Отборите на Световното: Англия тръгва с "голямата кошница", за да върне "футбола у дома" (ВИДЕО И СНИМКИ)


Отборите на Световното: Англия тръгва с "голямата кошница", за да върне "футбола у дома" (ВИДЕО И СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

3541 0

Националният отбор на Англия влиза в Световното първенство в Катар като един от основните фаворити за спечелването на надпреварата. Футболистите на "трите лъва" със сигурност ще направят всичко възможно, за да донесат така жадувания трофей в столицата Лондон след вече 56-годишно чакане.

Очакванията към Англия и група "B"

Английската нация е преминала през какви ли не разочарования през годините на международни футболни форуми и навярно се е уморила от провалите на своя отбор. Мнозина вярват, че основният мотив за момчетата на Гарет Саутгейт ще бъде "титла или нищо".

В група "B" Англия ще срещне стария познайник САЩ, с когото е играла на два пъти на Световни първенства. През 1950 на Мондиала в Бразилия "янките" изненадват всички, побеждавайки "трите лъва" с минималното 1:0 в груповата фаза. 60 години по-късно съдбата отново среща двата тима на Световното в Република Южна Африка, където те правят равен 1:1.

В групата се очертава и един много интересен сблъсък за Обединеното Кралство. Англия ще трябва да се изправи и срещу Уелс. "Трите лъва" и "драконите" се срещнаха за последно на голямата сцена по време на Евро 2016 във Франция в груповата фаза на първенството. Там англичаните бяха категорични и с късен гол взеха победата с 2:1. Като цяло в 11 сблъсъка между двете нации Англия е печелила в 10 от случаите, като има регистрирано и едно равенство.

"Трите лъва" ще излязат за пръв път срещу Иран. Тук фаворитът отново изглежда явен, но "иранските гепарди" не са за подценяване. Те успяха да спечелят своята група в квалификациите за Мондиала с 8 победи, 1 равенство и 1 загуба, завършвайки пред Южна Корея.

Пътят към Мондиал 2022

Англия не срещна особени трудности по пътя си към най-големия футболен форум. Възпитаниците на Гарет Саутейт завършиха първи в своята квалификационна група "I", в която присъстваха още Полша, Албания, Унгария, Андора и Сан Марино. "Трите лъва" завършиха първи с актив от 26 точки, 8 победи, 2 равенства и нито една загуба. Хари Кейн пък може да се похвали с 12-те си гола, вкарани в квалификациите.

История на отбора на Световни първенства

Това ще бъде 16-о участие на "трите лъва" на Мондиал. Почти винаги нацията е била считана за фаворит, но уви може да се похвали само с едно спечелено Световно първенство през 1966 година, когато печели турнира у дома, надвивайки Западна Германия на финала с 4:2.

4 пъти Англия не е успявала да излезе от груповата фаза (1950, 1958, 1982, 2014). На два пъти е приключвала участието си на осминафинал (1998, 2010), 6 пъти на четвъртфинал (1954, 1962, 1970, 1986, 2002 и 2006). Два пъти е достигала до полуфинал (1990 и 2018), а впоследствие губи финала за третото място и се класира четвърта. На три пъти Англия не е успявала да се стигне до световни финали (1974, 1978 и 1994), а в първите три издания на турнира (1930, 1934 и 1938) не е взимала участие, защото не е била член на ФИФА.

Прагматикът Гарет Саутгейт

Британецът пое националния отбор на Англия през 2016 година. Той си постави за цел да модернизира отбора и според мнозина успя да го направи. Наблюдава се доста интересна тенденция, в която специалистът залага на млади играчи.

Саутгейт изведе "трите лъва" до четвъртото място на Световното първенство в Русия през 2018 година, където тимът бе на крача от финала, но допусна поражение срещу Хърватия в предпоследната фаза.

В 76 мача начело на Англия той има 48 победи, 14 загуби и 14 равенства. С годините Саутгейт придоби популярност с по-прагматичния си игрови стил, в който не иска възпитаниците му да поемат излишни рискове. Специалистът обича да залага на 4-3-3 и 4-3-2-1, но оформя състава си така, че по всяко едно време той да заиграе с трима защитници, щом се наложи.

Основният футболист на Англия

Малко или много английският национален отбор ще се нуждае от добро представяне на голямата си звезда – Хари Кейн, ако иска да се добере до трофея. Безспорно нападателят на Тотнъм е ключовият играч за селекцията на Гарет Саутгейт.

Още с идването си начело британският специалист даде капитанската лента на Кейн, без да се поколебае. Звездата на "трите лъва" се превърна в истински лидер и пример за останалите си съотборници както на терена, така и извън него.

Таранът може да се похвали с факта, че по време на Мондиал 2018 се превърна в голмайстор на турнира със своите 6 попадения. В Катар Кейн ще опита да се превърне и във водещия реализатор за всички времена на "трите лъва". Към момента той има 51 попадения, като му трябват едва 3, за да задмине Уейн Руни на първата позиция.

Групата от „лъвове“ на Саутгейт

Вратари: Джордан Пикфорд, Ник Поуп, Аарън Рамсдейл

Защитници: Трент Александър-Арнолд, Конър Коуди, Ерик Дайър, Хари Магуайър, Люк Шоу, Джон Стоунс, Киърън Трипиър, Кайл Уокър, Бен Уайт

Полузащитници: Джуд Белингам, Конър Галахър, Джордан Хендерсън, Мейсън Маунт, Калвин Филипс, Деклан Райс

Нападатели: Фил Фоудън, Джак Грийлиш, Хари Кейн, Джеймс Мадисън, Маркъс Рашфорд, Букайо Сака, Рахийм Стърлинг, Калъм Уилсън

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички