Отборите на Световното: Какво да очакваме от фрашкания с пари домакин, изкопирал модела "Барселона"?


Отборите на Световното: Какво да очакваме от фрашкания с пари домакин, изкопирал модела "Барселона"?
Снимка: Getty Images

2762 0

Катар е живото доказателство, че парите са движещата сила за всеки аспект от живота, включително и за спорта. Цар Футбол също се озова в „плен“ на пачките, след като държавата от Персийския залив ще е домакин на 22-ото Световно първенство по футбол. Емирството спечели надпреварата да организира шампионата през тази година още преди десетилетие и оттогава наля милиарди за провеждането на турнира. Съмненията за корупция и подкупи за избора на Катар обаче си останаха …

Изборът на арабската страна с население под 3 милиона души доведе и до „аномалията“ финалният турнир за определяне на световния шампион да се проведе от 20 ноември до 18 декември.

В крайна сметка Катар сътвори и прецедент в историята на световните футболни финали – ще е първият домакин, чийто национален отбор никога не е участвал в заключителния турнир. 

Свръх-амбициозният Емир Шейх Тамим бин Хамад Ал Тани със сигурност ще изуми света с бляскава организация на турнира и ултрамодерни стадиони, но остава открит въпросът как ще се представи селекцията на Катар на Мондиала. Отборът ще дебютира на най-големия футболен форум именно на домашната приказна сцена.

КАК КАТАР ФОРМИРА НАЦИОНАЛНИЯ СИ ОТБОР ЗА МЕЧТАНОТО ДОМАКИНСТВО НА СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО?

В Катар не стояха със скръстени ръце и дълги години формираха националния си отбор. За целта през 2004 бе изградена уникалната футболна академия „ASPIRE“ в Доха. За построяването й бяха инвестирани около 1,5 милиарда долара. Оттам на практика започна сериозната подготовка на качествен национален тим, който да защитава честта на емирството. Тя е базирана на известната програма за развитие „Aspire Football Dreams“. Тя работи в две направления. Едното е свързано с набирането на талантливи деца основно от региона на Близкия Изток и Източна Африка, а също и Южна Америка. Идеята е там да се развият футболните им качества, след което да бъдат натурализирани. Второто направление е в академията да бъде обезпечена напълно централизирана подготовка на националния отбор.

Отличителният знак на уникалната академия е, че в нея се работи по методиката на Барселона. С други думи казано се копира и стилът на игра на „блаугранас“. Неслучайно и селекционер на представителния отбор на емирството е специалист, който е работил в продължение на 10 години в школата на каталунците.

По този начин с натурализирането на футболисти и с копирането на стила на Барселона Катар е пред най-голямото си предизвикателство – дебютно участие на финали на Световно първенство, при това на домашна сцена.

В КАКВА КОМПАНИЯ ПОПАДНА КАТАР НА МОНДИАЛА И ОЧАКВАНИЯ КЪМ ТИМА

Традиционно домакините на световните първенства попадат в Група „А“. По право Катар е и неин водач. „Кестенявите“ са в компанията на Нидерландия, шампиона на Африка Сенегал и Еквадор, който до последно висеше за Мондиала.

Логично е „лалетата“ да бъдат сочени като фаворит в групата. Катар привидно изглежда с по-ниска класа от тимовете на Сенегал и Еквадор, особено от този на африканците, но няма да се приеме като чудо, ако „пустинниците“ успеят да изненадат неприятно съперниците си и накрая да съумеят да прескочат груповата фаза. Много ще е важно как ще се стартира в първия мач срещу състава от Южна Америка. Не бива да забравяме, че у дома и стените помагат, а защо не и съдиите …

Катар наля невиждана сума за организацията на шампионата и със сигурност целта няма да е просто да се изиграят само трите мача от групата. Определено „кестенявите“ се надяват да стигнат до елиминациите, а там каквото сабя покаже. Предстои да видим дали дебютът на Катар на най-големия футболен форум ще има сладък или горчив привкус.

ПЪТЯТ КЪМ СВЕТОВНОТО

Домакинът на Мондиал 2022 не участва в квалификации и по право се класира директно. Несъмнено най-големият проблем на отбора е липсата на по-сериозен международен опит. Въпреки това катарците са на 50-то място в световната ранглиста на ФИФА. Катар е и актуалният шампион на Азия.

Готвейки се за най-голямото си футболно предизвикателство, домакините на Световното изиграха куп контроли, а сред тях и такава срещу България. Катар победи „трикольорите“ с 2:1 на 26 март тази година.

Именно с цел трупане на опит се взе участие на Копа Америка през 2019 година, както и на първенството на Централна Америка – Голд Къп през 2021 година.

ПРОПУСНАТИ ШАНСОВЕ ЗА УЧАСТИЕ НА ПРЕДИШНИ МОНДИАЛИ

Както вече на няколко пъти подчертахме, Катар ще дебютира на Световно първенство на предстоящото, на което ще е домакин.

В исторически план може да се отбележи, че тимът от Емирството на два пъти се размина на косъм с класиране на Мондиал. Това се случи по време на квалификациите в Азия за шампионатите в Италия през 1990 година и във Франция през 1998 година. И в двата случая Катар губеше решаващите мачове срещу Саудитска Арабия.

Като цяло отборът няма много богато футболно минало. За първи път участва в световни квалификации през 1977 година.

СЕЛЕКЦИОНЕРЪТ

Национален треньор на Катар е испанецът Феликс Санчес Бас. Той е роден на 13 декември 1975 година в Барселона. 46-годишният специалист никога не е играл футбол на професионално ниво. Стартира треньорската си кариера в школата на Барселона. Това се случва когато е само на 21 години. Работи в академията на каталунците в продължение на 10 години.

Веднага след това каталунецът се мести в Катар. Така от 2006 година кариерата му продължава в академията „ASPIRE“. Работи там до 2013 година. Гласувано му е доверие и той поема националния отбор за юноши, когото извежда до шампионската титла на Азия при U19 през 2014 година. 

Застава начело на представителния отбор на Катар през 2017 година, когато сменя уругваеца Хорхе Форсати. Любопитното е, че едновременно с това води и селекцията U23 на страната. На практика се оказва, че той работи с едни същи футболисти в различните формации, които са му поверени от емирството, тъй като играчите са шлифовани в гореспомената вече академия.

Най-големият му успех начело на Катар е историческият триумф с Купата на Азия. Той извежда отбора до трофея през 2019 година след победа с 3:1 над Япония на финала. Това е и най-голямото постижение на отбора на Емирството.

ТАКТИЧЕСКА ПОСТРОЙКА

Селекционерът Феликс Санчес Бас предпочита да подрежда отбора си в тактическа схема 3-5-2. Тя прелива в 5-3-2, когато тимът се брани.

Отборът като цяло се опитва да доминира във владението на топката, защото това е стилът на Барселона, който се опитва да копира в това отношение.

Ключова роля имат халф-бековете, които всячески пресират съперника.

Катар - отборът енигма на Световното по футбол

НАЙ-ВАЖНИЯТ ФУТБОЛИСТ

Алмоез Али е голмайсторът в състава на Катар. 26-годишната голова машина материализира усилията на отбора в офанзивен план. Той е съвсем близо до изравняване на головия рекорд на Мансур Муфта, който е на върха в класацията за най-резултатен футболист с екипа на Катар със своите 42 попадения. Али е с 39 на сметката си към момента.

Други важни фигури в състава са Акрам Афиф и капитанът и рекордьор по изиграни мачове за националния отбор Хасан Ал-Хайдос. Първият е партньор на Али в атака, но не е проблем да действа и в малко по-задна позиция в ролята на конструктор на играта в офанзивен план. 31-годишният Ал–Хайдос оперира по фланга.

Любопитното за състава на Катар за Мондиала, е че всички футболисти се подвизават в местното първенство. 

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ НАЙ-ГОЛЕМИЯ УСПЕХ НА КАТАР - ИСТОРИЧЕСКИЯТ ТРИУМФ С КУПАТА НА АЗИЯ ПРЕЗ 2019: 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички