Джоузеф Диксън: Ще инвестираме 250 милиона в Левски за 36 месеца!


Джоузеф Диксън: Ще инвестираме 250 милиона в Левски за 36 месеца!
Снимка: Lap.bg

8518 0

На предварително обявената пресконференция Джозеф Диксън се появи сам на стадион "Георги Аспарухов", а мажоритарният собственик на Левски Наско Сираков отсъстваше! В продължение на близо 50 минути Диксън отговори на редица журналистически въпроси!

НАЧАЛОТО

"Знам, че има особен интерес към ситуацията с Левски и мисля, че най-лесният начин да успокоя всички е да дам тази пресконференция. Преговаряме от около шест месеца. Това е най-голямата спортна марка в държавата. Тъжната истина е, че за много отбори в Източна Европа не е устойчив. Идеята е да инвестираме значителни средства в изграждането на нов стадион и мол на това място. Гледаме на тази инвестиция като дългосрочна с идеята този клуб да се самоиздържа. Независимо дали аз съм собственик или аз важното е сам клубът да се издържа", каза Джо Диксън за начало.

КОЙ СТОИ ЗАД ДИКСЪН?

"Мои партньори са финансови институции в САЩ и те са готови да ме подкрепят за тази финансова операция. Искам да ви кажа, че никоя щатска финансова институция няма да отпусне такива средства, ако нямат сигурност в проекта и в човека, който го ръководи. Вече съм дал необходимата документация, за да се придвижи напред. Доколкото ми казаха адвокатите всичко е готово и остават само формалности. Акциите ще бъдат на името на българско дружество, което ще бъде контролирано в САЩ, което е моя собственост и се контролира от мен"

ЗА НАСКО СИРАКОВ И СТАНИМИР СТОИЛОВ

"Заедно с г-н Сираков, който ще остане президент на клуба, се срещнахме с г-н Стоилов. Той е първият ни избор за треньор, предпочитатаната опция, в момента сме в преговори с него. Знаем, че скоро започва подготвителната част преди началото на сезона, знаем какво е постигнал Станимир Стоилов в миналото с Левски. Трябва да покажем нещо позитивно и обещаващо на феновете на тима, преди да продължим по-агресивно с идеите ни за нов стадион тук", добави британецът.

ЗА БЛАГОЙ ГЕОРГИЕВ 

"Благой Георгиев беше човекът, който ми каза, че Левски е най-големият клуб в България. Познавам го от много време. Каза ми, че феновете на Левски са най-добрите в България. Показа ми колко е важна историята на този футболен клуб. Той е родолюбец и се грижи за имиджа на България. Той ми представи и баницата. Той ще има важна роля за бъдещето на ПФК Левски".

КОЙ Е ДЖОУЗЕФ ДИКСЪН? 

"Занимавал съм се с футбол. Имах доста неуспешна кариера, но вие това го знаете. Имам много влиятелни познати в Англия и САЩ. Работех с недвижим имоти. Има частни и обществени банки, с които започваш да трупаш опит. Обикновено работим с различни имена. С времето се натрупва опит и доверие. Започваме да получаваме повече инвестиции. Знаем, че от страна на футболния клуб са получили доказателства за средствата, които ще бъдат налети. Няма да разкрия имената на тези фондове заради споразумение за конфиденциалност. Не искам да си развалям отношенията с тях, нито искам да рискувам или да подложа на опасност тази сделка или други бизнеси. Според вас какво правя тук? Взимам футболен клуб на ръба на фалит", попита риторично Диксън.

ЗА ПАВЕЛ КОЛЕВ

"Моето желание е Павел Колев да продължи да бъде изпълнителен директор на Левски. Ще говоря с него и ще му направя предложение. Знам, че той е страшно кадърен и върши добре своята работа. Знам и за ангажитентите му към УЕФА, но ще говорим", добави Джозеф Диксън.

КОЛКО ПАРИ ЩЕ БЪДАТ ИНВЕСТИРАНИ В ЛЕВСКИ?

"Всички инвестиции са обвързани с някакъв риск. Няма как. 250 милиона долара ще инвестираме, кой би казал, че няма риск. Знаем, че земята е държавна собственост, а не на клуба, но сме оценили риска, вярваме, че има смисъл в това, което планираме да направим. Не го правим за шега и за забавления".

"Планираме да имаме значителни приходи. Инвестициите в инфраструктурата. Виждате, че инфраструктурата се руши. В дългосрочен аспект бих могъл да продам футболният клуб, но това е в дълъг план в бъдеще. Не съм тук за 5 минути", дебело подчерта Диксън.

"Да, клубът се нуждае от финансова инжекция, за да започне следващия сезон, от самото начало", заяви Диксън. "Вече сме набрали 250 милиона долара, така че това е само формалност, за да се случи. Няма да инвестираме преди да сме станали собственици. Възможно най-скоро. Правните експерти, с които общувам ми казаха, че това е само формалност".

"Ще имаме необходимост от гаранции от държавата и общината, за да задвижим нашите планове. Те ще бъдат необходими. 36 месеца е срокът на инвестицията. Инвестиции в инфраструктурата и клуба. В момента, в който получил разрешение ще започнем да наливаме инвестиции в инфраструктурата. Доколкото разбрах, тук нещата стават по-бързо, отколкото на Запад. В момента, в който станем собственици ще може да направим реалната оценка на финансовото състояние на клуба. Футболният клуб трябва да работи на едно конкурентно ниво и да отговаря на всички изисквания", завърши Джоузеф Диксън.

КАК СЕ РАЗВИ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА

15:50 - Джоузеф Диксън: Никога не бягам от отговорност, тук съм да свърша работа! Нека действията ми говорят по-силно от думите!

15:49 - Диксън: Първоначално ще налеем средства, за да удовлетворим кредиторите. Знаем, че Левски има повече задължения, отколкото приходи, но сме готови за това!

15:47 - Диксън бе попитан какво се случва с парите, които се дължат на Васил Божков, но не пожела да даде конкретен отговор, а напротив - каза, че не разбира какво го питат.

15:44 - Диксън: Никакви пари няма да отидат при Наско Сираков - всички средства ще бъдат вложени в клуба.

15:40 - Станимир Стоилов е казал на Диксън, че най-важното за него е проектът да бъде устойчив във времето. 

15:39 - Диксън: Надяваме се сделката за Левски да бъде финализирана възможно най-скоро.

15:32 - Диксън: Планираме да инвестираме 250 милиона в срок от 36 месеца!

15:30 - Диксън: Надявам се Павел Колев да остане в клуба. 

15:25 - Джоузеф Диксън: Всяка инвестиция носи риск, но ние сме го оценили. Ще инвестираме рационално в Левски.

15:23 - Диксън: Нормално е да има опасения, но действията говорят повече от думите. Левски знае, че съм сериозен. Левски знае, че съм готов! Левски знае кой ме подкрепя!

15:20 - Джоузеф Диксън се засегна от въпрос дали намеренията му са истински - той попита риторично: Какво мислите, че правя тук!?

15:17 - Диксън: С Благой Георгиев се познавам от много време, той ще играе важна роля в бъдещето на Левски.

15:13 - Диксън не пожела да разкрие имената на партньорите си, тъй като е подписал договор за конфиденциалност!

15:11 - Диксън: Наско Сираков ще остане президент на клуба! Срещнахме се със Станимир Стоилов - той е нашият първи избор за треньор и преговорите продължават!

15:09 - Акциите ще бъдат на името на българско дружество, което ще бъде контролирано от дружество на Джоузеф Диксън зад граница!

15:08 - Диксън: Моите партньори са финансови институции в САЩ. Никой от тях няма да даде 250 милиона, ако не е сигурен в крайния успех. Вече съм предоставил банковата гаранция!

15:05 - Диксън: Идеята ни е не само да построим нов стадион, а цял комплекс. Искаме клубът да се издържа сам!

15:03 - Джоузеф Диксън: Преговаряме от 6 месеца, Левски е най-голямата марка в България!

15:01 - Наско Сираков не присъства на срещата и НЯМА да говори пред медиите.

15:00 - Всичко е готово! Очаква се Наско Сираков и Джоузеф Диксън да влязат в залата за пресконференции!

ПРЕДИ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА

За пръв път Наско Сираков спомена, че води преговори с голям британски инвеститор на 24 май, когато Левски празнуваше своята 107-годишнина. Тогава Вълка заяви, че до 10 дена ще даде повече подробности, но това така и не се случи.

През този период от време спекулациите за това кой е кандидат-купувачът и какви са неговите амбиции се развихриха с пълна сила. На повърхността започнаха да изскачат едно след друго най-различни имена, но нито едно от тях не беше правилното.

Когато най-накрая стана ясно, че това е Джоузеф Диксън, шумът около "Герена" не спря, а напротив - ежедневно започнаха да валят твърдения за това кой е той, колко пари ще налее в Левски, какво ще построи на мястото на стадион "Георги Аспарухов", кои лица ще влязат в неговия екип, каква роля ще имат те и още и още...

Все пак, на 9 юни (сряда) официалният сайт на Левски излезе с кратко съобщение, което гласеше, че Наско Сираков и Джоузеф Диксън ще говорят пред медиите в четвъртък (10 юни). 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички