Дори на един крак Вавринка прегази Димитров на US Open


Дори на един крак Вавринка прегази Димитров на US Open
Снимка: Getty Images/Guliver

15091 0

Григор Димитров регистрира една от най-тежките си загуби за 2018 година, а и като цяло в кариерата си. Той падна с 3:6, 2:6, 5:7 от Стан Вавринка още в първия кръг на US Open, но не резултатът е толкова притеснителен, колкото начинът, по който най-добрият български тенисист загуби.

Началото беше равностойно, като двамата си рамениха по 3 гейма, но след това започна чудовищното падение на Григор Димитров. Той загуби 7 поредни гейма, с което Вавринка спечели и първия сет, и си гарантира аванс от два пробива във втория. Димитров подобри играта си, но това не му помогна и след 3:6, 2:6 той влезе в третата част с мисълта само да атакува.

Световният №8 беше подпомогнат и от факта, че Вавринка получи лека контузия в кръста и лявото бедро, което наруши движението му по корта. Димитров успя да пробие, повеждайки с 5:3, но последва нов ужасяващ спад в играта му - два поредни пробива за Вавринка и 5:7 в оказалия се последен трети сет. Дори с травмата, която получи, и тази в коляното, която продължава да го тормози, Вавринка успя да се справи с много колебливия Димитров, който изигра един от най-слабите мачове през сезона.

Заради третия сет Димитров все пак успя да подобри показателите си както на сервис (над 50%), така и при непредизвиканите грешки, но именно те наклониха везните в полза на Вавринка, който допусна цели 9 по-малко от своя съперник в първите два сета.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 - Григор най-накрая показа убедителна игра и за пръв път в мача спечели на 0.

1:1 - Спад и в играта на Вавринка, който допусна няколко неточности, а при 0:30 се отчете и с двойна грешка. И трите обаче бяха пропилени, а Стан дори поведе преди да удари топката с рамката на ракетата при свое предимство. Последваха два страхотни сервиса на швейцареца и гейм в негова полза, и то след много тежка ситуация.

2:1 - Гейм на 0 за Григор Димитров, но и проблеми за Вавринка, който се колебае дали да не вземе медицински таймаут.

*Медицински таймаут - Вавринка имаше проблеми с кръста и лявото бедро, като се наложи намесата на физиотерапевт.

2:2 - След продължителната почивка Димитров загуби следващия гейм на 15.

3:2 - Прекрасен сервис гейм на българина, който продължава да е много убедителен в третата част.

3:3 - Димитров откри с две бързи точки и отличен шанс да поведе с 0:40, но атакува прекалено бързо от бекхенд ретур и сбърка. В крайна сметка Вавринка се защити, но очевидно не играеше добре заради контузията.

4:3 - Отново гейм на 0 за Димитров.

5:3 (пробив) - Стан изостана с 15:40 от българския представител, след като допусна няколко грешки, а сервисът му не вървеше. Той спаси едната точка, но при втората прати бекхенда си в аут.

5:4 (пробив) - След двойна грешка на Димитров и бекхенд уинър на Вавринка швейцарецът поведе с 15:30, а Гришо след това сбърка сериозно при атака от форхенд - две точки за ри-брейк. Димитров обаче запази присъствие на духа и се възползва от по-слабото придвижване на съперника си, печелейки следващите две точки - 40:40. Вавринка спечели следващото разиграване с уинър от форхенд, а след това дойде време за най-добрия момент в мача. Григор направи страхотно стоп воле, което обаче Вавринка успя да върне. С триково воле Димитров остана в разиграването, но швейцарецът с мощен форхенд в тялото на българина успя да спечели точката.

5:5 - Отново грешки от страна на Димитров, който можеше да води убедително, но остана в ситуация 30:30, а Вавринка стигна до гейм-пойнт с ас. Стигна се до две равенства, но при предимство за швейцареца Димитров сбърка ретур при втори сервис и предаде цялото си предимство.

5:6 (пробив) - Изоставане с 0:30 на Димитров, а след това и 15:40. Той отрази първия шанс за пробив, но при втория Вавринка бе безпощаден с атака от форхенд по диагонала.

5:7 - Гейм на 15 и категоричен успех на Вавринка.

ПЪРВИ СЕТ

0:1 - Вавринка спечели жребия и избра да сервира, печелейки безпроблемно първите две точки. Последваха обаче добри разигравания и уинъри от страна на Димитров, който спечели следващите 3 точки и имаше шанс за пробив. Ретурът обаче му изневери и Стан успя да обърне изцяло развоя на гейма.

1:1 - Гейм на 30 за Димитров.

1:2 - Гейм на 30 за Вавринка.

2:2 - Силен гейм на Гришо, който допусна само една грешка и спечели на 15, показвайки доста разнообразна игра.

2:3 - Димитров се отчете с два впечатляващи ретура, но в останалите разигравания даваше прекалено удобни топки за Вавринка, който уверено завършваше от форхенд. Все пак при 40:30 Димитров имаше шанс да изравни, но прати минаващ удар с малко в аут.

3:3 - Първи случай на равенство при 40:40. Димитров се защити с прекрасен сервис по правата със 130 мили в час, но швейцарецът отговори с мощен форхенд по правата, реализиран в движение. Григор отново блесна с отличен сервис, но този път диагонала, но след това допусна двойна грешка - трето равенство. С прекрасни форхенди обаче световният №8 успя да спечели гейма.

3:4 - Никакви проблеми за Стан, който печели на 15.

3:5 (пробив) - Ужасяващ сервис-гейм за Димитров след почивката. Началният му удар беше тотално разгадан от Варинка, който на два пъти записа уинър за 00:30, а след това сбърка бекхенд за 0:40. Добра атака по бекхенда на Вавринка намали резултата, а бомбен сервис остави Стан само с една точка за пробив. След двойна грешка обаче Димитров предаде подаването си.

3:6 - Стан започна с две непредизвикани грешки за 0:30, но след това записа поредица от страхотни удари, с които поведе с 40:30 - сет пойнт. Той обаче го пропиля, пращайки бекхенд по диагона на метър в аут. Швейцарецът обаче стигна до нова точка за завършване на сета, прати сервис на бекхенда на Димитров и той прати топката в аут.

ВТОРИ СЕТ

0:1 (пробив) - Прекалените грешки в играта на Григор продължиха и в началото на втория сет, а неточност от бекхенд даде шанс за пробив на Вавринка. Димитров обаче се защити с много трудно изпълнение на бекхенд по правата, който кацна на линията - второ равенство. Първият сервис на българина обаче падна под 30%, а нов аут, този път от форхенд, доведе до нов шанс за Вавринка. Началният удар отново изневери на българина, а Стан проби след поредната грешка на Димитров.

0:2 - Пробивът е подсигурен след гейм на 15.

0:3 (пробив) - Пропадането на Димитров продължи с пълна сила, а Вавринка, отново без да блести, реализира трети пореден пробив и втори в сет №2.

0:4 - Проблясъци от Григор, който записа изключително атрактивни две точки в своя актив, а благодарение на двойна грешка на Стан се стигна до 40:40. След няколко грешки и от двамата обаче Вавринка успя да спечели подаването си.

1:4 - Продължилото 7 гейма пропадане най-накрая приключи и Димитров спечели на 0 сервис-гейма си.

1:5 - Три уинъра на Вавринка и гейма на 15.

2:5 - Димитров заигра много рисково в опит да промени нещо в играта си. Това доведе до сериозни грешки, но той спаси цели 3 сет-бола от страна на своя съперник, а след това и да завърши успешно подаването си с два уинъра.

2:6 - Димитров затрудни сериозно Вавринка в гейм №7, като спаси още един сетбол. С добър сервис в тялото на световния №8 Вавринка стигна до предимство, но след това отново пропиля шанса си - второ равенство. Грешка на швейцареца доведе и до едва втория шанс за пробив в полза на Григор - последва размяна на бекхенди, но българинът сбърка пръв. В крайна сметка с ас Вавринка завърши сета.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Това е осми двубой между двамата, като досега Димитров води в общото съперничество с 4:3 победи.Двамата се изправиха един срещу друг и на Уимбълдън, и то отново в мач от първия кръг в турнира на трева.

Тогава Димитров спечели с 6:1 първия сет, но загуби два поредни тайбрека от швейцарския си съперник, а в 4-ата част от стъпи с 4:6. Самият Вавринка подобри значително формата си от началото на сезона, а в Синсинати стигна до четвъртфинал, където отпадна от Роджър Федерер.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички