Станимир Стоилов даде първата си пресконференция като треньор на Левски


Станимир Стоилов даде първата си пресконференция като треньор на Левски
Снимка: Lap.bg

7653 0

Новият старши треньор на Левски Станимир Стоилов даде първата си пресконференция пред журналисти. Тя протече при изключително силен интерес, а още в началото Наско Сираков връчи на Мъри тениска с номер 2024 - срокът на договора, който ще подпише наставникът.

Станимир Стоилов бе твърд в намеренията си да преобрази "сините" и изказа съжаление, че за изминалите 13 години клубът не се е развил. Той добави още, че затваря "чалготеката" на Герена и се зарече да работи дисциплинирано и с уважение към всички. 

Малко след това той потвърди, че Левски ще се раздели с някои играчи и назова имената им, а едновременно с това начерта и целите пред отбора за сезон 2021/22 - класиране в евротурнирите и спечелването на Купата на България.

Станимир Стоилов призна, че ЦСКА и Лудогорец са дръпнали много в развитието си и "сините" трябва да работят много, за да ги настигнат. 

Ето как протече пресконференцията на старши треньора:

Наско Сираков: "Това, което казах вчера на срещата, бе най-искреното и от сърце. Изключително съм щастлив за Левски, че след 13 години най-успешния ни треньор се завръща в клуба в най-тежкия момент за него. И аз мисля, че това наистина ще бъде повратна точка за бъдещето на Левски. Още един път - Добре дошъл, Мъри, у дома и искрено ти пожелавам успех!".

Лъчезар Петров (Palms bet): "Аз също искам да благодаря на г-н Стоилов, че изключително бързо разбра, въпреки тежката ситуация, тъй като целта на моето присъствие на срещата бе именно това - да го запозная със ситуацията в клуба и това какво възнамеряваме да правим... изключително бързо разбра, нямаше необходимост от това допълнително да му бъде обяснявано или да бъде умоляван, след като му беше представена цялата картина в Левски много бързо стигнахме до разбирателство по почти всички точки. Тепърва от тук нататък ще правим промени в много насоки. Аз съм му изключително благодарен, че прие толкова бързо и лесно нашето предложение!".

Станимир Стоилов: "Първо добър ден на всички. С голяма част от вас се познаваме (бел.ред. - присъстващите журналисти), работили сме, надявам се да продължим по същия начин! Аз също съм изключително щастлив да се завърна в моя клуб, след като съм прекарал безброй години като футболист и 4 години като треньор!".

"За съжаление мечтите и желанието ми бяха да се завърна в много по-позитивна обстановка, очаквах тук да бъде наистина един нов Левски със стадион, с база, с всичко, но за съжаление тези 13 години, в които съм отсъствал от клуба, явно че повече се е рушило, отколкото да се гради, но това е ясно на всички...".

"Първо казах и на спонсорите, че за мен Левски не е само работа, за мен Левски е любов. В момента единственото, което е важно и за което им благодаря, e че ще има стабилност откъм финансирането на клуба! От наша страна, спортно-техническата страна, нещо, което мога да ви обещая и което съм обещавал и преди, e, че работа ще има много и то много работа и честна - друго нищо не мога да ви обещая на този етап!".

"Естествено, с общи усилия, трябва да направим така, че Левски да изглежда много по-добър и много по-успешен. Безброй са раните на левскарите, вече не можем да си ги преброим и не знам дали ще има време да зараснат. Надявам се все по-малко и по-малко кинжални удари да получаваме. Трябва да започнем да градим нещо стъпка по стъпка. През годините слушах само силни обещания и всеки път почвахме на нула и всеки път се сривахме. Не очаквам утре да литнем или да направим чудеса. Очаквам подкрепа от привържениците, повече доверие в нашата работа".

"Да, ще бъде труден период. Много често взимам нестандартни решения, много пъти се е налагало да бъда прекалено остър към клуба и към отбора в интерес на Левски. Ако мислите, че съм тук да се предавам... аз имам цели и смятам, че поне като сме Левски и след като искаме да сме в тази съблекалня трябва винаги да си поставяме високи цели. Аз от нищо не се отказвам, даже изоставаме доста от борбата за титлата, може би не е реално, но трябва да мислим изключително позитивно и да се опитаме всичко друго, което е възможно, като участие в европейските клубни турнири и евентуално спечелване на Купата на България...".

"По принцип ще бъдем в работата си, с една дума - много дисциплинирани, във всяко едно отношение - в съблекалнята, на тренировки, към вас журналистите, по улиците... навсякъде левскарят трябва да бъде за пример!".

"Аз лично в последните години видях една съблекалня, eдин отбор, който само се извиняваше, а нищо не се променяше! На приказките се променяше, а на игра и резултати - безброй загуби за нас".

"С една проста дума - затварям чалготеката в отбора и отварям Професионален футболен клуб. Днес ще бъде последният ден, в който аз ще мога да се оправдавам. От утре ще търся проблема само в себе си. Никога не съм се притеснявал дали ще се проваля или ще бъда уволнен - винаги съм се притеснявал какво ще стане в Левски!".

"Знам, че футболистите бяха най-изстрадали от това постоянно да губят и да обикалят трибуни, които насила ги аплодираха, за да заявят привържениците си любовта към Левски. Не е лесно да си футболист в един отбор, който не е спечилил нищо в последните години. Вярвам, че със стабилност и с постепенни крачки, въпреки че нямаме реки от пари, и добра работа от нас като треньори, можем да очакваме и по-добри резултати. Така че - от утре се захващаме с по-сериозните работи! Пред Левски предстои изключително труден и тежък път. Противниците ни като ЦСКА и Лудогорец избягаха изключително много напред".

"Няма да бъда доволен, ако редуваме силни със слаби мачове, така че ще се опитаме да променим мисленето и начина и да играем, както едно време го наричахме - "правилния футбол"!".

"Искам да взема двама-трима млади играчи и един опитен до двама, за да подсилим отбора. За да мога да взема други играчи и да не се образува дупка в бюджета. Всеки ще има възможност да се докаже от тези, които са тук. Всеки си избира пътя, по който ще върви. Има позиции, на които гледаме да се подсилим, но за мен е важно да намерим един-двама млади играчи. Постигнахме договорка със Септември за Димитър Костадинов. Всеки момент ще се присъедини към отбора. Имаме разговори с Райнов, утре се очаква последното решение. Той трябва да реши. Също така имаме интерес към младия панамски защитник на Етър. Там сме на финалната права. Сираков ще говори с Драган и може да се стигне до неговото привличане. Най-важно е привличането на двамата млади футболисти, за да инвестираме в тяхното развитие".

Наско Сираков: "Той ще има цялото спокойствие на света, но за него спокойствие в Левски – няма. Той има безграничен кредит от феновете, а срокът на договора… Ако ме питате мен, ще е безсрочен. Когато го вкарвахме в БФС, трябва да има срок и минимуът ще е за три години".

"Стоилов получава цялата спортно-техническа власт в клуба и единственият човек, с който ще коментира нещата, ще бъда аз. няма да има проблем да се справим. Мъри е показал и при първия си етап в Левски – той идваше да проверява в 8 часа Калоян дали е на работа и обикаляше всички терени. Нямам съмнение, че той гледаше всички футболисти. Нямам съмнение, че ще се справи и мисля, че когато спортно-техническата власт е съсредоточена в правилните ръце – резултатите ще дойдат. Разбрахме се с Валери да се видим утре и поговорим. Това, което му го каза Мъри днес, аз му го казах преди 3 месеца. Той не искаше да ме разбере. Точните ми думи бяха – Мен ми е неудобно и ме е срам да водя този разговор с него, само като си погледне визитката и в какви отбори е играл. Казах му – не ти ли е срамно в тази съблекалня ти да чакаш да влезеш 1 минута. Имаше цяла година да избистри в главата какъв искаш да бъдеш оттук нататък. Не беше мислил по този въпрос. Той е фантастично момче и бързо ще се разберем с него".

Станимир Стоилов: "Първо, снощи за първи път разговарях с ръководството по възможни парамтери и екипи. Все още не сме изчистили всичко. Цанко Цветанов е тук и е кондиционен треньор. Продължавам да окомплектовам. Имахме много ангажименти последните дни. За мое съжаление от гледна точка на това, че взех решение – трима футболисти – Хубчев, Симеон Славчев и Валери Божинов, няма да разчитам на тях. За Божинов – ситуацията с него през тези 2 години е малко несериозна. Никой не го използва и има 70 минути за 2 кампании. А Валери Божинов преди две години беше на 33 години. Оставиха го да си тренира и загрява покрай тъчлинията, което е жалко за него. Съжалявам, че аз съм човекът, който трябва да прекъсне това нещо. Той е най-титулованият футболист в съблекалнята и има цялото мое уважение, но през последните две години го тупаха по гърба, но никой не го пуска да играе. Аз футболистът Валери Божинов не го познавам. Славчев за съжаление не разкри потенциалът си, а при Хубчев има вина и ситуацията с предишните хора. Има повече хора на една и съща позиция и нямам нужда от много хора. Искам да взема юноши да играят с първия отбор".

"Батков е най-големият виновник Левски да стигне дотук. Нямам нужда от неговите футболни съвети, нямам нужда да ми помага с нищо. Като фен е добре дошъл, но като ръководител не съм забравил какво причини на Левски. На мен може би ми е направил добро. След тези добри печалби за 4 години, после Левски бе докаран до фалит. Той е виновникът, заради който е това нещо. Не съм си променил мнението. Сълзливи интервюта и съвети – нямам нужда. Аз от 20 години в кафета не съм стъпвал. Да помага финансово, но аз лично нямам нужда от него".

"Още не сме подписали договора. Колко ще е срокът? Не е важно. Единственият сериозен разговор беше при прословутия Диксън. През другото време финансовата нестабилност на тима не е водила до разговори. Имах други идеи за себе си, но по някаква причина се провалиха. Левски е в най-лошото състояние сега и ще опитаме да го извадим от ситуацията и да бъде по-добре. Аз ще водя новите футболисти според финансовите параметри, така че вина да не се търси в други, а вината ще е само в мен и треньорския щаб. Не искам да се спекулира. Ще играем футбол, няма от какво да се плашим. Повечето отбори са на едно ниво, а има други, които имат по-добра дисциплина. На този етап нищо не би ме разочаровало, тъй като чакам тежки дни и мъка. Нищо не може да ме разочарова, надявам се нещо да ме зарадва. Може би ще се разочаровам, ако футболистите не искат да се влагат. Тогава ще се налага да взимаме по-строги мерки. Ако те вървят по пътя, който ние искаме, ще се радвам да ги запазим дълги години".

"Не знам колко съм се променил. Промених се, че преди сляпо вярвах в моите разбирания за футбола, в тактиката, начинът на работа. В последните години тренираме по-малко, а резултатите не са по-различни. Може би отстрани ще се забележи. Имам разбирания, които за добро или лошо – ще се променят. Нямам промяна в идеите ни за играта, в идеите за един отбор и няма промяна в отношенията към хората. Знаете, че в моя първи престой никога не съм си позволявал да коментирам съдиите и това сега ще е така. Ще имат пълно мълчание от мен и имат уважение, същото ще получат и нашите противници без да задълбавам в съдийство или съперници. Всички ще имат респект от нас".

"Смятам, че съм имал по-тежки ситуации в Левски. Малко е некоректно като изказване, но през годините съм бил на заплата на друго място, но съм мислил за Левски. При предното ми завръщане от големите играчи на Левски – те бяха на по 28 години и всички бяха резерви или отписани от футбола и нямаха игрови минути. Тогава за тях се говореше много по подобен начин. Ще намерим нужните бойци, но не разбирам това, което се случи предният мач с Берое и изгонването на нашия играч – глупава агресия. Тя трябва да бъде футболна. Не разбирам постоянното ръкомахане по съдии и противници, защото трупаме картони, които ще се отразят накрая. Бойците не трябва да са на приказки, а на терена. Нямам сантименти към нито един от футболистите. Може би само познавам повече Гошо Миланов, но винаги при мен леки преференции имат младите играчи. Да не пропусна и Ники Михайлов, защото на двамата съм им помогнал с нещо. Сега ще очаквам сега те да помогнат на младите. Нямам сантименти към играчите. Младите са с приоритет. Ще работим на принципа на майката".

"Сега не можем да правим селекция, тъй като пазарът затваря. Добрите играчи струват пари, а сега нямаме такива за опериране. Естествено за зимата вече можем да мислим по-сериозно за селекция. Левски не трябва да купува по-възрастни футболисти от 23 години, защото тази формула е гарантирана. Преди години Левски печелеше от такива играчи, а сега в съблекалнята се надявам да има такива момчета, които искат да побеждават. Чувам ги, но искам да го превърнем на дела. Има много опитен треньорски щаб, който трудно може да се подведе в преценката си за играчите. Надявам се да го сформираме до ден-два. Ще бъдем малко хора, за да няма финансово разводняване. Всеки трябва да съвместява 2-3 длъжности и да вкараме Левски в нормални граници. Трябва да им се отблагодаряваме с резултати".

"Първо, казах, че мога да изявявам желание към феновете, но не мога да взимам страна в отношенията им. Искам да се съберат просто. Ако има сдружение на феновете, да влязат в него всички и да спрат със север, запад, изток, за да няма различни организации и всички да вървим напред. Мога да бъда гарант, че от страна на отбора и футболът ще се стараем да работим и изграждаме състав. Не мога да взимам страна. Преди винаги намираха общи решение и пътуваха в едни и същи футболисти за Европа. Дано доживеем отново това. Успех ще бъде за мен да подредя отбора на терена и да е познаваем с Левски. Естествено под никаква форма няма да се откажа от резултати и трофеи. Имам предвид, ако успеем да стигнем до Европа. Това биха били приходи и свежи средства с клуба и тогава по-лесно се привличат футболисти. Тогава нашите играчи биха имали самочувствие. След като елиминирахме Оксер на другия ден видях един отбор, който играе съвсем различен футбол. Същото беше и при Астана. Въпреки че изоставаме, ще опитаме", завърши Станимир Стоилов.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички