Нежната Ивелина Илиева ще хвърли всичко, за да се сбогува с джудото с медал


Нежната Ивелина Илиева ще хвърли всичко, за да се сбогува с джудото с медал
Снимка: Lap.bg

2428 0

Олимпийските игри в Токио 2020, макар и с едногодишно закъснение, вече са факт и радват феновете на спорта по цял свят. Пандемията от COVID-19 обърка плановете на всички, включително и на организаторите на най-голямото спортно събитие. XXXII летни олимпийски игри все пак ще се състоят - от 23 юли до 8 август. България ще бъде представлявана от 42 състезатели в 14 спорта. SportLive Ви представя "Българите в Токио":

 

ИСТОРИЯТА

Спортистката е родена в Хасково през 1991 г. в семейството на джудистка и футболист. Родителите ѝ са категорични, че тя ще учи в пралелка с два чужди езика, но съдбата я изпраща в залата по джудо. Там тя започва подготовка под ръководството на Продан Проданов, тренирал навремето и майка ѝ. Под негово ръководство тя печели международен турнир в Австрия в две поредни години и треньорът е категоричен пред майката: "Това момиче няма да учи в езикова гимназия, а в спортно училище". Бившата му възпитаничка приема съвета.

Ивелина заминава за София, където продължава обучението си с треньор Симеон Ценев в ЦСКА. После е част от Шун джудо клуб, където я подготвя Свилен Скерлев. Печели много медали на балкански, европейски и световни първенства за девойки. През 2016 г. завоюва сребърен медал на Европейското първенство. През 2019 г. - сребърен медал от Гран при по джудо в Ташкент. През 2019 г. тя завърши пета на Световното в Токио, което е първи успех в средните категории за българското женско джудо. Състезава се в категория 57 кг.

ПЪТЯТ ДО ТОКИО

Илиева се класира на Игрите в Токио с трупане на точки в ранглистата. Тя е 22-ра в своята категория.

ШАНСОВЕТЕ НА ОЛИМПИАДАТА

Самото присъствие на Ивелина в Токио е успех, защото в началото на годината тя претърпя тежка травма на коляното и се възстановява дълго време. Джудистката скъса предна кръстна връзка на лявото коляно. Българката има за цел да се върне от японската столица с медал, като не се цели в определен цвят. Със сигурност Илиева ще е мотивирана до краен предал да се бори за това, защото нейните намерения са да сложи край на кариерата си след 32-рите летни олимпийски игри. Но пък още по-сигурното е, че няма да ѝ е лесно, особено в конкуренцията на местните джудистки. А повече за джудиста ни Янислав Герчев четете тук. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички