Вместо вдъхновение, солидна доза разочарование за Григор Димитров през 2018 година


Вместо вдъхновение, солидна доза разочарование за Григор Димитров през 2018 година
Снимка: Getty Images/Guliver

2424 0

Остават броени дни до края на 2018 година. Последните дни в годината са, за да си направим нужната равносметка и да си вземем поуките от грешките, които сме допуснали. Но също така да отбележим и успехите, за които сме били вдъхновени и мотивирани. Това в пълна в сила важи и за спортистите. С идването на 2019 година един от най-добрите български спортисти – Григор Димитров, ще започне начисто след тежката година, която имаше. В края на 2017 година първата ни ракета при мъжете завоюва мечтаната титла на финалния турнир на ATP в Лондон. Точно след тази титла фенове и тенис специалисти бяха на мнение, че Димитров е направил така нужната крачка напред, която в последните години все му убягваше. Димитров стартира сезона под №3 в световната ранглиста, но след като не успя да спечели нито една титла и се представи под нивото си в почти всички турнира остана на 19-тото място в ранглистата в края на 2018 година.

Един от големите проблеми за Григор бе, че имаше прекалено много точки, които трябваше да защитава и то още в самото началото на годината. Такъв бе случаят в първия за годината турнир – в Бризбън. Там хасковлията стигна до полуфиналите, където бе отстранен от Ник Кирьос и не успя да защити титлата си. На първия турнир от Големия шлем в Австралия Димитров стигна само до ¼-финал. Там британецът Кайл Едмънд се оказа непреодолим за него, въпреки че българинът беше сочен за фаворит за спечелване на турнир, нещо което не му се беше случвало досега. Всичките му съперници играеха на границата на възможностите си, а той не винаги успяваше да се нагоди към играта им и правеше куп грешки. Това бе и първата по-значима загуба за Григор за сезон. Самата тактика в двубоя не бе достатъчно добра и тя подведе Димитров. Статистиката от този двубой показва, че само 68% са спечелените от Григор точки на първи сервис срещу 75% на Едмънд. И 46 печеливши удара на британеца, срещу 32 на Димитров. Плюс 13 аса при само 4 двойни грешки за Кайл, сравнени със 7 аса и 7 двойни грешки на Григор. Всъщност във всяка една статистика британецът бие – Григор го бие единствено в най-бърз сервис за мача (209 на 205 км/ч), което е статистически показател, който няма никакво отражение.

Малко след това Димитров отказа да играе на домашна сцена, а именно на турнира в София, където предходната година отново бе спечелил отличието. По този начин разочарова и българските фенове, които с трепет очакват малкото му изяви у нас. През идната 2019 година Григор отново ще лиши с присъствието си турнира в София, въпреки че бе видно колко положително и зареждащо бе за него единственото му участие в зала „Арена Армеец“. На последвалия турнир в Ротердам успя да стигне до финал, където се изправи срещи Роджър Федерер. Нещата там обаче не се развиха никак добре, тъй като малко след началото на срещата Григор получи травма и двубоят завърши 6:2, 6:2 в полза на великия швейцарец. Димитров просто нямаше сила да се бори, а огромната класа на Федерер си каза думата.

След Ротердам нещата за Григор станаха още по-сложни. В Дубай и Индиън Уелс напусна надпреварите още след първия си мач, като дори и 116-ия в света Малек Джазири надви българина в Дубай. Цялото това представяне се отрази и психологически на българина, а всички сме наясно, че именно това е една от най-големите слабости на Григор. Често се е случвало да загуби даден двубой, тъй като се поддаде на емоцията или започне да мисли прекалено много, което само усложнява нещата за него на корта. До края на сезона най-доброто си представяне записа в Торонто на Роджърс Къп, като на ¼-финалите отпадна от Кевин Андресън. Точно на тези надпревари стана ясно, че Григор има много работа, която трябва да свърши и все още не е готов да се емоционално да устои на всичко, което се случва.

4 ГОДИНИ ПО-КЪСНО: НА ГРИГОР МУ СЕ НАЛАГА ОТНОВО ДА ИГРАЕ ЗА БЪЛГАРИЯ

Що се отнася до останалите три турнира от Големия шлем, извън този на Australian Open, представянето му също бе разочароващо. Третият кръг на "Ролан Гарос" се оказа непреодолимо препятствие за Григор Димитров за пореден път. Българският тенисист загуби от испанеца Фернардо Вердаско с 6:7 (4), 2:6, 4:6 и за девети път при деветото си участие не успя да стигне до втората седмица на най-престижния турнир на червени кортове.На Уимбълдън отпадна още на старта от Стан Вавринка, който тогава все още се възстановяваше от контузия. Именно на този турнир се очакваше, че Григор ще успее да възроди играта си, но позволи на Вавринка да го надиграе, сякаш швейцарецът не е лекувал травка до скоро. Това бе един от многото двубои за Григор, в които просто не съумя да намери играта, на която бе способен и всички негови грешки бяха наказани.

За втора поредна надпревара от най-силните в тениса US Open той отново отстъпи пред Стан Вавринка в първия кръг. След 1:3 на Уимбълдън, в Ню Йорк падна още по-безапелационно на US Open - 3:6, 2:6, 5:7 и се прости с надеждата си за запаметяващо участие в Ню Йорк. Това бе първо отпадане на толкова ранна фаза за българина тук от 2013 г. Реалността за Григор да изпадне и от топ 20 също бе реална. Благодарение обаче на победата си в Париж срещу Роберто Баутиста Агут в първи кръг успя да остане в топ 20 на световния тенис.

Само по себе си подобно класиране за българския спорт по никакъв начин не трябва да се счита за разочарование. Само че летвата, която са вдигнали фенове и анализатори спрямо Григор, а и самият той, подсказва, че той не е достигнал максимума на своите възможности. Всяка една година, която изминава Димитров убеждава, че има безспорен талант, но детайлите решават всичко. А в неговия случай тези детайли често не са изпипани и му пречат, за да изкачи своя връх, който може да се окаже и световният такъв. Партньорството му с легендата Андре Агаси дава нови поводи за оптимизиъм за родната ни звезда и всички отново с надежда очакваме новия сезон, в който Григор да изуми не само всички по света, но и самия себе си.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички