Само в SportLive! Стойчо Стоев: Черно море заслужено е първи, но няма широчината на състава на Лудогорец и ЦСКА


Само в SportLive! Стойчо Стоев: Черно море заслужено е първи, но няма широчината на състава на Лудогорец и ЦСКА
Снимка: Ivan S. Ivanov / LAP.bg

4492 0

Бившият треньор на Локомотив София, Лудогорец и Левски Стойчо Стоев, се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg след края на есенния дял от първенството в Първа лига. Опитният специалист акцентира върху представянето на водещите отбори в родния шампионат.

Легендарният бивш нападател на „столичните железничари“ загатна и какво може да се очаква от битката за шампионската титла напролет.

Ето какво анализира Стоев пред медията ни:

- Г-н Стоев, да започнем обзорния Ви анализ от дербито между ЦСКА и Лудогорец, когато „червените“ се сбогуваха със стадион „Българска армия“ в досегашния му вид. Какво е мнението Ви за този сблъсък?

- Като цяло чисто-спортно-технически не се получи дерби. Беше много нервно. Нямаше кой знае какви добри спортни показатели. И двата отбора не ги показаха. Ясно беше, че и едните, и другите имаха нагласа за победа. За ЦСКА очевидно беше много важно да спечелят последния мач на този стадион. Аз отдавна не си спомням стадион „Българска армия да е бил толкова препълнен

Общо взето срещата си клонеше към равен. Нямаше много положения пред двете врати. Една ситуация накрая , а имаше и малко късмет.

- Как ще коментирате ексцесиите след гола на Спас Делев и той ли е основният виновник за възникването им?

- Не са хубави тези неща, които се случват. Ясно е, че и двете страни по някакъв начин изразиха емоции – едната страна радост, а другата изрази неприятно усещане, защото ще загубят.

Станаха ексцесии. Може надделяха тези емоционални моменти и отборът на Лудогорец се радваше точно пред най-запалените фенове на ЦСКА, които няма как да го приемат добре. И друг път са се получавали такива неща. Предполагам, че ще ги има и за в бъдеще.

Важното е да не се свършва с определени неща, които не са чисто футболни. Виждаме какво се случва даже в една близка Гърция. В момента дори не играят, защото бяха принудени да прекъснат шампионата заради подобни неща.

Ок. Ние сме на Балканите и сме малко по-емоционални. Винаги отиваме в двете крайности. Наистина малко ескалираха нещата. При една нормално изразена радост или поздрав едва ли щеше да се стигне дотам. Надявам се по-рядко да ставаме свидетели на подобни сцени, защото целта на един футболен мач е да бъде съревнование и да не се отива в други крайности.

-За първи път в историята си Черно море ще зимува на върха. Заслужено ли е и може ли да се каже, че този път битката за титлата ще бъде между три коня?

- След като Черно море са на това място, не бих казал, че е незаслужено. Постигнаха го с доста добри футболни достойнства. През втория сезон ще им бъде много трудно, защото малко или много и Лудогорец, и ЦСКА, а и другите отбори ще бъдат доста по-внимателни с варненци.

Докато през есента могат да си позволят някои мачове, не само срещу Черно море, да загубят някои и друга точка. През пролетта обаче няма да е така. Плюс това в един момент отборите ще се разделят и на шестица, където двубоите вече са изключително трудни и равностойни.

Тук вече се касае и за широчина на състава. Черно море не знам до каква степен ще съумеят да се справят точно с този показател, защото забелязваме, че там я няма тази широчина, докато при Лудогорец и ЦСКА я има.

- Искате да кажете, че през пролетта е напълно възможно отново да станем свидетели на битка между Лудогорец и ЦСКА?

- Ще видим. Това, което Ви казах, са нормални тенденции, които по някакъв начин могат да се отразят на отбора на Черно море. Дали ще съумее да се справи с трудните ситуации, които му предстоят е друг въпрос, отговор на който ще получим през пролетта.

Постижението на Черно море обаче заслужава адмирации от всички фенове, защото наистина играха добре през есента и заслужено ще посрещната Новата година като лидери.

- Смятате ли, че през настоящия сезон може да се стигне до детрониране на Лудогорец?

- Всяка година общо взето през есенния полусезон свършва равностойно. Най-вече през последните години ЦСКА е много близко до Лудогорец или пред Лудогорец. Обикновено обаче през пролетта разградчани започват да набират скорост и накрая пак стават шампиони.

- Дали всъщност това не се дължи на факта, че тогава обикновено вече са приключили ангажиментите им в евротурнирите?

- Точно така. Европа вече я няма  и всичко е насочено към българското първенство. Пак ще подчертая, че широчината на състава е много важна за всеки футболен отбор, защото когато имаш сериозен потенциал от 18-20 футболисти, можеш да си позволиш и нужните ротации.

През пролетта е нормално и умората да се забелязва в тимовете. Равностойността в състава дава предимство на Лудогорец.

- Според Вас очертава ли се отново подобен сценарий?

- Рано е да се каже. Има доста месеци до края на първенството.

- Може ли да се каже, че настоящият сезон е нулев за друг от бившите Ви отбори – Левски?

- В интерес на истината Левски в началните мачове, а особено и Локомотив Пловдив, играеха най-добрия футбол у нас, най-грамотния и най-привлекателния. Постигнаха нужните успехи.

Интересното е, че при Левски след приключването на европейските двубои се получи някакъв срив. Дотогава всичко беше ОК. Отборът играеше много добре. Стадионът беше фул. В един момент след последния двубой с Айнтрахт се получи криза. Не знам на какво точно се дължи. Отрази се и на резултатите и на играта на отбора.

Получи се и някакъв разнобой между публика, отбор и собственика на клуба. Постепенно не съумяха да се представят така както се очакваше.

Купата на България няма да я вземат, след като отпаднаха. Шампиони също трудно ще станат. Но пък имат всички възможности да се класират за участие в евротурнирите – първо да влязат в шестицата, а след това да се класират на челно място.

- Какво е мнението Ви за непрекъснатите призиви и действия за сваляне на Наско Сираков от власт?

- Не ми се коментира. Това е извън моята компетенция.

- Имате ли нови предложения, след като напуснахте Локомотив София?

- Засега не бих желал да коментирам този въпрос. Имам си някои съображения.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SL! Бивш треньор на „орлите“ каза взе ли Нордселанд страха на Лудогорец  и ще бъде ли трагедия отпадане от Европа

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички