След 20 години разочарования - ще продължи ли мъката на Бразилия в последната "самба" на Неймар?


След 20 години разочарования - ще продължи ли мъката на Бразилия в последната "самба" на Неймар?
Снимка: GettyImages

2864 0

Националният отбор на Бразилия – най-успешният национален тим в историята на футбола и сочен за фаворит на предстоящото 22-ро Световно първенство по футбол. Селекцията на Тите е пълна със световни звезди, струващи над милиард евро, но част от техните провали с националната фланелка остават във футболния фолклор. Сега обаче "Селесао" има чудесната възможност да увеличи световните си титли и да покаже на какво е способен, докато времето на някои от звездите и самия треньор вероятно изтича.

През изминалото лято се навършиха 20 години от последния световен трофей, спечелен от "златистите". И Катар се явява последният шанс на Неймар да поведе интересната селекция от ветерани и изгряващи звезди към златните медали. 

Познат жребий за Бразилия

Възпитаниците на Тите попаднаха в група "G" на Мондиал 2022 в Катар и ще се надяват безпроблемно да продължат към същинската част на надпреварата. Те са в компанията на двете европейски селекции – Сърбия и Швейцария, както и африканския представител Камерун - група, която крие своите подводни камъни.

Бразилците се познават с европейските нации, след като бяха заедно в група "Е" на последното Световно първенство, провело се в началото на лятото на 2018-а година в Русия. Тогава "Селесао" победи "орлите" още в първата среща с 0:2, а в третата среща от групата направи реми от 1:1 с "кръстоносците" и по този начин двете селекции продължиха напред.

Неймар и някои от останалите представители в Бразилия имат пряк поглед и върху селекцията на Камерун, която приеха на родна земя през 2014-а година по време на Световното първенство в Бразилия. Тогава именно суперзвездата на ПСЖ отбеляза две попадения за крайното 4:1, което подсигури продължаването на домакините към следващите кръгове, докато „лъвовете“ отпаднаха без нито една спечелена точка.

Безпроблемното класиране на "Селесао"

Латиноамериканските звезди стигнаха лесно до надпреварата, след като спечелиха южноамериканската квалификационна група и продължиха серията, в която бразилците са участвали в турнира във всяко негово провеждане от самото начало (единственият отбор с подобно постижение) Те завършиха с 45 точки след 17 изиграни срещи, като не се намери кой да победи момчетата на Тите. 

Бразилците събраха с шест точки повече от вечния враг – Аржентина, но двете страни завършиха с мач по-малко от останалите държави, тъй като огромен скандал около пандемията от коронавирус отмени плануваната в Бразилия среща и тя така и не се изигра. Главната причина е невъзможността на "Гаучосите" да се изкачат на първа позиция дори и след евентуална победа, докато разликата между втория и третия (Уругвай) е цели девет точки.

20-годишната криза за великите шампиони

Бразилия е в серия от цели двадесет години без трофей от Световните първенства, след като за последно триумфира през 2002 г. на финала в Йокохама, Япония. Тогава на финала бе победена Германия с 2:0, а Феномена Роналдо се превърна в „Играч на мача“. Това по чудесен начин обобщава как едно цяло поколение не е успяло да върне ценния трофей на бразилска земя, а „Селесао“ реално не успя да достигне до финал оттогава.

Четвъртфиналите бяха максимума за селекцията на надпреварите в Германия, Южна Африка и Русия, докато междувременно бе постигнато четвърто място от форума на родна земя през 2014-а година. Този момент обаче буди само ужас у бразилците, след като Германия разгроми „Селесао“ със 7:1 насред Ещадио Минейрао. След кошмарния резултат Неймар и компания нямаха никакво настроение за игра и Нидерландия победи с 3:0 домакина в столицата му в спора за бронзовите медали. 

Опитният селекционер и офанзивният план

Аденор Леонардо Бакши или по-известен като Тите е същински рекордьор по дни начело на Бразилия и периодът му се очертава да продължи и по време на предстоящия Мондиал в Катар. Той наследи Дунга две години преди Мондиал 2018 и вече близо 2400 дни е начело на „Селесао“. Под негово ръководство се стигна до провалите на Световното в Русия и Копа Америка 2021, когато на домакинска земя бразилците загубиха от Аржентина и „Гаучосите“ след неочакваната победа се превърнаха в най-успешния южноамерикански тим. Така единственият трофей на Бразилия с 61-годишния специалист е Копа Америка от сезон 2018/19.

Тите изпробва и две различни офанзивни схеми на игра за предстоящата надпревара, като те варират между по-честата 4-2-3-1 и разиграваната в няколко контроли през годината – 4-3-3. Един от основните играчи и в двете схеми е Ричарлисон, за когото имаше съмнения наскоро, че може да отпадне от селекцията на Бразилия поради контузия, но всичко около него изглежда е наред и се очаква да е сред водещите фигури за "селесао" в Катар. 

"Позабравеният" герой, който се закани на света

Безспорният лидер на този отбор на Бразилия е Неймар. Магьосникът остава най-скъпият трансфер на планетата, след като премина от Барселона в ПСЖ. През изминалите сезони той бе често критикуван за непостоянната си форма и на моменти лошо представяне, но той изглежда е на върха на възможностите от началото на настоящата кампания.

Междувременно той често получава капитанската лента и извежда съотборниците си, а и е един от настоящите футболисти на „Селесао“ с най-голям опит на Мондиали – 10 срещи. Той е участвал на две възможни Световни и има общо 907 изиграни минути. През това време е отбелязал 6 от попаденията на тима. Единствен с повече мачове е Тиаго Силва с 11, но и едно Световно повече. Той има две отбелязани попадения. Не трябва да се подминава фактът, че Неймар стана и олимпийски шампион с родината си през 2016-а година, така че бившият играч на Барселона знае какво е да дадеш всичко от себе си за родината.

Групата на Бразилия за Мондиал 2022:

Вратари: Алисон, Едерсон, Вевертон

Защитници: Данило, Дани Алвес, Алекс Сандро, Алекс Телес, Тиаго Силва, Маркиньс, Едер Милитао, Бремер

Полузащитници: Каземиро, Фабиньо, Б. Гимараеш, Фред, Лукас Пакета, Евертон Рибейро

Нападатели: Неймар, Винисиус Жуниор, Габриел Жезус, Антони, Рафиня, Ричарлисон, Габриел Мартинели, Родриго, Педро

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички