SportLive представя "Спортист на годината": Куп български успехи, но кой е №1?


SportLive представя "Спортист на годината": Куп български успехи, но кой е №1?
Снимка: БГНЕС

8514 0

В Коледния ден екипът на SportLive реши да представи своите гласове за спортист на България през изминаващата 2018 година. Повечето едва ли забелязаха, че изминаващата година се оказа благодатна за успехите на българските спортисти, макар и в по-малко известни спортове. Но в българския спорт има лъч надежда, защото е пълно с триумфи на високо равнище от страна на младите ни представители по цял свят, а на Коледа искаме да отдадем заслуженото на тези, които все още карат хората по света да споменават България с добро. Започваме...

ИВО ВЕЦЕВ

1. АЛЕКСАНДРА НАЧЕВА

Запомнете това име. И винаги питайте какво се случва в развитието на тази 17-годишна лекоатлетка, за която 2018 година може да се окаже така необходимият трамплин за всеки млад спортист. Представителката ни в дисциплината "троен скок" грабна световната титла в Тампере и взе златото на Младежките олимпийски игри. Завърши годината със световен рекорд (14.18 метра) за девойки под 18 години и с най-добро постижение за годината при девойки под 20 години. Освен двете впечатляващи титли тя грабна сребърен медал от европейското първенство за девойки до 18 години и три титли от балканските шампионати.

И понеже имаме навика да не обръщаме внимание на младите ни спортисти, си пожелаваме за 2019 година Начева да отбележи нов "лъвски" скок в развитието си, а България постепенно отново да се наложи като сила в леката атлетика.

2. ТАЙБЕ ЮСЕИН

Спортист №1 на България за 2018 заслужи короната си, след като "отсрами" българската борба, печелейки световната титла на шампионата преди няколко месеца, а освен това тя се превърна и в "абсолютен" шампион, грабвайки и европейската титла в своята категория. Юсейн е доказано име в българската борба и, въпреки различните и тежки препятствия, която трябваше да изтърпи, стъпи на световния връх. Единствената причина да е №2 в моята класация е блянът на всеки спортен журналист у нас - да се обърне внимание на младите в спорта.

3. ХРИСТО ХРИСТОВ

С това име е свързана надеждата на България за завръщане сред елита в един от спортовете, които ни е носел най-много радост - вдигане на тежести. През тази година той взе сребърен медал на Младежките олимпийски игри с олимпийски рекорд в категория 85+ килограма. Той стана и абсолютен европейски шампион на първенството в Милано, а бъдещето му изглежда много, много светло.

Почетни споменавания: Диана Петкова, Мария Делчева, Антъни Иванов, Кубрат и Тервел Пулеви, Мирела Демирева

СТЕФАН ЙОРДАНОВ

1. Боян Петров - ако спортната общност в България е запазила поне малко от своята култура и уважение, то тазгодишната награда за Спортист на годината трябва да бъде връчена на алпиниста Боян Петров. Той достигна до спортния връх и остана завинаги там - в подножието на Шиша Пангма.

Със своята воля и себеотрицание Боян заслужава да бъде увековечен в историята на българския спорт, а най-добрият начин за това е... като наградата му бъде присъдена посмъртно.

2. Тайбе Юсеин - безспорно най-заслужилият български спортист за календарната година. Световна и европейска титла в рамките на по-малко от половин година - това е категорично достатъчен аргумент, за да поставим състезателката ни по борба не само в топ 3, но и на първото място.

Определяна от мнозина като "наследничката на Станка Златева", Тайбе е вперила поглед в единствения трофей, който липсва във витрините на легендарната сливналийка - златният олимпийски медал. Юсеин оправда големите очаквания към нея през 2018-а и напълно закономерно попада сред първите трима спортисти.

3. Мирела Демирева - 200 сантиметра - точно толкова бе височината на хоризонталната летва, която остана непомръдната при отскока на най-добрата ни състезателка във високия скок. Мирела най-после успя да прескочи заветната двуметрова граница, която я "спираше" през всичките тези години.

Именно тази височина донесе на Мирела и среброто от Европейското първенство в Берлин през лятото. И докато някои продължават да говорят за недостижимите 209 сантиметра на легендарната Стефка Костадинова, Мирела пренаписва нейната лична история, която заслужава да бъде уважена с място сред първите трима спортисти на годината.

РОСИТА ИВАНОВА

1. ТАЙБЕ ЮСЕИН

Състезателката по борба определено бе най-заслужилият спортист за 2018 година и логично грабна и наградата „Спортист на годината“. Европейската и световна шампионка успя да оправдае огромните очаквания и не разочарова всички, които вярваха в нея.

Самата тя на няколко пъти започва наново и начисто, без да спира да преследва големите си мечти. И докато повечето от тях вече са факт, то олимпийското злато остава голямата ѝ цел. А номер в класацията за най-добър спортист със сигурност ще ѝ действа още по-мотивиращо.

2. АЛЕКСАНДРА НАЧЕВА

Само на 17 години пловдивчанката Александра Начева показа, че с талант и много усилия може да постигнеш големи успехи, макар на толкова крехка възраст за спорта. Лекоатлетката може да се определи като голямата изненада на 2018 година, загатвайки, че в бъдеще я очакват дори по-големи успехи. Освен световната титла в Тампере 17-годишната пловдивчанка спечели златен медал от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, сребърен медал от европейското първенство за девойки до 18 години и три титли от балканските шампионати. Именно и сега е моментът да се покаже, че този талант трябва да бъде съхранен и развит, за да може тези 14.18 метра, които постигна - най-добро в света за годината при девойките под 20 години и нов европейски рекорд за девойки под 18 години, да бъде само един трамплин към бъдещи успехи и отличия за спортистката.

3. Стойка Петрова

Световната ни вицешампионка Стойка Петрова прекрати своята състезателна кариера, след като бе обявена за номер 5 в класацията за Спортист на годината. Макар и с един сребърен медал от Световното първенство, боксьорката показа, че с много хъс дори и контузия не може да те спре от желанието да се състезаваш.

Годината бе изключително трудна за нея, и макар да не успя да се пребори за златото, показа, че колкото и да е трудно, може да се завърнеш и стъпиш на почетната стълбичка.

БОЖИДАР АЛЕКСАНДРОВ

1. Тервел Пулев

Европейският шампион в полутежка категория Тервел Пулев няма как да не попадне в класацията за спортист на годината. Боксьорът ни продължава със силното си представяне и вече има 12 победи от 12 мача.

На галата в София той постигна своята 11-а победа с нокаут, като свали на земята италианеца Леонардо Бруцезе още във  втория рунд. Публиката в "Арена Армеец" изригна при третото падане на земята на Бруцезе в мача, което бе и последното в този мач.

Тервел обаче със сигурност не е стигнал края на своето развитие и кариера. Бъдещето му е светло, за което сподели и брат му Кубрат след мачовете в столицата. През 2019 година Тервел със сигурност ще проведе още няколко мача, като съперниците ще стават все по-трудни, а ние можем да му пожелаем само успех.

2. Кубрат Пулев 

Кобрата напълно заслужено попада в класацията за Спортист на годината в България. Боксьорът в тежка категория стигна за втори път в професионалната си кариера до мач за световната титла и в близкото бъдеще ще трябва да се изправи срещу непобедения до сега Антъни Джошуа. 

По-големият от братята Пулеви участва в уникално шоу в София. "Арена Армеец" бе пълна до краен предел заради уменията на Кобрата и коравия съперник срещу когото се изправи - Хюи Фюри. Залогът на битката също беше голям - победителят печели право да се бие с AJ. В тази вечер Пулев показа най-добрата си форма в професионалния бокс и буквално летеше по ринга, нанасяйки удар след удар върху британеца. В 8-я рунд пък българинът демонстрира и здравата си брадичка, след като отнесе тежък удар от съперника, но остана прав и успя да спечели мача по точки.

3. Григор Димитров

Най-добрият български тенисист Григор Димитров не изигра най-силната си година в мъжкия тенис. Българинът стартира като №3 през януари, а в края на сезона се смъкна до 19-а позиция в ранглистата на АТР. Това разбира се се дължи на слабите резултати на хасковлията през този сезон, особено в края, когато имаше да защитава най-много точки.

Както обаче каза самият Димитров в интервю през тази година - "Аз съм №19 в света и ако някой мисли, че това е слаб резултат..." Гришо от своя гледна точка е напълно прав, тъй като нашата родина не се слави с велики тенисисти при мъжете през годините и това, което той прави наистина е впечатляващо. Феновете на сънародника ни не спират да го защитават от упреците, а знак за успешната до момента кариера, която има, бе и фактът, че легендата Роджър Федерер го покани на своя турнир. Приятелска надпревара, която се организира за втори пореден сезон и където играят най-добрите в мъжкия тур разделени на Европа и останалия свят. Скоро за Григор започва сезонът за 2019 година, в който се надяваме, че Гришо отново ще покаже играта от 2017 година, а за това ще му помага друга легенда в спорта - Андре Агаси.

През новата 2019 година пожелаваме на всяко едно име в нашата класация, както и на всички, които не попаднаха, да запишат бляскав сезон, за да имаме много поводи за спортна радост и гордост през следващите 12 месеца!

Вижте класацията на SportLive за футболист №1 на годината

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички