Роналдо избухна, а Португалия се подигра с Босна и Херцеговина за полувреме (ВИДЕО)


Роналдо избухна, а Португалия се подигра с Босна и Херцеговина за полувреме (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

9856 0

Португалия прегази Босна и Херцеговина за едно полувреме и разби съперника си само с 5:0 насред Зеница. Така селекцията на Роберто Мартинес продължава безгрешния си път към Евро 2024, въпреки че вече си гарантира участие на финалите в Германия.

„Мореплавателите“ регистрираха 8-ата си поредна победа в евроквалификациите в Група „J“, а головата им разлика е впечатляваща 32:2.

Старт на голеадата във вратата на Ибрахим Шехич даде Кристиано Роналдо, който изригна с нови два гола и се превърна в най-резултатният футболист в света за календарната 2023 година до момента със своите общо 40 попадения.

38-годишната суперзвезда откри резултата в 5-ата минута от спорна дузпа, а след това удвои преднината на португалците в 20-ата минута. Така той вече има на сметката си общо 127 гола с екипа на Португалия, а в 7 мача от квалификациите на Евро 2024 Кристиано е забил 9 гола.

Разгромът оформиха Бруно Фернандеш, който вкара в 25-ата минута, Жоао Кансело в 32-ата минута и Жоао Феликс в 41-ата минута. След почивката гостите намалиха оборотите и пожалиха безпомощния си съперник.

Така новият селекционер на Босна и Херцеговина Саво Милошевич направи кошмарен домакински дебют, след като в първия си мач начело на тима стигна до успеха с 2:0 като гост на Лихтенщайн.

Португалия е на първото място с пълен актив от 24 точки и е сигурен участник на Европейското първенство в Германия. Босна и Херцеговина се свлече до 5-ата позиция с 9 пункта и загуби шансове да се класира за финалния турнир чрез квалификациите. Селекцията на Саво Милошевич ще се надява евентуално на спечелване на виза чрез плейофите от последното издание на Лига на нациите.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна териториално превъзходство на гостите.

ГОООЛ! Още в 3-ата минута португалците получиха право да изпълнят дузпа. Жоао Феликс  стреля от пеналта, а кълбото срещна ръката на Адриан Баришич. Реферът от Турция Халил Мелер посочи бялата точка, като отсъждането си остана спорно. Зад топката застана Кристиано Роналдо, който не сгреши – 0:1 в 5-ата минута. Това беше 126-ият гол за Кристиано с екипа на „мореплавателите“ и негов 8-ми в 7 срещи в евроквалификациите за Евро 2024.

В следващите минути гостите продължиха да бъдат по-стабилния отбор на терена.

ГОООЛ! В 20-ата минута Португалия удвои. Отново се разписа Кристиано Роналдо, но първоначално попадение му бе отменено заради засада. Феликс напредна мощно, след което изведе Кристиано зад гърба на отбраната, а той преодоля стража на домакините, озовал се сам срещу него. ВАР преразгледа ситуацията и в крайна сметка голът бе признат – 0:2. Така сметката на Роналдо набъбна на 127 попадения за Португалия.

ГОООЛ! В 25-ата минута Бруно Фернандеш предреши окончателно крайния победител. Той получи отлично в пеналта и разстреля Шехич, след като овладя на гърди – 0:3.

ГОООЛ! Жоао Кансело също записа името си сред голмайсторите в 32-ата минута. Крайният защитник започна атака, при която пусна топката към Фернандеш, който я продължи и в крайна сметка връхлитащият Кансело заби топката в горния ляв ъгъл – 0:4.

ГОООЛ! В 41-ата минута резилът за домакините стана пълен. Жоао Феликс също записа името името си сред голмайсторите. Той получи в пеналта и без забавяне прати кълбото в мрежата – 0:5.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

След почивката хората на Роберто Мартинес намалиха оборотите. Въпреки това обаче домакините така и не успяваха да затруднят вратаря Диого Коща.

В 65-ата минута Кристиано Роналдо бе сменен от Диого Жота. Вратарят на босненците Ибрахим Шехич се контузи в 72-ата минута и под рамката застана резервният страж Никола Василж.

До края на срещата домакините нямаха сили да вкарат поне почетен гол, за да се отсрамят пред родната си публика.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

БОСНА: Шехич; Дедич, Баришич, Хаджикадунич, Коласинак; Пянич, Цимирот; Стефанович, Рахманович, Демирович; Джеко

ПОРТУГАЛИЯ: Коща; Далот, Диаш, Инасио, Кансело; Фернандеш, Данило, Отавио; Роналдо, Феликс, Леао

ПРЕДИ МАЧА

Босна и Херцеговина заема 4-ата позиция с 9 точки от 7 мача. Домакините имат шансове за второто място поне на хартия. В последния си мач от групата те удариха с 2:0 като гост Лихтенщайн.

Португалия пък се превърна в един от първите отбори, които се класираха за Евро 2024. Кристиано Роналдо и компания с пълен актив от 21 точки след 7 поредни победи в квалификационната си група. Те са непоклатими на първото място и едва в последния си мач допуснаха голове в своята врата, след като удариха Словакия с 3:2 като домакини.

В първата среща Португалия надви съперника си с категоричното 3:0. Любопитно е дали победната серия на „мореплавателите“ ще продължи.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички