Ще продължат ли 56-годишните мъки на Португалия на световната футболна сцена (ВИДЕО)


Ще продължат ли 56-годишните мъки на Португалия на световната футболна сцена (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

1873 0

Националният отбор на Португалия беше голямото разочарование сред "големите" на Мондиал 2018, записвайки невзрачно представяне и ранно отпадане едва 2 години след триумфа на Евро 2016. Сега погледите отново са вперени в "мореплавателите" и Кристиано Роналдо, който със сигурност иска да усети вкуса на златния медал от Световно, преди да окачи бутоните на стената. 

Тежкият път до така желания Мондиал

Португалия завърши втора в своята група „А“ от квалификациите за Световното след изненадваща загуба у дома от Сърбия с 1:2. Неочакван резултат с особено неприятен привкус за "мореплавателите", които бяха брутално ощетени, след като в квалификациите нямаше технология на голлинията или VAR, които да зачетат гол на Роналдо - именно той щеше да прати Португалия директно в груповата фаза на Световното по футбол. 

Така селекцията на "селесао" трябваше да извърви трудния път на плейофите, за да завършат успешно мисията си - класиране за форума в Катар. С категорична игра, но и не малко драматични моменти, Португалия постигна победа над Турция (3:1) в своеобразния полуфинал, а след това нямаше никакви проблеми със Северна Македония, подчинявайки югозападната съседка на България с 2:0. 

Коварна група за Португалия на Световното първенство по футбол 

Големият проблем за "селесао" в последното десетилетие е пробиването на добре позиционирани защити. Сега, пред Роналдо и компания ще има 3 ниски блока, което до момента се оказва перфектната стратегия за точка или три срещу бившия европейски първенец. 

„Мореплавателите“ стартират финалите на най-големия футболен форум в света в група “H”. Там те ще мерят сили със съставите на Уругвай, Гана и Южна Корея. В нея тимът, воден от Фернандо Сантош, ще се бори за първото място, като пряк конкурент за него се явяват „небесносините“ - отборът, отстранил Португалия на Мондиал 2018. Гана разполага със скоростни нападатели, които могат да матират всяка защита, а Южна Корея не е за подценяване (в Германия още сънуват кошмари след поражението през 2018 година).

Така, на пръв поглед за Португалия с лекота би трябвало да си уреди класирането напред. По-задълбочен анализ на групата обаче веднага показва, че мисията на Роналдо и компания няма да е никак лесна. 

Историята на Португалия в най-големия спортен форум в света

Мондиал 2022 ще бъде под №8 за европейската селекция, като представянето, поне на хартия, изглежда незадоволително, предвид невероятните поколения от футболисти, с които Португалия е разполагала през годините. 

След 30 двубоя, 14 победи, 6 равенства и 10 загуби "мореплавателите" могат да се похвалят само с едни бронзови медали от 1966 година, когато е и дебютът на страната на големия световен форум. В тогавашната група 3 е и България, която, за съжаление, не взима нито точка и завършва на последното място. Португалия обаче „лети“ с три последователни победи – 3:1 срещу Унгария, 3:0 срещу България и 3:1 срещу Бразилия. На 1/4 финалите „мореплавателите“ изиграват зрелищен двубой с цели 8 гола срещу Северна Корея, побеждавайки с 5:3. Те отпадат в полуфинал срещу Англия с 1:2, като тогава Боби Чарлтън "засенчва" Еузебио, реализирайки и двата гола за триумфа на "трите лъва". В спор за третото място, Португалия се разправя със Съветския съюз с 2:1.

Най-слабите резултати на страната на Мондиал са през 1986, 2002 и 2014 г., когато не излиза от групата си. Най-изразителната победа на тима е със 7:0 срещу Северна Корея през 2010 г., а най-тежкото поражение от Германия с 0:4 през 2014 г.

Хората зад страховитото лице на "мореплавателите" 

Начело на тима е Фернандо Сантош, който сяда на "горещия стол" след резила на Световното през 2014 година. Още на първия си голям турнир начело на Португалия специалистът записва името си със златни букви в историята, извеждайки Португалия до първия голям трофей - титлата от Европейското по футбол във Франция. Само година по-късно спечели и Лигата на нациите.

Предпочитаната от него схема на игра е 4-2-3-1, като в редки случаи прибягва до 4-3-3 или по-офанзивна постройка. Заради наличието на Бруно Фернандеш и ролята му зад нападателя, едва ли ще видим нещо различно от "титулярното" 4-2-3-1 от селекцията на Сантош. 

Последен шанс за най-великия португалски футболист в историята

Едва ли за някого е изненада, че най-важният играч за Португалия е Кристиано Роналдо. Независимо от моментната форма и дори призивите в португалските медии, CR7 е незаменима фигура в състава на Сантош - не само заради головия си инстинкт и безграничен хъс за победа, но и лидерските качества, които най-ярко са изпъквали именно с фланелката на неговата родина. 

Формата на португалската суперзвезда определено не е задоволителна, като той има едва 3 гола на клубно равнище. Със 117 гола в 191 мача за Португалия обаче Сантош няма да се лиши от неговите услуги. Роналдо винаги е доказвал, че може да се разчита на него в най-важните моменти, а отсега до края на кариерата му едва ли ще има по-важен месец от този, който предстои в Катар. 

За Кристиано Световното все още не е започнало, но вече е тема №1 в медиите, след като даде взривоопасно интервю пред Пиърс Морган, за което ще се говори дълго след началото на Мондиал 2022. В сходен стил Антоан Гризман беше в устата на медии и фенове през 2018 година, когато публикува документална серия за оставането си в Атлетико Мадрид, която отклони вниманието на всички от Франция и то беше фокусирано върху самия футболист. "Петлите" тогава станах шампиони, а предстои да разберем дали ходът на Роналдо ще "вдъхнови" Португалия за сходен успех.

Съставът на Португалия за Световното първенство по футбол 

Ето кои са и всички играчи, които ще защитават честта на Португалия на Световното по футбол: 

  • Вратари: Диого Коща, Руи Патрисио, Жозе Са
  • Защитници: Жоао Кансело, Диого Дало, Пепе, Рубен Диаш, Данило Перейра, Антонио Силва, Нуно Мендеш, Рафаел Герейро
  • Полузащитници: Уилиам Карвальо, Рубен Невеш, Палиня, Бруно Фернандеш, Витиня, Отавио, Матеуш Нунес, Бернардо Силва, Жоао Марио
  • Нападатели: Кристиано Роналдо, Жоао Феликс, Рафаел Леао, Рикардо Орта, Андре Силва, Гонсало Рамос
Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички