"Аз го открих"! Пената за вечното приятелство и колко трудно е да укротиш Христо Стоичков


"Аз го открих"! Пената за вечното приятелство и колко трудно е да укротиш Христо Стоичков
Снимка: facebook.com/H8SHristoStoitchkov

9257 0

Димитър Пенев и Христо Стоичков - незаменим тандем, донесъл безброй емоции и едни от най-знаменитите години в историята на българския футбол.

Треньор номер 1 на ХХ век наставлява легендарния номер 8 в продължение на 10 години. 5 от тях Камата е под крилото му в ЦСКА (в периода 1985-90 г.). Останалите са в националния отбор (1991-96 г.).

През този период двамата завоюват 3 титли на България, 4 Купи на страната и 1 Суперкупа. България търпи най-големия си възход на национално ниво, ставайки четвърта футболна сила в света, а пътят на легендарния голмайстор към големия футбол е начертан. Той бива забелязан от големия Йохан Кройф, малко след което оставя незалечима следа в историята на Барселона.

Румънските ни колеги от "Prosport" се сещат за знаменитите ни тогава години. Именно поради тази причина се свързват със самия Пенев, за да го разпитат за връзката му със Стоичков. "Стратега от Мировяне" разказва за началото на приказката, тяхното приятелство и как се укротява неподправеният буен нрав на осмицата.

"Аз го открих"!

"Знаех Христо още от периода му при юношите на Марица Пловдив. Тогава той премина в Харманли, а аз тренирах Хасково Димитровград. Играхме мач за Купата. Тогава Стоичков победи, с гол от дузпа. Аз съм причината да дойде в ЦСКА. Забелязах го и го поканих в София през следващия сезон. Започнахме заедно там. Спомням си ги тези неща, няма как да ги забравя", започна Пената пред изданието, обръщайки внимание на работата си с голмайстора.

Как се укротява буйният Христо?

"Неговият характер е сравним с този на Кройф. Те също работиха заедно. Имам много истории с Христо, повечето от тях са приятни. Когато срещнеш човек и веднага забележиш футболните му качества, трябва точно и ясно да му обясниш какво искаш от него, какво очакваш.

Същевременно трябва да му помогнеш да се развива, посочвайки подробно как да отговори на изискванията ти. Да го подкрепяш. Знаете, че феновете обичат играчи като Христо, Пеле, Кройф", добави легендарният бивш наставник.

За голямото приятелство със Стоичков

"Ако тези дни Христо ми се обади, ще му кажа, че съм говорил за него и ще го накарам да спре да казва на румънците 'мамалиги, ходете си вкъщи'. Обещавам! Страхотен е, кой не го харесва?

Наследството ни не е забравено. Когато имаме възможност и той е в България, се срещаме. Чуваме се и по телефона. Имаме много общи приятели, които, след като говорят с него, ми се обаждат. Христо живее в САЩ и винаги е в движение, много зает човек. Физиотерапевтът на ЦСКА - Христо Запрянов, говори с него през цялото време. Той ме информира за Стоичков. Христо все още ми вика: ' Стари човече, как си'? А аз му отвръщам: 'А ти, стари Стоичков, как си", завърши Димитър Пенев.

Съвсем наскоро пък Камата си спомни именно за Харманли със сълзи на очи след страхотен жест.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички