"Илиев наредил да ни бият на всяка цена": Как пребиха играчи на ЦСКА навръх Великден


"Илиев наредил да ни бият на всяка цена": Как пребиха играчи на ЦСКА навръх Великден
Снимка: колаж: SportLive.bg

42176 0

Великден е един от празниците в България, по време на който не се провеждат срещи в местния футболен елит през последните десетилетия. Безспорно сред причините за подобни решения са зулумите, които се разиграха по време на част от срещи, провели се навръх най-светлия християнки празник.

Един от въпросните мачове се провежда на 10 април 1999 година, когато ЦСКА е планувано да гостува на Левски (Кюстендил), който по онова време бива спонсориран от ВИС-2.

Бой по играчи на ЦСКА

На стадион "Осогово" столичани водят с 1:0 на почивката, но не излизат за второто полувреме. Оказва се, че няколко мутри са набили в коридора вратаря Ивайло Иванов и капитана Адалберт Зафиров. Целият отбор, заедно с треньора Димитър Пенев, остава залостен в съблекалнята.

Въпросната среща бива поверена на Атанас Узунов, който чака "червените" в регламентираните 15 минути и прекратява двубоя, след като те така и не се появяват за втората част.

Пената твърди, че мутрите влезли в коридора още докато отборът му се прибирал след първото полувреме. Там полицията липсвала, а треньор №1 на XX век разказва: "Емил Кременлиев каза, че тези лица са много съмнителни и сигурно ще стане нещо".

По думите му нападателите са били четирима, с кожени черни якета. Според някои версии слезли от официалната трибуна преди края на първото полувреме. Разбира се, всички длъжностни лица се правили, че не виждали нищо. 

Тогавашният президент на БФС Иван Славков и хората му се въздържат да налагат тежки санкции. Затова взимат соломоновско решение – анулират мача, не присъждат точки и лишават кюстендилци от домакинство за три мача, припомнят от webcafe. 

Любопитният разказ на Зафиров

"Мачът не се доигра, а ние бяхме закарани в болница, където ни извадиха медицински свидетелства. Това е цялата истина за случилото се. Впоследствие в БФС се стреснаха и предприеха мерки. След този случай започнаха да поставят камери в тунелите и пред съблекалните на двата отбора. Оттогава не е имало подобни екшъни на стадионите, на които вече имаше видеотехника за наблюдение. 

Може би са искали да ни стреснат, след като водехме с 1:0. Има обаче едно комично обяснение на случая. Нещо като анекдот. Говореше се, че преди мача босът им Георги Илиев наредил да ни бият на всяка цена. В смисъл - да ни бият на терена, да спечелят задължително двубоя. Неговите бодигардове обаче, нали са с по-ограничен умствен багаж, разтълкували заповедта буквално. И нахлули в съблекалнята да ни понатупат с юмруци (смее се)", спомня си случилото се Адалберт Зафиров пред "Шоу" след години.

Вижте най-посетените "Вечни дербита" през XXI век!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички