Кайл Едмънд спря похода на Гришо в Мелбърн


Кайл Едмънд спря похода на Гришо в Мелбърн
Снимка: Gulliver/GettyImages

7955 0

Световният №3 Григор Димитров приключи участието си в първия за годината турнир от Големия шлем Australian Open. Българинът загуби от приятната изненада в турнира Кайл Едмънд след 4:6, 6:4, 3:6, 4:6 и по този начин британецът за първи път ще играе на 1/2-финал в турнир от Големия шлем.

В следващата фаза на турнира англичанинът ще се изправи срещу победителя от двойката Рафаел Надал - Марин Чилич, които стартират битката по между си в 10:00 часа днес.

Играта на Гришо не бе на познатото ниво, като той имаше затруднения при своя начален удар, както и добре познатия проблем с двойните грешки.

Първи сет 

0:1 (пробив) - Григор Димитров отново избра да сервира първи в мача. Първият му сервис гейм започна с грешки за 0:15 и 15:30. Отличен първи сервис, насочен на бекхенда на Кайл Едмънд донесе равенство за 30:30. Последва добро разиграване, при което мрежата имаше ключова роля, след което британецът стигна до първа точка за пробив. Тя бе отразена след ново разиграване с мощни удари от дъното на корта и форхенд в аут от Едмънд. При геймбол за българина дойде и първата двойна грешка в мача. Разчетено излизане на мрежата на посрещащия му спечели втора точка за пробив, която този път бе материализирана след бекхенд слайс в аут на Гришо.

0:2 - 49-ят в света лесно спечели откриващия си гейм, в който не даде точка на Григор.

1:2 - Третият гейм в мача започна по план за българина - бърза точка след добре изпълнен начален удар, но веднага след това дойде и нова двойна грешка. До края на частта обаче не се стигна до повече точки за Едмънд и Гришо взе първи гейм в сета.

1:3 - Едмънд демонстрира спокойствие в своя сервис гейм, въпреки че загуби първата точка, до края той не даде шанс на Димитров да се доближи до точка за пробив.

2:3 - Отговорът на Гришо не закъсня и той също спечели нов бърз гейм на сметката си.

3:3 (пробив) - В шестия гейм се видя, че и Кайл Едмънд може да допуска грешки. Той стигна до геймбол при 40:30, но допусна двойна грешка. Веднага след това се стигна и до точка за връщане на пробива, която българинът взе след грешка от форхенд на сервиращия.

4:3 - Българинът бързо затвърди пробива си и за първи път в мача излезе напред в резултата.

4:4 - Едмънд върна самочувствието си с два бързи аса на старта на осмия гейм. Гришо проведе добро разиграване при 40:0 и с форхенд по правата стигна до първа точка в гейма. Това обаче не притесни британецът и той взе подаването си.

4:5 (пробив) - Световният №3 спечели първата точка на деветия гейм след добре проведена атака. Последва обаче спад в играта на българина и той направи нова двойна грешка за 15:30, а след това Едмънд "натисна спусъка" от форхенд и това му донесе успех - 15:40. Първата точка за пробив бе отразена, но при втория опит британецът постигна своето.

4:6 (СЕТ!) - Григор спечели първата точка в гейма, след като привика съперника си на мрежата, а след това пласира минаващ удар. Заслужено Димитров стигна до две поредни точки за пробив, след като обработи добре бекхенда на своя съперник. Първата възможност бе отразена с добре подсечен сервис по диагонала, а втората с нов мощен начален удар. Едмънд отрази още една възможност за връщане на пробива, а скоро след това стигна до успех в сета.

Втори сет

1:0 - Григор започна агресивно втория сет на бърза ръка взе подаването си на 0.

2:0 (пробив) - Димитров взе първата точка при подаването на Едмънд след грешка от бекхенд на британеца. Стигна се до 30:30 в подаването на Едмънд, при което ръката на сервиращия трепна и той подари точка за пробив на Гришо. Първата ракета на България удобно изчака момента и грешката на 23-годишния британец не закъсня.

3:0 - Третият гейм в сета се оказа излкючително голямо препятствие за българина, като той допусна да се стигне до три поредни точки за пробив. И трите точки обаче бяха отразени с добре насочени начални удари. Гришо намери правилното решение в гейма, като с нови два добри първи сервиса, той се измъкна от трудната ситуация.

3:1 - Добрата игра на 3-я в схемата му донесе нова точка за пробив при 30:40, която бе отразена с излизане на мрежата. Димитров отговори също с успешно излизане на мрежата, което му донесе нова точка за 4:0. В крайна сметка, геймът, който продължи повече от 7', отиде на сметката на сервиращия.

4:1 - 5-я гейм в сета тръгна трудно за Димитров, стигна се до 30:30, но в крайна сметка българинът успя да измъкне подаването си и да задържи аванса си от един пробив.

4:2 - Геймът започна с форхенд в аут от ракетата на хасковлията, но Едмънд "върна жеста" за 15:15. До края на частта обаче англичанинът не остави шанс на посрещащия и отново намали изоставането си.

5:2 - Важният седми гейм стартира с двойна грешка от ракетата на Григор. Веднага след това дойде вторият му ас в мача - 15:15. Нова двойна грешка даде аванс на посрещащия, но добре пласиран втори сервис затрудни Едмънд. Веднага след това Гришо направи добро излизане на мрежата, с което си спечели геймбол за 5:3, но форхенд в мрежата върна равенството на корта. Последва и трета двойна грешка, с която подари точка за пробив, но отново първият сервис спаси българина. Последваха две грешки от ракетата на Едмънд и с това Гришо спечели подаването си.

5:3 - Британецът записа протоколен гейм в сета и отново прехвърли напрежението в полето на опонента си.

6:3 (СЕТ) - 9-я гейм в сета отиде на сметката на Гришо. Едмънд опита да направи пробив в последния момент, хвърли силите си и успя да стигне до 30:30, но началният удар на Димитров бе големият му коз в последните две важни точки.

Трети сет

0:1 - Грешките от ракетата на 49-я в света започнаха все по-често да се появяват в играта му и още в първия гейм на сета Гришо получи точка за пробив. Все пак началният удар помогна на Едмънд и той измъкна подаването си.

1:1 - Григор от своя страна отговори със сравнително лесно спечелване на откриващия си гейм.

1:2 - Третият гейм започна с разиграване, в което Димитров трябваше да демонстрира защитата си и това даде резултат, след като Едмънд сбърка в близост до мрежата. Последваха два силни начални удара, с които той взе преднина в гейма, но грешките от ракетата му не спираха и това позволи на посрещащия да стигне до 40:40. В крайна сметка 23-годишният тенисист взе подаването си след добре пласиран форхенд по обратния диагонал.

2:2 - Гейм №4 стартира с нов успех за Едмънд в близост до мрежата, но веднага след това българинът пласира форхенд по правата, с който стигна до 15:15. Веднага след това британецът показа отново добрата си игра в близост до мрежата, за да поведе отново - 15:30. Развитието на гейма продължи в полза на посрещащия и той стигна до точка за пробив при 30:40, но отново прекрасната игра в защита на българина му спечели важна точка. Веднага след това на помощ дойде и първият сервис, за да се стигне до предимство за сервиращия, която бе материализирана след сгрешен ретур.

2:3 - Британецът отново нямаше проблеми в своя сервис гейм, като демонстрира стабилна игра, както при начален удар, така и от основната линия, което му донесе успех.

3:3 - Димитров спечели най-лесния гейм на сметката си от началото на срещата, като не даде и точки на противника.

3:4 - Едмънд измъкна важния седми гейм в сета, като двамата продължаваха убедително да взимат подаванията си.

3:5 (пробив) - Англичанинът пое инициативата в гейма, след като Димитров на два пъти игра на втори сервис и това даде резултат - 0:30. Веднага, след като първият сервис намери очертанията, това даде резултат и сервиращият сгреши. Последва обаче лесна грешка от форхенд от ракетата на българския №1 и това доведе до две поредни точки за пробив. След точно два часа игра Гришо направи поредна двойна грешка, която даде шанс на Едмънд да сервира за сета.

3:6 (СЕТ) - Едмънд имаше затруднения в своя сервис гейм, изоставаше на два пъти при 0:15 и 15:30, но с добре пласирани начални удари той спечели подаването си, а с това и сета.

Четвърти сет

1:0 - Григор Димитров стартира четвъртия сет с лесен гейм.

1:1 - Отговорът на Едмънд не закъсня, като той също спечели с лекота откриващия си сервис гейм.

2:1 - Българинът продължаваше да върши отлично работата си и отново излезе напред в резултата след гейм спечелен на 0.

2:2 - Размяната на лесно спечелени подавания приключи в 4-я гейм, когато Гришо успя да стигне до 30:30, но не и до точка за пробив.

2:3 (пробив) - Нивото на игра при сервис на Димитров рязко спадна и след като загуби първата точка в гейма си, той допусна да сестигне и до точка за пробив, която бе материализирана след сгрешен форхенд от българина.

3:3 (пробив) - Нервите на Едмънд също бяха опънати до краен предел и той загуби първите две точки при свой начален удар. С добрата си игра в защита Димитров си заслужи две точки за пробив при 15:40 и още първата бе материализирана след грешка от форхенд на Едмънд.

4:3 - Седмият гейм в срещата започна с ас на българина, но последваха две точки за ракета №2 на Великобритания. Добре пласиран втори сервис накара младия англичанин да сбърка, но веднага след това посрещащият отвърна с дълбок ретур, за да се стигне до нова точка за пробив. Първият сервис на Гришо попадна в тялото на Едмънд и това му донесе точка за 40:40. Веднага след това нов добре пласиран първи сервис донесе на хасковлията геймбол, а с ас той сложи край на гейм №7.

4:4 - Осмият гейм не премина по план за Кайл Едмънд, след като направи двойна грешка и бе колеблив от дъното на корта, но в крайна сметка стигна до спечелването му, а с това и до поредното изравняване.

4:5 (пробив) - Това обаче даде крила на британския тенисист и в деветия гейм той бе подпомогнат и от късмета, стигна до 15:40 и в крайна сметка взе нужния му пробив, за да сервира за мача.

4:6 (МАЧ) - Григор спечели първата точка в гейма с добре скъсен бекхенд слайс, който противникът му изкара в аут, но веднага след това форхенд в аут от ракетата на българина изравни резултата. Едмънд също показа, че е нервен в този важен момент и допусна двойна грешка, но отново аут на Димитров изравни резултата. Веднага след това 23-годишният британец заби своя 13-ти ас, с който си спечели мачбол, а в следващото разиграване Димитров направи нова грешка и с това мачът приключи.

Преди мача

Григор Димитров продължава с успехите в Мелбърн и рано тази сутрин ще се изправи срещу Кайл Едмънд. Българинът постигна трудни победи във втори и трети кръг, а в 1/8-финалите надделя над представителя на домакините Ник Кирьос в епичен двубой.

Кайл Едмънд пък се превърна в първия британски тенисист, освен Анди Мъри, в последните 33 години, който играе 1/4-финал на турнир от Големия шлем. Той се превръща в една от приятните изненади на надпреварата и интересът към срещата няма да е малък.

До момента двамата тенисисти имат две срещи по между си, като българинът може да се похвали с два успеха. Първият успех на хасковлията е през лятото на 2017 година на турнира от сериите Мастърс във Вашингтон след 7:5, 4:6, 6:3. Следващата победа дойде в началото на тази година на турнира в Брибейн, като Гришо спечели 1/4-финалния двубой с 6:3, 6:7, 6:4.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички