Обзор в "синьо": 2021 г. изтича... предстои 2022 г. - колко далеч е Левски от план "2024"?


Обзор в "синьо": 2021 г. изтича... предстои 2022 г. - колко далеч е Левски от план "2024"?
Снимка: Lap.bg

2768 0

Със завръщането си на стадион "Георги Аспарухов" Станимир Стоилов обяви старта на т.нар. план "2024". Един от най-успешните треньори в историята на Левски заяви следното на 2 септември: "Ще върна правилния футбол, въпреки че много хора му се подиграваха, но с него играхме 1/4-финал за УЕФА и влязохме в групите на Шампионска лига. Тук виждам план "2024", значи дотогава трябва да го постигнем!".

Макар и финансовите проблеми все още да са на дневен ред, голяма част от привържениците на "сините" са на мнение, че през отиващата си 2021 година клубът най-накрая успя да "дръпне спирачката" на десетилетното си пропадане. Това се случи именно след като Стоилов пое "юздите" на отбора. Да, би било много прибързано да кажем, че Левски е близо до желания 'правилен футбол', но със сигурност първите му наченки вече се забелязват.

И все пак, въпросът си остава - колко далеч е заветната цел? Нека първо направим един бърз преглед на случилото се през последните 12 месеца на "Герена":

*Януари и февруари - след края на есенния дял в Първа лига Левски бе на девето място във временното класиране. Отборът проведе зимен лагер в Хърватия и изигра пет контроли - 3 победи и 2 загуби. "Сините" се разделиха с Паулиньо и Станислав Иванов, а новодошлите бяха Начо Монсалве, Драган Михайлович, Звонимир Микулич, Ребин Сулака и Билал Бари. Финансовото положение бе тежко, а Павел Колев започна работа в УЕФА и бе заявил, че ще остане в клуба до намирането на негов заместник. 

Месец февруари (3 мача)

Левски 2:0 Монтана

Етър 0:0 Левски

ЦСКА 1948 0:0 Левски

*Март - Баба Марта донесе успех на Левски в първия му мач за месеца и тимът на Славиша Стоянович отстрани Берое за Купата. На 17 март обаче, Славия отново застана на пътя на "сините" и ги изхвърли от турнира на четвъртфиналната му фаза. Или иначе казано - още един сезон без трофей! Последва раздяла с Найджъл Робърта, тъй като парите бяха жизненонеобходими. 

Месец март (5 мача)

Левски 3:1 Берое (1/8-финал за Купата)

Левски 2:2 Ботев Пловдив

Ботев Враца 1:3 Левски

Славия 2:1 Левски (1/4-финал за Купата)

Левски 1:0 Славия

*На прага на месец април Славиша Стоянович се зарази с коронавирус и впоследствие се стигна до усложнения. Наложи се Живко Миланов да ръководи отбора до края на сезона. Последваха три поредни загуби от трите най-добри отбора в първенството. "Сектор Б" свали екипите на играчите след поражението с 0:2 от ЦСКА. Наяве започнаха да излизат какви ли не финансови проблеми... Ребин Сулака, Насиру Мохамед и Тома Даске си стегнаха багажите, а въпросът с лиценза за следващия сезон отново излезе на дневен ред.

Месец април (4 мача)

Черно море 0:0 Левски

Левски 0:3 Лудогорец

Локомотив Пловдив 1:0 Левски

Левски 0:2 ЦСКА

Май - Левски завърши на ОСМО място в крайното класиране за сезон 2020/21. Николай Михайлов открито заяви, че не се разбира с Наско Сираков и по всичко изглеждаше, че и той ще напусне "Герена". Разбира се, този месец ще остане в историята най-вече с масовата истерия около предполагаемия нов собственик, когото Благой Георгиев трябваше да доведе. На 24 май, навръх 107-годишнината на клуба, Сираков застана пред стотици левскари на Могилката и обяви със сълзи на очите, че Левски ще има нов собственик, който ще инвестира 250 милиона евро, а преговорите са били водени в продължение на 6 месеца. Четири дена по-късно стана ясно, че Джоузеф Диксън е прословутият чужденец, който ще "кара влака" на стадион "Георги Аспарухов". Тук някъде започнаха и първите спекулации, че Станимир Стоилов ще се завърне в Левски...

Месец май (6 мача)

Царско село 0:2 Левски

Ботев Пловдив 0:1 Левски

Левски 2:1 Черно море

Левски 1:1 Царско село

Левски 1:2 Ботев Пловдив

Черно море 1:2 Левски

*Юни - това, което се случи през този месец, нямаше аналог във футболната история на България. Социалните мрежи се разтресоха от въпроси "Кой е Диксън", "Откъде има пари", "Кой стои зад него" и т.н. и т.н. Истерията бе огромна, а на 10 юни Наско Сираков и младоликият бизнесмен трябваше да дадат съвместна пресконференция. На нея се появи само британецът, от чиито думи не се разбра почти нищо. След огромна порция скандали, взаимни обвинения и разменени писма през медиите, Диксън окончателно обяви, че се отказва от намеренията си. Живко Миланов нямаше идея с какви футболисти и дали изобщо ще води лятна подготовка! На 29 юни Наско Сираков заяви, че стартира план "Б" за спасението на Левски. Името "Palms bet" започна да се чува по-често на "Герена"...

*Юли - ръководството успя да подпише няколко по-малки спонсорски договора, които му осигуриха глътка въздух. Андриан Краев, братя Цоневи, Николай Михайлов и Валери Божинов останаха лоялни на клуба. Христос Шелис бе закупен от Апоел Никозия, а трансферът на Георги Миланов повдигна духа на всички привърженици. Мартин Райнов, Илия Юруков и Живко Атанасов си тръгнаха, а Левски играеше летни контроли, в които треньорът Миланов даваше шанс на много юноши. Константин Баждеков се завърна на "Герена", а новият сезон в Първа лига чукна толкова силно на "синята" врата, че я разби - две загуби в първите два кръга!

Месец юли (2 мача)

Левски 1:2 Славия

Ботев Враца 2:0 Левски

*Август - Левски продължи колебливо и записа две победи и две загуби (след поражението от Ботев Пловдив Живко Миланов си подаде оставката). Междувременно отборът бе подсилен от Гьоко Зайков, а на 29 август "Palms bet" официално влезе в клуба и Наско Сираков си отдъхна. Станимир Стоилов започна да се доближава до "Георги Аспарухов"...

Месец август (4 мача)

Левски 0:2 Арда Кърджали

Левски 3:1 Царско село

Ботев Пловдив 3:1 Левски

Левски 2:1 Берое

*Септември - мечтата на хиляди "сини" привърженици стана факт - Мъри Стоилов се завърна в Левски и промяната в курса започна от първия ден. Престоят на Валери Божинов, Христофор Хубчев и Симеон Славчев бе прекратен. Хосе Кордоба бе привлечен от Етър Велико Търново, а Драган Михайлович отново се присъедини към състава. Стоилов стартира с две равенства, но класира тима на 1/8-финал за Купата. Последва нова загуба от ЦСКА, но в играта на Левски започна да се появява смисъл.

Месец септември (4 мача)

Локомотив Пловдив 2:2 Левски (*Първи мач за Станимир Стоилов)

Левски 0:0 ЦСКА 1948

Марек 0:2 Левски (1/16-финал за Купата)

ЦСКА 2:1 Левски

*Октомври - Левски загуби от Лудогорец в зрелищен мач с шест гола на "Герена", но преодоля и осминафинала за Купата на страната. Междувременно "Palms bet" се зае с казуса "Петър Хубчев", а в ръководството влязоха Иво Ивков и Даниел Боримиров. Кампанията "Аз съм Левски" бе подновена, но в края на месеца поражението от Черно море развали "вкуса" от постигнатите преди това три поредни победи.

Месец октомври (5 мача)

Левски 2:4 Лудогорец

Локомотив София 1:2 Левски

Левски 3:0 Пирин

Левски 7:0 Септември Симитли (1/8-финал за Купата)

Черно море 1:0 Левски

*Ноември - "синята" отбрана даде първи признаци на подобрение - в три мача Левски не допусна нито един гол, но за сметка на това нападението успя да отбележи само веднъж, печелейки пет точки от девет възможни. През този месец бяха постигнати договорки с централния защитник Ноа Сонко Сундберг и левия бек Цунами, чиито качества тепърва ще оценяваме. Договорите на Пламен Андреев, Билал Бари, Патрик Галчев и Асен Митков бяха подновени. Наско Сираков, Станимир Стоилов и Иво Ивков дадоха старт на серия от срещи с привърженици из страната, на които ги запознаваха с бъдещите си планове и промотираха членски карти.

Месец ноември (3 мача)

Славия 0:1 Левски

Левски 0:0 Ботев Враца 

Арда 0:0 Левски

*Последният месец от годината затвърди предположенията, че Станимир Стоилов е успял да въдвори дисциплина и ред в тактически план. Левски отново допусна само един гол и то в края на последния си мач за 2021 г. - гостуването на Берое. Отборът завърши есенния дял от Първа лига на шесто място с актив от 26 точки. В момента футболистите са в почивка, но на 3 януари ще се съберат на стадион "Георги Аспарухов", за да дадат старт на зимната си подготовка

Месец декември (3 мача)

Царско село 0:1 Левски

Левски 2:0 Ботев Пловдив

Берое 1:1 Левски

---

ВСИЧКИ мачове на ЛЕВСКИ през 2021 година (39, без контролите*)

ОБЩО - 17 ПОБЕДИ, 10 РАВЕНСТВА, 12 ЗАГУБИ 

ГОЛОВА РАЗЛИКА - 52:39

--- 

И така - колко е далеч Левски от план "2024"? Отговорът:

Както и самият Иво Ивков призна наскоро - следващите месеци ще бъдат от решаващо значение за бъдещето на 26-кратните шампиони. Вероятно ръководните фактори на "Герена" се надяват, че ще успеят да намерят още спонсори, които биха дали нужното спокойствие в работата на Станимир Стоилов. Нека видим... но ако не се случи нещо чрезвичайно в отрицателен аспект, привържениците на Левски има за какво да бъдат обнадеждени!

54-годишният старши треньор със сигурност не е първият, който е проумял, че един отбор се гради в продължение на 3 сезона. До 2024 година има да изтече много вода, но е факт, че "синьото" безвремие бе прекъснато и вече се работи в някаква насока, има план и което е най-важното - той се следва. Твърде много години "течението" носеше Левски в предизвестена посока, която отблъсна хиляди фенове и причини много болка на онези, които стават и си лягат с мисълта за клуба...

В първите четири месеца от този тригодишен "хоризонт" Стоилов успя да промени мисленето на играчите. Накара ги да разберат, че няма как да бъдеш успешен футболист на прилично европейско ниво, ако не тренираш здраво на терена и не се обогатяваш непрекъснато в тактическо отношение. Играта се развива, нужно е и ти да го направиш! 

Тези четири месеца бяха, така да се каже, опознавателни. В тях "синият кораб" трябваше и бе стабилизиран. Сега е нужно да изчакаме, за да видим дали новите попълнения, колкото и да са те, ще вдигнат класата на тима. Реалната цел през този сезон 2021/22 в Първа лига е третото място - в момента Левски е на шест точки от него. "Сините" определено не са фаворит за Купата на България, но са основен претендент за трофея. Тези турнирни мачове са непредсказуеми и в тях рядко има значение моментната форма, така че е ясно, че Станимир Стоилов ще опита с всички сили да донесе първо отличие за клуба от 12 години насам.

Що се касае до по-нататък, обективната прогноза е следната - ако в Левски цари финансово спокойствие (не говорим за реки от пари), то може да се очаква, че през сезон 2022/23 отборът ще направи сериозна заявка, че вече има капацитета да се бори с Лудогорец и ЦСКА за първото място. Едно евентуално участие в европейските клубни турнири също би изиграло много важно и мотивиращо въздействие върху футболистите, треньорите, ръководителите и привържениците на "сините". 

ЗА ФИНАЛ - Левски не е нито далеч, нито близо до 'правилния футбол'. Левски е точно там, където трябва да бъде - движи се по график към фиксираната от Станимир Стоилов последна "спирка"!

 

 

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички