"Неуспелият футболист" Антъни Иванов - най-голямата надежда за медал на България в плуването на Токио 2020


"Неуспелият футболист" Антъни Иванов - най-голямата надежда за медал на България в плуването на Токио 2020
Снимка: Getty Images/Guliver

6526 0

Олимпийските игри в Токио 2020 чукат на вратата, макар и с едногодишно закъснение. Пандемията от COVID-19 обърка плановете на всички, включително и на организаторите на най-голямото спортно събитие. XXXII летни олимпийски игри все пак ще се състоят - от 23 юли до 8 август. България ще бъде представлявана от 42 състезатели в 14 спорта. SportLive Ви представя "Българите в Токио": 

АНТЪНИ ИВАНОВ - ПЛУВАНЕ (БЪТЕРФЛАЙ)

Антъни Иванов е роден на 17 юли 1999 година в град Велико Търново.  През 2018 година заминава за САЩ, където учи и тренира в Техническия университет на Вирджиния. Там записва редица впечатляващи резултати и успехи на състезанията между университетите, като в кариерата си има над 200 рекорда.

Любопитно е, че като малък Антъни мечтае за кариерата на Кристиано Роналдо и дори започва да тренира футбол в Етър. Неговият баща Антон обаче е бивш национал на 100 и 200 метра бътерфлай и упорито го води към басейна. Антъни съчетата двата спорта до 13-годишен, когато окончателно се насочва към плуването, а първият му треньор е човекът, тренирал и неговият баща преди години - Николай Вакареев. Първият му голям пробив е през 2015 година - 6-о място на Световното първенство за юноши в Сингапур.

През 2017-а година пък (седмица, след като навършва 18 години) прави фурор на Световното първенство в Будапеща и се класира за финал на 200 метра бътерфлай, с което се превръща в едва третия българин, който попада сред най-добрите 8 на планетата в индивидуалните дисциплини. Преди него това правят Денислав Калчев и Михаил Александров.

Бътерфлаят е жестоко дисциплина - най-красивата, но и най-сложната, за което се изисква и сериозна подготовка и физическа сила, особено що се касае до 200 метра. Самият Антъни признава преди години, че става в 6 и час по-късно е във водата. Умело комбинира учението и тежките и натоварени тренировки.

Антъни Иванов си гарантира участие на Олимпийските игри в Токио в началото на 2019-а година, когато покри норматив "А", който за Токио бе 1:56,48 минути. Иванов записа на силния турнир в Ричмънд показатели от 1:56,34 минути в дисциплината 200 метра бътерфлай.

В средата на тази година си осигури и втора квота за Токио, този път на "по-страничната" си дисциплина - 100 метра бътерфлай. Той си я гарантира на Европейското първенство в Букурещ, където записва време 51,93 секунди.

Открито признава, че голямата му мечта е медал от олимпийски игри. В скорошно интервю той заяви, че вече е с една стъпка по-близо до голямата цел. Всички ние му стискаме палци това да се случи още в Токио.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички