От ФИФА потвърдили: Отборите ще имат право на 5 смени, но мачовете остават по 90 минути


От ФИФА потвърдили: Отборите ще имат право на 5 смени, но мачовете остават по 90 минути
Снимка: Getty Images/Guliver

1428 0

В последно време се говори все повече относно всичките промени (от трансферния пазар през мерките за сигурност до дори промяната в правилата), които ще връхлетят световния футбол с пълна сила, когато сезоните бъдат подновени (което се очаква постепенно да започне скоро на повечето места, като някои страни обявиха, че техните местни първенства няма да се довършат).

Испанският "Marca" разкрива, че едно от предложенията за значителни промени в правилника за остатъка от сезона е прието от ФИФА. Според изданието, лично източници от футболната централа в Цюрих са потвърдили, че ще бъде прието отборите да имат правото да извършват по 5 смени на двубой.

Все пак, за да бъдат избегнати епизоди на чести смени в кратки интервали (най-вече с цел забавяне на играта), както често виждаме по време на приятелските срещи между държави, тези смени ще могат да се осъществяват само в три специално посочени моменти в мача - се посочва още.

Припомняме, че Футболната асоциация на Англия поиска тази временна промяна, която разрешава повече смени, а идеята бе приета добре от ФИФА. Това се прави с цел да се намали рискът от контузии за играчите, които ще играят в изключително сгъстен цикъл, натрупвайки много минути за малко време.

Друго предложение, което бе направено към футболната централа, бе продължителността на двубоите да бъде намалена от 90 минути на само 45. Това обаче е категорично отхвърлено, а мотивите на ФИФА са били, че е напълно недопустимо, защото ще наруши твърде много играта, както и духа на състезанието.

В момента ФИФА подготвя документ с медицински препоръки към първенствата и отборите, който ще бъде публикуван официално в следващите дни. Той няма да е задължителен протокол, а по-скоро препоръчителни насоки и съвети. А преди близо 3 седмици шеф във ФИФА заяви, че националните отбори може да играят чак догодина.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички