"Румънец ни поиска 50 бона да бием Испания": Димитър Пенев с разкрития за скандала "Евро 96"


"Румънец ни поиска 50 бона да бием Испания": Димитър Пенев с разкрития за скандала "Евро 96"
Снимка: Getty Images Yulian Todorov / LAP.bg

4182 0

Треньор номер 1 на България за ХХ век - Димитър Пенев, е част от най-славните години на родния футбол. Легендарният бивш наставник на ЦСКА и националния отбор на България даде обширно интервю за колегите от съседна Румъния.

Пред местния "Prosport" колоритният специалист се върна към знаменитите периоди от миналия век на двете страни на зеления "килим". 

Пената бе запитан за скандалите около Евро 96, когато самият той нанася гръмки обвинения на комшиите, че "полягват" на Испания, за да улеснят класирането на "червената фурия" за сметка на "лъвовете". 

50 бона за класиране?

"Румънски представител пожела 50 000 долара, за да не загубим мача с испанците и да ни гарантира участие извън групата. После обаче Румъния загуби от тях", спомня си Пенев за срещата, завършила 2:1 в полза на иберийците.

Пената обърна внимание и на спада във възможностите на голяма част от тимовете на Балканите. Той си спомни за някогашните знаменити поколения, поставяйки ги високо над настоящите.

"Преди време клубовете от Балканите бяха много голяма конкуренция на тези от Европа. Сега, с оглед на мачовете, които наблюдавам, има отстъпване от наша страна - и в Румъния, и в България", призна "стратега от Мировяне".

На какво отдаде той това?

Това е свързано с приемствеността на поколенията и факта, че много чуждестранни футболисти идват да играят в България. Не знам как е в Румъния, но тук около 50% от играчите са от други страни. Много пристигат от южните райони. Адаптацията за тях е трудна в рамките на един сезон, така че не могат да покажат качествата си от самото начало. Трудно е за тях, трудно е и за треньорите", добави той.

Пенев сподели, че би се радвал да застане рамо до рамо със "златните поколения" на България и Румъния в мач помежду им.

"С радост бих седнал на българската скамейка в двубой между "златните поколения" на двете съседки. Участвал съм в подобни срещи и преди. Вие, журналистите, обаче трябва да поемате инициативата. Имате нужните контакти", завърши легендарният треньор.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички