Сеп Блатер пак жегна Инфантино и отсече: Световното първенство в Катар е грешка


Сеп Блатер пак жегна Инфантино и отсече: Световното първенство в Катар е грешка
Снимка: Getty Images/Guliver

1352 0

Бившият президент на ФИФА  Сеп Блатер призна, че решението да се предостави домакинството на Световното първенство на Катар е било „грешка“. Именно той ръководеше Световната футболна централа, когато държавата от Персийския залив бе избрана да приеме предстоящия Мондиал. Според него този шампионат е трябвало да се състои в САЩ.

Подготовката за турнира бе преследвана от опасения и съмнения относно страданието на нископлатените работници мигранти, изграждащи инфраструктурата в Емирството, както и от дискриминационни закони, които криминализират еднополовите връзки.

86-годишният Блатер беше шеф на ФИФА през 2010 г., когато нейният изпълнителен комитет спорно гласува световното първенство да се проведе в Русия и Катар съответно през 2018 г. и 2022 г. Швейцарецът твърди, че не е гласувал за Катар и вместо това е искал "жест на мир", като домакинствата на два поредни турнира бъдат дадени Русия и на САЩ.

„Изборът на Катар беше грешка“, заяви  Блатер в интервю за швейцарския вестник „Tages-Anzeiger“.

Това на практика е първото му интервю след падането на  от обвиненията в измама за плащане 1,7 милиона паунда на бившия президент на УЕФА Мишел Платини.

По това време всъщност се съгласихме в изпълнителния комитет, че Русия трябва да получи Световното първенство през 2018 г., а САЩ – това през 2022 г. Щеше да е жест на мир, ако двамата дългогодишни политически опоненти бяха домакини на Световното първенство след това другият“, продължава той.

Това е твърде малка страна. Футболът и Световното първенство са твърде големи за това. Мога само да повторя: наградата на Катар беше грешка и аз бях отговорен за това като президент по това време“, обяви Блатер.

Сега, когато Световното първенство е неизбежно, се радвам, че с малки изключения никой футболист не бойкотира Световното първенство. За мен е ясно: Катар е грешка. Изборът беше лош. Това, което се чудя: защо новият президент на ФИФА (б.р Джани Инфантино) живее в Катар? Той не може да бъде ръководител на местната организация за Световното първенство Това не е негова работа. Има два организационни комитета за това - местен и един на ФИФА.", продължава швейцарецът.

Блатер призна още, че не съжалява за решението да присъди на Русия Световното първенство през 2018 година, въпреки случилото се в Украйна. 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Обжалват оправдателната присъда на Сеп Блатер и Мишел Платини

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички