Мечта за медал на Токио 2020: Джудистът, който "си почива" с бокс и кросфит - Янислав Герчев


Мечта за медал на Токио 2020: Джудистът, който "си почива" с бокс и кросфит - Янислав Герчев
Снимка: LAP.bg/Ilian Telkedjiev

1588 0

Олимпийските игри в Токио 2020 чукат на вратата, макар и с едногодишно закъснение. Пандемията от COVID-19 обърка плановете на всички, включително и на организаторите на най-голямото спортно събитие. XXXII летни олимпийски игри все пак ще се състоят - от 23 юли до 8 август. България ще бъде представлявана от 42 състезатели в 14 спорта. SportLive Ви представя "Българите в Токио": 

ЯНИСЛАВ ГЕРЧЕВ - ДЖУДО

Янислав Герчев е роден на 4 октомври 1989 година в град Пловдив. Той ще бъде един от тримата ни представители по джудо на Токио 2020, като се състезава в категория до 60 килограма, където са и най-големите му успехи в кариерата. Син е на известния състезател и треньор по джудо Атанас Герчев. Занимава се с джудо от 7-годишен, а професионално - от 2005 година, когато влиза и в националния отбор. Ставал е шампион на България за всички възрасти.

Герчев е огромен професионалист, като дори и хобитата му са свързани със спорт - тренира бокс и кросфит за удоволствие и "почивка". Сред качествата на характера му изпъкват енергията и целеустремеността.

Класира се за Олимпийските игри в Токио сравнително късно - преди малко повече от месец, когато завърши на 7-о място на Световното първенство в Будапеща и със спечелените точки си осигури квота. Тогава в оспорван репешаж при 60-килограмовите не успя да се справи с европейския шампион Франчиско Гаригас (Испания) с вадзари.

Има два сребърни медала от европейски първенства по джудо - през 2017 година във Варшава и през 2018 година в Тел Авив. Спечелил е и две бронзови отличия на престижните състезания, организирани от Международната федерация по джудо - в Баку (Гран Шлем - 2017 година) и в Маракеш (Гран При - 2019 година).

Янислав Герчев не крие високите си амбиции, като на няколко пъти открито и директно заяви, че отива в Токио, за да спечели медал. Това ще бъде неговата втора олимпиада, след като игра през 2016 година в Рио де Жанейро. Тогава загуби на осминафиналите с "ипон" от представителя на Грузия Амиран Папинашвили.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички