ЦСКА през 2021-ва: Асансьор с нужда от основен ремонт, но потеглил към етаж 32


ЦСКА през 2021-ва: Асансьор с нужда от основен ремонт, но потеглил към етаж 32
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

2102 0

Най-титулуваният български клуб ЦСКА изпрати още една година, изпълнена с противоречиви емоции - както на терена, така и извън него. Най-добрите новини за "червените" остават прекъснатата 5-годишна суша без трофей и участието в групите на европейските клубни турнири за втора поредна година, като всички около клуба се надяват към тях да се прибави и постигна основа за край на хегемонията на Лудогорец, но това ще стане ясно чак в края на сезона.

Най-лошите новини - 10-а поредна година на върховен полет за "орлите", ранен край на надеждите за излизане от групата в Европа (отново), раздяла с основни футболисти, водеща до привличане на куп нови такива, традиционната честа смяна на наставници и застоят с храма на "червените" - стадион "Българска армия".

ЦСКА започна годината с Бруно Акрапович, който бе напуснал Локомотив (Пловдив), където бе боготворен и където се радваше на впечатляващи успехи. Още през месец март обаче той бе уволнен след поражение с 0:1 от Берое (21.03), а на негово място за пореден път в клуба се завърна Любослав Пенев.

След проведена лятна подготовка и селекция по негов вкус, той стартира следващия сезон разклатено - 0:4 от Лудогорец за Суперкупата, 0:0 с Лиепая в първия евросблъсък за кампанията и драматично 4:2 над ЦСКА 1948 в Първа лига (25.07). Това бе "достатъчно" за раздяла и Пенев се сбогува с любимия с клуб (тогава си тръгна и близкият до Гриша Ганчев Стойчо Стоилов). На негово място дойде друга "червена" легенда - Стойчо Младенов. Именно той е наставникът, който води в най-дълъг период от време "армейците" през тази година.

Раздяла през зимната пауза с ключови фигури и привличането на нови играчи, за да сформира ново ядро. Пристигане в оформен състав, козметични промени за "сбогом" и привличане на немалък брой нови имена, с които се провежда лятна подготовка. Акостиране при заварен състав, с който тепърва следват запознанства, при вече играещи се ключови мачове от кампанията. Това виждат 3-мата специалисти в началото на годината с ЦСКА за всеки от тях. Нови схеми на игра, нови идеи, нови изисквания, нови съотборници - това пък виждат футболистите на отбора през цялата година.

Реална борба през тази година за титлата от сезон 2020/21 не е имало. 2021-ва започва с 6 точки пасив за "червените", които се увеличиха след няколко неубедителни мача (най-ключова бе загубата с 0:1 от Лудогорец в третия мач за календарната година). Все пак ЦСКА зарадва привържениците си с първи трофей от 2016 година, спечелвайки Купата на България след успех във финала над Арда. Като вземем предвид това и историческата победа с 4:1 над Лудогорец в края на сезона (макар и в мач без особено значение) - кампанията бе изпратена с вълнение и одобрение въпреки титлата за "орлите" (феновете бяха доволни и от пресния спомен за първото участие в групите на Лига Европа от доста време насам).

Точно както бе в началото и в края на 2021-ва - ЦСКА започна сезон 2021/22 с мач срещу Лудогорец. Загубен. С 0:4 за Суперкупата на България. Последва безголово равенство с латвийското джудже Лиепая и мъка с дузпи на реванша, за да се преодолее първото изпитание в Лигата на конференциите. Дойде и загубата с 0:2 от Виктория Пилзен на последното стъпало преди групите и изглеждаше сякаш рано-рано феновете ще изпитат сериозно разочарование.

Фамозен обрат! ЦСКА бие чехите с 3:0 след продължения и е в групите (за втора поредна година в европейските клубни турнири)! Същевременно всичко в Първа лига през новата кампания е отлично и се жънат само победи (с едно-две изключения). Започват групите - погром от Рома, но обнадеждаваща игра. Силно равенство с Бодьо/Глимт.

Две шокиращи за всеки привърженик на ЦСКА загуби от Зоря Луганск, а след това поражение и от Бодьо/Глимт. Колебание и в Първа лига - след отличното начало следва загуба на точки срещу Берое, Локомотив (Пловдив), Лудогорец, Пирин - разградчани отново се откъсват рано-рано.

Неочакван шанс за скъсяване на изоставането от "орлите". Пропилян шанс. Грабнат шанс. Една крива на щастието и възходите за ЦСКА и за феновете. Нагоре - надолу и обратното. Цяла година - и на терена, и извън него.

По-важното към момента за клуба е, че последната зададена насока е нагоре. "Червените" се сбориха с Лудогорец и заслужено грабнаха безценна победа, с която 2022-ра се очаква с огромно нетърпение - чувство, позабравено отпреди.

28 победи, 11 равенства и 14 загуби - грубата равносметка за "армейците" през 2021-ва година. Година като асансьор. Асаньор с нужда от основен ремонт - и отвътре, и отвън. Но и по-важното - асансьор, потеглил към етаж 32.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички