Аржентина отказа да играе шах и директно матира Хърватия за място на финала на Мондиал 2022! (ГАЛЕРИЯ)


Аржентина отказа да играе шах и директно матира Хърватия за място на финала на Мондиал 2022! (ГАЛЕРИЯ)
Снимка: Getty Images

14089 0

Отборът на Аржентина успя да се класира за финала на Световното първенство по футбол 2022, след като победи Хърватия с класическото 3:0 в полуфинален сблъсък в Катар. С основна роля за победата на "гаучосите" бе капитанът на отбора Лионел Меси, както и партньорът му в атака Хулиан Алварес.

Срещата започна равностойно, но отбраната на "шахматистите" се пропука след половин час, когато вратарят Доминик Ливакович извърши неволно нарушение срещу Хулиан Алварес в пеналтерията. Меси изпълни дузпата и откри, а няколко минути по-късно самият Алварес успя да удвои аванса след страхотна контраатака.

Вече е №1! Историческият гол на Меси срещу Хърватия (ВИДЕО)

Хърватия направи промени след почивката в търсене на обрата, но Аржентина просто не остави шансове на опонента си. Нещо повече: в средата на втората част интригата окончателно бе убита, след като Меси направи виртуозен пробив, за да осигури асистенция за Алварес, който вкара втория си гол в мача и четвърти на Мондиала.

Голът на Меси в мача пък бе под номер 11 с националната фланелка на световни първенства, с което стана едноличен голмайстор на Аржентина в историята. Аржентинецът ще опита да сбъдне и голямата си мечта - да спечели световната титла, която би била под номер 3 за "гаучосите". Съперник на Аржентина на финала ще бъде победителят от срещата Франция - Мароко, която ще се състои в сряда вечер.

Хърватия, която стигна до сребърните медали на Мондиал 2018, регистрира най-тежката си загуба на световно първенство и сега ще спори за бронза срещу загубилия от другия полуфинален сблъсък. Аржентина пък продължи традицията и не позволи да загуби световен полуфинал, след като се класира за шести път на финал в надпреварата. За последно "гаучосите" играха на финал през 2014-а, когато отстъпиха на Германия с 0:1.

Полуфиналът Аржентина - Хърватия в СНИМКИ (ГАЛЕРИЯ)

РАЗВОЙ НА МАЧА АРЖЕНТИНА - ХЪРВАТИЯ

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Аржентина и Хърватия стартираха срещата отворено и си размениха няколко атаки още в първите минути. В 14-ата минута Меси падна на ръба на наказателното поле след съприкосновение с противник, претендирайки за нарушение, но главният арбитър Даниеле Орсато не видя основания за отсъждане на фал.

В следващите минути Аржентина пробва няколко атаки по фланга и подавания в коридор, които можеха да създадат неприятности за "вартените". Липсваше обаче завършващият пас, който да създаде голова ситуация пред вратата на Ливакович. В 25' Енцо Фернандес тества рефлексите на Ливакович с удар от дистанция, но стражът се справи.

В 32-ата минута Аржентина получи дузпа. Хулиан Алварес излезе сам срещу вратаря Ливакович и пусна топката покрай него, но твърде слабо, за да вкара. Алварес обаче бе фаулиран от хърватския страж, а Орсато посочи бялата точка. Лионел Меси застана зад бялата точка и с мощен удар успя да преодолее Ливакович - 1:0!

ВИДЕО: ИМАШЕ ЛИ ДУЗПА ЗА АРЖЕНТИНА?

Седем минути по-късно Аржентина успя да стигне и до второ попадение. "Гаучосите" организираха мълниеносна контраатака, която хвана "шахматистите" неподготвени. Хулиан Алварес се понесе в предни позиции и премина през няколко играчи на Хърватия, за да успее накрая да вкара топката в мрежата на Ливакович - 2:0!

ВИДЕО: Бруталният гол на Аржентина, който остави Роналдиньо със "зяпнала уста"

В 42-ата минута Аржентина изпълни два опасни корнера, след които можеше да стигне до трети гол. При първия ъглов удар Алексис МакАлистър успя да засече топката с глава, но Ливакович изби топката, която се "разход" в близост до голлинията. При втория корнер пък топката бе директно насочена към вратата, но Ливакович успя да боксира.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Хърватия започна втората част с две промени - Оршич и Влашич се появиха в игра, заменяйки Соса и Пашалич. Малко по-късно Златко Далич извърши и трета смяна, пускайки Петкович на мястото на Брозович. "Шахматистите" заиграха една идея по-офанзивно в първите минути на втората част, но това не им донесе особен резултат.  

В 58-ата минута Лионел Меси разигра добре със съотборник и се озова на отлична стрелкова позиция в наказателното поле, но ударът му бе париран от Ливакович. Три минути по-късно Деян Ловрен се оказа в опасна близост до вратата на Аржентина, опитвайки да нанесе удар, но топката не се насочи към голлинията, а настрани.

В средата на полувремето Аржентина окончателно уби интригата, реализирайки трети гол във вратата на Ливакович. Лионел Меси направи превъзходен пробив отдясно, за да нахлуе в наказателното поле и да стигне до аутлинията. Оттам аржентинецът хитро върна топката към Хулиан Алварес, за когото остана най-лесната задача - да вкара на празна врата четвъртия си гол на Мондиала - 3:0!

След третия гол срещата на практика се доиграваше, като Хърватия трудно стигаше въобще до ситуации до противниковата врата. Аржентина пък използва момента, за да запази сили за предстоящия финал, като Лионел Скалони извади част от важните си титуляри.

Иконичният момент на Меси на Световното по футбол 2022 (ВИДЕО)

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

АРЖЕНТИНА: Мартинес, Молина, Ромеро, Отаменди, Таляфико, Де Пол, Фернандес, Паредес, МакАлистър, Алварес, Меси

ХЪРВАТИЯ: Ливакович, Соса, Гвардиол, Ловрен, Юранович, Брозович, Ковачич, Модрич, Перишич, Пашалич, Крамарич

ПРЕДИ ПОЛУФИНАЛА АРЖЕНТИНА - ХЪРВАТИЯ

Мондиал 2022 премина на един дъх, а до края на турнира остават само четири мача - двата полуфинала, мачът за третото място и големият финал. Първата среща противопоставя отборите на Аржентина и Хърватия в двубой, който се очаква с огромен интерес. Финалистът от Мондиал 2018 поднесе голямата сензация на турнира, след като изхвърли Бразилия на четвъртфиналите, докато "гаучосите" надвиха Нидерландия.

И Хърватия, и Аржентина играха 120 минути в четвъртфиналните си двубои, като разчитаха на дузпите, за да се класират. И двата тима влизат в полуфинала с известна умора, но пък Лионел Скалони определено разполага с по-широк състав и може да извърши ротации. Анхел ди Мария, който не започна като титуляр срещу "лалетата", се очаква да се завърне сред титулярите. Двама играчи на Аржентина обаче ще пропуснат срещата заради натрупани картони - Маркос Акуня и Гонсало Монтиел.

В тима на Хърватия на практика няма кадрови проблеми, като селекционерът Златко Далич ще може да разчита на всички 26 футболисти в състава си. Единствената въпросителна е около състоянието на Йосип Станишич. Далич ще трябва да реши дали да се довери отново в атака на Андрей Крамарич, или да даде шанс на "златната" си резерва Бруно Петкович, който вкара спасителния гол срещу Бразилия.

Историята е красноречива - Аржентина никога не се е "дънила" на полуфинали на световни първенства, като пет пъти успява да стигне до финала. Ключовите фигури в двата лагера несъмнено са Лионел Меси за Аржентина и Лука Модрич за Хърватия, но трябва да бъдат отличени и двамата вратари - Емилиано Мартинес и Доминик Ливакович, които се превърнаха в герои за своите отбори на четвъртфиналите.

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ МАЧА АРЖЕНТИНА - ХЪРВАТИЯ ПО ТВ

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Аржентина срещу Хърватия, Меси срещу Модрич - кой ще е първият финалист на Световното по футбол?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички