Само в SportLive! Георги Илиев – Майкъла: Отборите в Първа лига трябва да са 12! Много клубове нямат финансиране и уреждат мачове


Само в SportLive! Георги Илиев – Майкъла: Отборите в Първа лига трябва да са 12! Много клубове нямат финансиране и уреждат мачове
Снимка: БГНЕС

3417 0

Бившият футболист и шеф в ЦСКА - Георги Илиев-Майкъла, даде обширно интервю пред SportLive.bg. В последната част от него той коментира жребия на Лудогорец за плейофите в Лигата на конференциите, който противопостави родния хегемон на швейцарския Сервет Женева.

Бизнесменът не подмина и проблемите на българския футбол. Той отправи предложение бройката на отборите в Първа лига да бъде намалена до 12. Според него държавата трябва да подпомогне всички клубове за изграждането на нови стадиони.

Ето какво сподели Майкъла пред медията ни:

Още: Само в SportLive! Михаил Александров: Сервет не е Астън Вила, но е топ отбор от Швейцария! Ще е трудно, но Лудогорец може да направи пробив

- Г-н Илиев, какво мислите за жребия, който противопостави Лудогорец на Сервет Женева на 1/16-финалите в Лига на конференциите?

- Равностоен и добър жребий. Лудогорец могат спокойно да ги отстранят. Няма как да кажеш, че Сервет има някакво много сериозно превъзходство. Можеше много по-тежък жребий да им се падне.

Лудогорец доказват, че могат да изкарват пари от евротурнирите. Това е много важно. Трябва да го разберат и ЦСКА, и Левски.

Там се купуват и добрите играчи. Футболистите ги гледат в Европа, а във Враца и Монтана и т.н.

Още: Само в SportLive! Стойчо Стоев: Черно море заслужено е първи, но няма широчината на състава на Лудогорец и ЦСКА

Мисля, че футболният съюз трябва да намали формата на първенството. Не трябва да са повече от 12 отбора.

- Не са ли и те много и защо предлагате да се намали бройката – заради качеството или финансовите проблеми на повечето от клубовете?

- Качеството също е ниско. Много отбори нямат финансиране и уреждат мачове. По-добре за българския футбол е бройката да бъде намалена до 12 отбора. Тогава ще бъде по-нормално.

- Смятате ли, че е възможно Лудогорец да направи по-сериозен пробив в Европа с оглед и на факта, че става въпрос за третия по сила клубен турнир, в който участват малко по-непретенциозни отбори?

Още: Майкъла за ЦСКА: Стоичков ти е дошъл на крака, а ти нямаш удар към вратата!

- Навсякъде има добри отбори. Ние сме непретенциозните отбори – тези от българското първенство.

Нямаме нито един стадион. Правим по 70 млн. стадиони в Пловдив, а в столицата София нямаме нито един. Не може ли държавата да отпусне? Кой е собственик на терена на стадиона на ЦСКА? Нали това е държавата, Министерството на спорта. Кой е собственик на терена на стадиона на Локомотив София? Защо държавата не инвестира да ги изгради тези съоръжения?

Какъв е проблемът да отделят всяка година по 140 млн. лева, за да направят по два стадиона?! Тази година ще направят в Пловдив. Следващата година на ЦСКА и Левски, а след това на Локо Сф и Славия. Следват във Варна, Бургас, Стара Загора, Русе и т.н. Защо не го правят вече 30 години? Защо държавата абдикира? Един терен за децата не са направили.

Трябва да излезе закон, според който, ако един клуб няма 3 терена за децата – 2 тревисти и 1 изкуствен, не може да играе в елита.

Още: Бивш шеф на ЦСКА: Ще дарим козирката си на бедния Левски

- Половината отбори набързо ще отпаднат от сметките…

-Разбира се. Да има общежития за децата, храна, диетолог, кондиционни треньори. В България  е пълно безумие! Просто футболът е отражение на държавата. 32 години няма инвестирано никъде нищо, освен в Пловдив.

И то се случи заради Бойко Борисов и кмета на Пловдив Здравко Димитров, който е спортен човек. Излъгал е по някакъв начин Борисов, за да почнат да правят стадионите в града. Това е за съжаление! На приятелска основа направиха терените. Единият е към 80 млн., а другият е към 60 млн. Още не са готови. И двата ще станат за новия сезон.

София обаче е в листата на чакащите. Няма какво да мислят. Има решения на парламент, на спортно министерство и Министерски съвет.

- Ще прозвучи грубо, но това сигурно им е последна дупка на кавала.

- Надявам се да се задействат. Тези в парламента, които отговарят за спортната секция, трябва да се заемат сериозно с този въпрос – нови стадиони. Ако искат да имаме деца и нещо сериозно. За момента нямаме. Надявам се да го имаме! Така се надявам вече 15 години.

- Надеждата умира последна, както се казва…

- От това, което направих преди 11 година на стадион „Българска армия“, не е променено нищо. Не е инвестиран  и 1 лев.

Всички се правят, че много милеят за ЦСКА, но не е инвестиран и 1 лев в базата.

- Знаете, че на думи всички обещават, но на дела няма нищо в България.

- За съжаление е така. Стига вече сме говорили. От 15 години го говоря това, а гледам, че сега Бербатов излиза с него – Лигата да менажира първенството, съдиите да са в Лигата. Това го говоря от 15 години. Футболният съюз не трябва да менажира първенството! Елементарно е, колко пъти да им го казвам?! Но там има пари…

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SL! Легенда посъветва ЦСКА как да откаже звездите си от пороците им и отсече: Излязохме със свалени гащи срещу Лудогорец

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SL! Майкъла каза защо Черно море зимува на върха и отсече: Това е трагедията на българския футбол

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SL! „Червена“ легенда жегна ръководството на ЦСКА  и предложи име за новия стадион

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SL! Легенда на ЦСКА: Сираков не става за собственик на Левски, но никога няма да даде кокала! „Сините“ са на полуфалит

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички