Докъде ще стигнат силите на Григор Димитров на Australian Open?


Докъде ще стигнат силите на Григор Димитров на Australian Open?
Снимка: Getty Images/Guliver

4801 0

След летящия старт на Григор Димитров на Australian Open почитателите на тениса в България отново стискат палци и се надяват да видят нов подвиг от българина. Противно на очакванията на някои критици, Григор буквално прегази шампиона от Големия шлем Марин Чилич на старта на турнира за малко над 2 часа. След това 29-годишният хасковлия премина безпроблемно и през представителя на домакините Алекс Болт, за да откаже и 16-ия в света Пабло Кареньо-Буста след 7:0 гейма.

Така за малко над 4 часа игра Григор вече е на 1/8-финалите на Откритото първенство на Австралия, като ще има достатъчно време да си почине и да се подготви за следващия си мач, който ще е срещу световния №3 Доминик Тийм. Австриецът се нуждаше от обрат срещу представителя на домакините Ник Кирьос, за да спечели с 3:2 сета и да се класира за следващата фаза. Тийм прекара близо 3 часа и половина на корта в двубой, в който често се влизаше в дълги и изтощителни разигравания.

От тази гледна точка безспорен е фактът, че българинът ще влезе една идея по-свеж от своя именит съперник в двубоя. Това, което може да притеснява Григор, е малкото прекарано време в игра в третия кръг заради ранното отказване на Кареньо-Буста. След 5 сета Доминик Тийм със сигурност е подобрил ритъма си на игра, който от началото на сезона на моменти показваше колебания. Също така австриецът ще е и по-самоуверен в способностите си, след като успя да постигне обрат от 0:2 срещу толкова неудобен съперник като Кирьос.

Играта на Григор до момента на Australian Open обаче е на топ ниво и изглежда, че трудно могат да се намерят слабости в представянето му. Българинът показва постоянство в изявите си в трите изиграни мача и самият той се похвали, че се чувства идеално и играе на високо ниво. Бившият №3 в света напомня за най-силните си времена, и най-вече 2017 година, когато спечели Финалите в Лондон. Именно за тях напомни Доминик Тийм след победата над Кирьос, отбелязвайки че Димитров се чувства много добре на бързи настилки, каквито са в Мелбърн.

До момента Григор и Доминик са се срещали 5 пъти, като българинът има лек превес: 3 победи срещу 2 за австриеца. И трите успеха за Гришо са на твърди кортове - на турнира в Бризбън и Финалите в Лондон от 2017-а и на Мастърса в Париж през 2019-а. Това може да даде известно самочувствие на българина, че може да се справи с един от фаворитите за титлата в Австралия. Тийм обаче влиза в двубоя като шампион на US Open, където доказа, че може да се конкурира с водещите двама тенисисти в света Рафа Надал и Новак Джокович.

Свежестта, добрата форма и твърдите кортове определено са на страната на Григор, който има реални шансове да отстрани Доминик Тийм от надпреварата. Букмейкърите определят Тийм за абсолютен фаворит с коефициент около 1.30 за победа на австриеца, докато за Григор - 3.50. Едно е сигурно - двубоят за българина няма да бъде никак лек, но със сигурност ще има своите шансове и само от него зависи дали ще ги използва.

Ако Григор премине през Тийм, няма да е пресилено да кажем, че пътят към финала е отворен... или поне достижим. Причината е, че на 1/4-финалите той ще играе срещу Феликс Оже-Алиасим или квалификанта Аслан Карацев, като и двамата са преодолими съперници. На полуфиналите се очакваше българинът да срещне световния №1 и абсолютен фаворит за титлата Новак Джокович, но сърбинът получи контузия в корема, която едва не го изхвърли от надпреварата. Ноле призна, че има съмнения за разкъсване, които, ако се потвърдят, може да го принудят да се откаже от следващия си мач с Милош Раонич.

Ако Ноле не стигне до 1/2-финалите, там може да стигне един измежду Милош Раонич, Душан Лайович и Александър Зверев - далеч по-комфортни съперници за евентуалния полуфиналист Григор, който надали ще има големи шансове срещу здрав и намиращ се във форма Джокович. При добро стечение на обстоятелствата е съвсем възможно силите на Григор да го закарат дори на финал на надпреварата - нещо, което не е постигал до момента в кариерата си. Той има два полуфинала в Мелбърн, но вече е натрупал достатъчно опит, за да се цели и по-високо на най-успешния за него турнир от Големия шлем.

От другата страна на схемата има достатъчно солидни тенисисти, които са способни да се доберат до големия финал. Рафа Надал, Даниил Медведев, Стефанос Циципас и дори Андрей Рубльов са сред заподозрените. Истината е, че дори само достигането до финал ще бъде достатъчно голям успех за Григор. Разбира се, когато си стигнал до Рим, няма как да не ти се прииска да видиш и Папата... 

Пожелаваме си го!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички