Кои са 5-те нови спорта, които ще гледаме на Олимпийските игри в Токио?


Кои са 5-те нови спорта, които ще гледаме на Олимпийските игри в Токио?
Снимка: Getty Images

8275 0

На 23 юли (петък) официално ще бъдат открити Летните олимпийски игри в Токио. Във форума, който ще продължи до 8 август (неделя), участие ще вземат повече от 11 000 спортисти и десетки хиляди треньори и обслужващ персонал. 

В японската столица ще бъдат проведени 339 състезания в 33 различни спорта и дисциплини. Тези Игри се отличават с добавянето на пет нови олимпийски спорта – карате, спортно катерене, сърфинг, скейтборд и бейзбол, както и на 15 нови дисциплини във вече същестуващите спортове!

СЪРФИНГ

Най-добрите сърфисти в света ще отпразнуват олимпийския дебют на своя спорт на тихоокеанско крайбрежие на Япония. Състоянието на вълните, посоката и силата на вятъра и течението на прилива правят сърфирането събитие, при което спортистите се състезават един срещу друг, докато са изправени пред променящите се природни условия.

СКЕЙТБОРД

Организационният комитет включи в олимпийската програма спорт, толкова млад и жив като скейтборда. Ще има две категории: улица/street - който ще се провежда по прав маршрут, който имитира улица със стълби, парапети, бордюри, склонове, и паркиране/park - който ще се провежда на повърхност с наклони и най-различни сложни извивки.

СПОРТНО КАТЕРЕНЕ

Силата на пръстите ще реши кои спортисти ще носят медала на врата си в този нов спорт. Алпинистите ще приложат своите умения и сили на практика върху вертикална стена. Ще има три дисциплини: "за скорост", "боулдър" (катерене по блок) и такава, при която самото катерене ще е с максимално повишено ниво на трудност.

КАРАТЕ

Тази характерна за Япония дисциплина произхожда от остров Окинава от по времето на династията Рюкю и оттогава се разпространява по цял свят. Поради тази причина този спорт не би могъл да липсва в Токио. Борбата му да бъде част от програмата датира от 70-те години на миналия век и дебютът ѝ ще бъде осъществен най-добрата сцена: "Nippon Budokan" - т.нар. "Духовен дом на японските бойни изкуства".

БЕЙЗБОЛ

Този спорт не е изцяло нов, но за последно се проведе на Олимпиадата в Пекин през 2008 година. Така зрителите отново ще могат да се насладят на изпълненията на питчърите и батерите, при които топката лети със стотици километри в час!

НОВИТЕ ДИСЦИПЛИНИ

В допълнение към тези пет нови спорта, по време на Токио 2020 ще станем свидетели и на 15 нови дисциплини. Целта е да се увеличи участието на жените и да се насърчи равенството, включително: смесеното състезание на 1500м за жени и 4x100 м в плуването, състезание за смесени отбори в стрелба с лък, смесена щафета 4×400 м в лека атлетика, 3×3 за жени и мъже в баскетбола и други...

СПОРТОВЕТЕ НА БЪДЕЩЕТО 

Петте спорта, които изредихме досега, бяха избрани от списък с общо 26, за да влязат в олимпийската програма на Токио 2020. С други думи, 21 спорта бяха пропуснати и мечтаят да се присъединят към следващите олимпийски събития. Някои от тях: американски футбол, билярд, боулинг, бридж, шах, танцов спорт, ориентиране, поло, скуош и сумо.

Към тях трябва да добавим и вечните кандидати като ръгбито и голфа, както и нови градски дисциплини като паркур например. Любопитно е да се отбележи, че по време на Олимпиадата в Париж през 2024-та година, брейк-денсът ще направи своя дебют като олимпийски спорт!

СЛЕДЕТЕ ВСИЧКО най-интересно покрай Олимпиадата в Токио в страницата на SportLive.bg!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички