Килиан Мбапе, нито Дембеле показаха унищожителното си ниво миналата седмица, завършвайки само два от 14 опита за дрибъл помежду си (Мбапе 1/6, Дембеле 1/8). Като цяло ПСЖ изпълни само 39% от дрибълите си (11/28) – най-ниският им резултат в елиминации в Шампионска лига от март 2017 г. – също срещу Барса (33%).

Още: В Ел Класико: Тер Стеген гони свой рекорд по сухи мрежи, прекъснат срещу Реал

1/4-финалът на неочакваното

Атлетико има крехка преднина

В другия сблъсък също нищо не е решено. В Испания Атлетико победи Борусия с 2:1, но в Германия ще е много трудно да се запази тази преднина пред препълнените трибуни на "Сигнал Идуна Парк".

Дортмунд не е преминавал четвъртфиналите на Шампионска лига, откакто знаменито достигнаха до финала през 2012/13 г., като в крайна сметка загубиха с 2:1 от съперника си в Бундеслигата Байерн Мюнхен и отпаднаха от турнира през миналия сезон на осминафиналите от Челси.

Според Opta Борусия имат 35% шанс да обърнат нещата  и да стигнат до последните четири, и 14,4% вероятност след това да стигнат до финала на Уембли в началото на юни.

Още: Шави прати Файе да пътува 6 часа с кола, за да се присъедини към дубъла на Барселона

Като се има предвид това, че Атлетико често напредва до последните четири, то сега шансът е оценен на 65,0% от симулациите, докато техният 26,4% шанс да стигнат до финала всъщност е третият най-висок от всички отбори, останали в състезанието.

Още: Печалният съдия от Левски - Хамрун Ищван Ковач ще ръководи Барселона - ПСЖ

Шави за ПСЖ: Очаква ни война в Шампионска лига

Барселона загря за ПСЖ и Ел Класико с ценен успех над Кадис (ВИДЕО)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички